”Generaldirektören står inte upp för personalen”

AMS2003-07-29

– Om vår högste chef inte törs föra en diskussion om resurser – då vågar ingen annan göra det heller!

ST-Ams sektionsordförande i Stockholm Meeri Sundberg, skräder inte orden efter att ha läst generaldirektör Anders L Johanssons uttalanden i Statstjänstemannen.

– Arbetsförmedlingarnas pengar till åtgärder för de arbetslösa har minskat med nästan en tredjedel. Men i medlemstidningen förklarar vår generaldirektör att han inte upplever någon kris. Istället är det vi anställda som inte har bromsat tillräckligt snabbt!

Meeri Sundberg anser att Anders L Johanssons kommentarer till budgetminskningen i Statstjänstemannen nummer 4 har gjort mer skada än nytta:

– Det vi behöver nu är att få stöd från cheferna, att de förstår vilket enormt jobb vi lägger ner. Men Anders L Johanssons uttalanden visar knappast att han står upp för personalen, säger hon.

I artikeln förklarar Anders L Johansson att han inte tror att arbetslösheten kommer att öka i någon större omfattning under året. Han säger också att den ekonomiska omställningen måste ”ske professionellt”.

– En inställning som knappast gör det lättare för chefer på lägre nivåer att föra en diskussion om mål och resurser. Istället riskerar vi att få en tyst arbetsplats, säger Meeri Sundberg.

I Statstjänstemannen nummer 3 beskrev Carl-Axel Jansson, Arbetsförmedlingen Rehabilitering i Sollentuna, hur budgetminskningen påverkat det dagliga arbetet:

”Vi måste säga till människor att de tyvärr inte kan fullfölja det vi planerat och har lagt ner en massa energi på.” 

Och vid årsmötet den 5 mars skrev medlemmarna i ST-Ams Stockholmssektion till arbetslivsminister Hans Karlsson om hur svårt det blivit att upprätthålla Ams trovärdighet:

”Förutom att de arbetssökande drabbas, påverkas även personalens psykosociala arbetsmiljö klart negativt. ... Vi är allvarligt oroade när det gäller de konsekvenser som den nu beslutade budgeten får och i viss mån redan har fått ...”

Meeri Sundberg säger att det som upprörde henne mest i Anders L Johanssons kommentar är att han inte ser som sin uppgift att bedöma om anslagen till Ams är tillräckliga.

– Det ingår i hans uppdrag att ge Ams styrelse och regeringen ett korrekt beslutsunderlag. I slutändan är det han som är ytterst ansvarig för vår arbetsmiljö.

Nästa vecka lägger regeringen vårbudgeten för 2004. Nya pengar till Ams lär det inte bli:

– Får vi inte mer resurser ökar arbetsbelastningen ännu mer, förklarar Meeri Sundberg. Jag undrar vad Ams styrelse och generaldirektören tänker göra då?

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA