Fyra år för miljonsvindel

F-KASSAN2007-09-07

En handläggare som lurat Försäkringskassan på 36 miljoner kronor har dömts till fyra års fängelse. Mannens kusin och medhjälpare fick två års fängelse.

Bedrägerierna pågick under två års tid, då den nu 28-årige mannen bland annat ändrade avlidnas adresser och kontonummer för att föra över pengar till närstående. Totalt har mannen kommit över 36 miljoner kronor.

Brottet upptäcktes mer eller mindre av en slump sedan Swebank uppmärksammat stora penningöverföringar till 28-åringens konton.

Handläggaren åtalades för bland annat grovt bedrägeri och grov trolöshet mot huvudman, hans hustru för grovt häleri och penningtvätt, hans kusin för grovt häleri och grovt penninghäleri och kusinens hustru för häleri och penninghäleri.

Handläggaren erkände under rättegången det mesta han anklagats för och försvarade sig med att det varit alldeles för enkelt att lura Försäkringskassan. Handläggaren hävdade att både han och hans kollegor vid flera tillfällen påpekat brister i rutinerna.

I domen riktar tingsrätten kritik mot Försäkringskassan för bristande rutiner och kontroll, men konstaterar att det inte befriar handläggaren från ansvar. Utöver fängelsedomarna mot handläggaren och hans kusin fick kusinens hustru ett villkorligt straff, medan handläggarens hustru frikändes.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA