Gå ur Svenskt Näringsliv!

LEDARE2005-06-20

De statliga företagen bör lämna Svenskt Näringsliv och i stället starta en egen arbetsgivarorganisation. Då frikopplas de från den smutskastning av svensk arbetsrätt, som de i dag deltar i.

De statligt ägda företagen ska vara ett föredöme i sin personalpolitik. Det gäller sådant som arbetsvillkor, jämställdhet, mångfald, arbetsmiljö och hälsa, enligt regeringens egen målsättning.

För att åstadkomma dessa goda ting fordras väl fungerande fack. Men också ansvarfulla arbetsgivare, som respekterar den svenska arbetsmarknadsmodellen med kollektivavtalet i centrum.

Uppdraget till de statliga företagsledarna är alltså väl definierat.

Samtidigt är en stor del av statens bolag medlemmar i Svenskt Näringsliv, näringslivets intresse- och arbetsgivarorganisation. Det är en organisation som aktivt attackerar kollektivavtalen och spelreglerna på den svenska arbetsmarknaden.

Svenskt Näringsliv har ekonomiskt stött det lettiska byggföretaget Laval un Partneri med hittills en halv miljon kronor för dess kamp mot det svenska kollektivavtalet, först i svenska Arbetsdomstolen, sedan i EG-domstolen.

Helt nyligen presenterades rapporten Den svenska modellen har kantrat. I den går Svenskt Näringsliv till angrepp mot fackföreningsrörelsen, som målas ut som alltför maktfullkomlig. Arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv vill vingklippa facket och begränsa konflikträtten. Avtalsförhandlingarna om löner och allmänna anställningsvillkor sker numera så gott som helt på fackens villkor, menar man oblygt i rapporten.

Nye vd:n, förre riksbankschefen och förre moderatpolitikern Urban Bäckström, ställer sig till fullo bakom rapporten och han understryker för egen del i en färsk intervju: ”… leder bland annat till att de grundläggande spelreglerna på arbetsmarknaden inte är neutrala i förhållande till arbetsmarknadens parter. Därför krävs nya regler.”

Det är som om Bäckström och hans organisation talar om en helt annan verklighet än den svenska. I Sverige beslutar i själva verket arbetsgivaren om nästan allting – från löner till företags överlevnad. Utan att blinka lägger storföretag som Ericsson och Electrolux ned verksamhet i Sverige och sparkar ut tusentals människor i arbetslöshet. Ändå vill de bestämma ännu mer.

Statens bolag har cirka 200 000 anställda; många är ST-medlemmar. Posten, SJ, Green Cargo, Telia Sonera, Systembolaget, Teracom är några som ingår i Svenskt Näringsliv. Sammantaget betalar 50-talet statliga bolag 60 miljoner kronor varje år till denna och andra branschorganisationer.

Det är knappast rimligt att statliga medel, våra gemensamma tillgångar, ska användas för att finansiera en verksamhet som i slutändan uppenbart syftar till ett totalt systemskifte på arbetsmarknaden, där den svenska modellen slängs på soptippen.

Näringsminister Thomas Östros, som är ansvarig i regeringen, är öppet kritisk och överväger att låta statens bolag lämna Svenskt Näringsliv. Frågan är om han är beredd att löpa linan ut och sätta hårt mot hårt.

En väg som ligger öppen är naturligtvis att låta de statliga företagen bilda en egen arbetsgivarorganisation (en sådan fanns fram till 1990-talet). På så sätt blir de helt frikopplade från den massiva smutskastning av svensk arbetsrätt, som de i dag tyvärr är delaktiga i.

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Inlagt av Dan Hansson (ej verifierad) ons, 06/22/2005 - 17:08
Ja, det är bara att instämma i vad som står i ledaren i ST Press nr 9. Svenskt näringsliv fortsätter sin framgångsrika kampanj för att krossa facket. Man går oblygt på i ullstrumporna. Men det är nog på sin plats att komma med en varning!

Nog för att kommunismen är död idag, men man ska nog inte bli förvånad om det gamla spöket dyker upp igen, om man driver sitt spel för långt.

Som bekant ska man vara försiktig med elden. Att komma och säga att facket har mycket att säga till om idag är ju löjeväckande och kan knappast tas på allvar.

Gör man det så är man nog väldigt långt från verkligheten.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA