Annons:
planerade transatlantiska handelsavtalet när fack i övriga Europa är starkt kritiska, undrar Jan-Erik Gustafsson. Fackens agerande har inskränkt medlemsdemokratin, anser hanBild:Thinkstock
Handelsavtalet
Debatt
AVJan-Erik Gustafsson0 kommentarerTyck till!

Ge medlemmarna chans att diskutera handelsavtalet

Varför är den svenska fackföreningsrörelsen så positiv till det planerade transatlantiska handelsavtalet när fack i övriga Europaär starkt kritiska, undrar Jan-Erik Gustafsson. Fackens agerande har inskränkt medlemsdemokratin, anser han.

Medan en stor del av fackföreningsrörelsen i Europa är starkt kritiska eller motståndare till det planerade handelsavtalet TTIP (Transatlantiskt partnerskap för handel och investeringar), så sticker de svenska fackliga centralorganisationerna ut som förespråkare för TTIP-avtalet.

I en panel i Europahuset 9 november fick de ansvariga på centralorganisationerna – Johan Danielsson på LO, Per Hilmersson på TCO och Åsa Ehinger Berling på Saco – frågan vad de ansåg om TTIP-avtalet.  Alla tre var fullständigt eniga. »TTIP är en bra idé. I Sverige lever vi på vår export, så det övergripande är att öka handeln, men regelverket ska bli så bra som möjligt«, sade Ehinger Berling. Detta kunde ha sagts av vilken näringslivs­representant som helst. Johan Danielsson menade dock att på kort sikt kanske inte alla länder blir vinnare med TTIP. 

Alla tre gav beröm och godkänt betyg till den ansvariga EU-kom­missionären Cecilia Malmström. I sin iver att få igenom TTIP-avtalet har hon mildrat avtalets tvist­lösnings­­mekanism, ISDS. Men det är bara ett trick för att få igenom hela avtalet. En dom i storbolagens privata dom­stolsmekanism, som kan döma en regering och en riksdag för att ha infört regler som hindrar den fria konkurrensen, ska kunna överprövas i en icke namngiven officiell domstol. Detta förändrar ingenting i sak, det bara förlänger processen.

Från centralorganisationernas ledningar sägs samma sak. LOs ord­förande Karl-Petter Thorwaldsson var tillsammans med Svenskt Närings­livs vd Carola Lemne i Bryssel för att skynda på ett avtal. »Skynda på! EU och Sverige behöver TTIP« var budskapet från Thorwaldsson och Lemne. På ett TTIP-seminarium i Europa­parlamentet fyllde Thorwalds­son enligt tidningen Ingenjören på med att säga: »Vi är inte överens om allt vad gäller TTIP, men vi är överens om att vi tror att det skulle vara positivt för svensk ekonomi och svenska löntagare och företag.«

Kanske är Thorwaldsson och de fackliga ledarna i TCO och Saco oroade över växande fackliga protester mot TTIP ute i Europa. Tidigare 
i höst demonstrerade uppemot 200 000 personer i Berlin mot TTIP-avtalet. Många av dem var aktivister i det tyska facket Verdi. Redan i ett brev till EUs handelskommissionär 
i juni 2014 förklarade Europafacket att det »fundamentalt motsätter sig införlivandet av ISDS i TTIP« samt uttryckte betänkligheter över att den offentliga sektorn och arbets­rätten inte är fullt skyddad genom TTIP. LOs engelska motsvarighet TUC är emot ISDS och kräver att den offentliga sektorn utesluts från TTIP. TUC säger att särskilt utbildnings- och hälsosektorn kommer att drabbas av TTIP.

Men det mest allvarliga med de fackliga centralorganisationernas agerande och samsyn är att det har inskränkt den fackliga demokratin. Frågan om TTIP anses redan avgjord, varför ingen kritisk debatt på medlems­nivå förs. Det gäller i stort sett alla förbund med Transport­arbetare­förbundet som det mest markerade undantaget. 

Till Publikt sade STs ordförande Britta Lejon i juni i år motsägelsefullt att svenska fack för offentlig­anställda är positiva till frihandel, men samtidigt också: »Hur ska vi veta att offentlig­finansierad verksamhet bedrivs i linje med svenska avtal om det är ett amerikanskt internationellt före­tag som äger det?« 

Det är dags att medlemmar i ST och andra förbund kräver en debatt om TTIP-avtalet.


Jan-Erik Gustafsson, 
Pensionärsmedlem i ST

Bli den första att tycka till!
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor. Sammantaget ökade a-kassorna sina utbetalningar med 11,6 procent.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.