Generalstrejk i Frankrike i dag

FRANKRIKE2018-03-22

Den franska regeringens reformiver sätts nu på prov. I dag, torsdag, strejkar tusentals offentligt anställda mot personalnedskärningar, vilket kommer att lamslå stora delar av landet.

Fram tills nu har den franska regeringen inte stött på något starkare motstånd varken från facken eller den politiska oppositionen. Sedan Emmanuel Macron tillträdde som president för tio månader sedan har den ena förändringen efter den andra satts i verket. Men nu riskerar statsledningen att stå inför en större kraftmätning.

I dag, torsdag, har sju av nio fackliga organisationer inom den offentliga sektorn varslat om en endags generalstrejk. 140 demonstrationståg ska gå i städer runt om i landet.

De statsanställda protesterar bland annat mot en dålig löneutveckling, och att 120 000 offentliga tjänster ska försvinna fram till 2022.

Personalen hos järnvägsbolaget SNCF deltar i dagens strejk, men har dessutom förvarnat om konflikter under hela våren. Regeringen säger sig vilja stärka järnvägsbolagets ställning när passagerartrafiken ska öppnas för konkurrens, men de fackliga organisationerna är bland annat missnöjda med att nyanställda inte längre ska omfattas av järnvägspersonalens specifika arbetsvillkor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA