Annons:
Michael Johansson tror att virtual reality kommer att förändra arbetslivets miljöer. Foto: Leila Rudelius.
Intervju
Fördjupning
AVJenny Damberg0 kommentarerTyck till!

Gestaltar sociala drömmar med digitala rum

ST-medlemmen Michael Johansson är konstnärlig lektor i digitala medier vid Högskolan i Kristianstad. Som konstnär skapar han digitala rumsligheter som kan upplevas som ytterligare lager i den värld där vi rör oss.

Hur kom det sig att du fastnade för att arbeta med digitala rum?

– Jag är utbildad vid konsthögskolan i Köpenhamn. Men så blev jag överkänslig mot oljefärg, som var ett av mina viktigaste medier. Redan då var jag inne och nosade på det här med dato­rer. Men i mitten av 1980-talet fanns inte mer än en kontur till ett 3D-program. Fast sedan gick det fort, redan 1993 jobbade jag i ett projekt med virtual reality. Nu sitter jag här igen.

Du ingår i arbetsgruppen Ideal Spaces, Vilka är ni?

– Vi är ett löst nätverk av konst­närer, forskare och teoretiker som deltar i ett ständigt pågående konst- och forskningsprojekt. Ideal Spaces handlar inte enbart om digital arkitektur utan också om sociala drömmar och fantasier.

Ni medverkade på arkitekturbiennalen i Venedig både 2016 och 2018. Vad visade ni?

– 2016 visade vi digitala »ideal spaces« på en stor, tredelad projektionsvägg. Det var både sådana som har byggts i verkligheten och sådana som stannat på idéstadiet. Allt från katedralen i Reims i Frankrike till en kåkstad, favela, i Brasilien. Idén var att ge besökarna en fullskalig upplevelse av byggnaderna.

Ideal Spaces handlar om ideala utrymmen på olika sätt och ur olika perspektiv. På vilket sätt är en favela ett ideal?

 Favelor är resultatet av hård demokratisering. Folk har tvingats rycka åt sig en plats i tillvaron, de har tvingats tillskansa sig en plats att bo på. Planeringen sker nedifrån och upp, i stället för att vara ett ideal som förmedlas uppifrån och ned.

Virtual reality har varit omtalat sedan åtminstone 1990-talet. När ska det egentligen bli en del av vardagen?

– Det brukar vara så att innovationer kommer i tre vågor. Först med den tredje visar det sig om det verkligen slår. Där är virtual reality i dag. Pokémon Go skapade en användarbas för plats­specifika tjänster och augmented reality, utvidgad verklighet.

Hur kommer virtual reality att påverka arbetslivet?

– Det kommer att slå igenom i hur och var vi arbetar. Skärmarna i de nya virtual reality-glasögonen är så pass högupplösta att du ser texten lika bra som på en vanlig bildskärm. Det betyder att du inte behöver ha någon bildskärm, du behöver bara sätta på dig ditt visir. På så sätt förändras miljöerna vi arbetar i helt och hållet.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetAllt talar för att Sverige får en ny regering med Stefan Löfven som statsminister. Överenskommelsen som C och L träffat med regeringspartierna S och MP innebär bland annat förändrade turordningsregler och neddragningar på Arbetsförmedlingen. STs förbundsordförande Britta Lejon är kritisk men ser också en del positivt.
ArbetsmiljöNyhetEn av tio på svensk arbetsmarknad anser att det egna arbetet inte är meningsfullt. Bara 53 procent av tillfrågade chefer i offentlig sektor anser att jobbet är meningsfullt. Det visar en barometer från Jobbhälsoindex.
STNyhetEn tidigare anställd vid Åklagarmyndigheten har stämt ST i tingsrätten för vårdslös rådgivning vid en uppsägning. ST tillbakavisar alla anklagelser. I februari faller domen.
DiskrimineringsombudsmannenFördjupningFör tio år sedan Sverige fick en sammanhållen lag mot diskriminering och en ny myndighet – Diskrimineringsombudsmannen, DO. Efter en stormig start verkar myndigheten nu ha funnit sin form. Men det finns också de som är kritiska mot hur dagens DO fungerar.
SwedaviaNyhetSwedavia varslar 125 anställda om uppsägning, varav merparten arbetar i Stockholm och Göteborg. ”Vi ska kämpa för att det blir färre än 125”, säger Mikael Nordenståhl, sektionsordförande för ST inom Swedavia på Stockholm Arlanda och Bromma.
RättsväsendetNyhetFörtroendet för rättsväsendet har ökat, och särskilt förtroendet för Polisen. Det visar årets Nationella trygghetsundersökning från Brottsförebyggande rådet, Brå.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit fram en digital guide som stöd i arbetsgivares arbete mot diskriminering. Guiden ska underlätta arbetet med aktiva åtgärder.
Miljö- och energidepartementetNyhetArbetsbelastningen för personalen på miljö- och energidepartementet är så hög att Arbetsmiljöverket ingrep i höstas. Ett av arbetsmiljöombuden som slog larm har därefter fått så omfattande arbetsuppgifter att personen känt sig hindrad i arbetsmiljöarbetet. Nu är ombudet sjukskriven och ST har gjort en tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket.
USANyhetMyndighetskrisen i USA innebär att 800 000 statsanställda inte fått någon lön i januari. Många av dem oroar sig nu för obetalda bostadslån, räkningar och sjukvård. Donald Trump tycks inte ha några planer på att lösa krisen.
Offentlighet och sekretessNyhetRiksarkivet gjorde rätt när myndigheten nekade att lämna ut allmänna handlingar med motiveringen att handlingarna i sig skulle kunna förstöras vid ett utlämnande. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast.
ArbetsmarknadNyhetArbetslösheten blev under 2018 den lägsta på tio år, konstaterar Arbetsförmedlingen. Samtidigt var antalet nyanmälda lediga jobb på en hög nivå och antalet som berörts av varsel få.
KriminalvårdenNyhetI maj avled en man av uttorkning i ett av Kriminalvårdens häkten. Nu har avdelningschefen som stått åtalad för vållande till annans död och tjänstefel friats av Attunda tingsrätt.
FackligtNyhetSvenska Hamnarbetarförbundet varslar i dag om riksomfattande stridsåtgärder. Avsikten är att tvinga fram ett rikstäckande kollektivavtal med arbetsgivaren Sveriges hamnar, skriver förbundsordföranden Eskil Rönér i en debattartikel.
EUNyhetEU samtalar nu om att skjuta upp datumet för en eventuell Brexit till tidigast i juli, skriver brittiska The Guardian. Förseningen är en följd av att EU bedömer att den brittiska premiärministern Theresa May inte kommer att få parlamentets stöd för överenskommelsen med EU.
Svenska kraftnätNyhetSvenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh har kallats till energiminister Ibrahim Baylan i dag, bland annat för att redogöra för de ifrågasatta konsultinköp som avslöjats av Dagens Nyheter.
SocialförsäkringNyhetEn utredning föreslår att staten tar över ansvaret för personlig assistans, men att kommunerna ska ansvara för tre nya insatser. Utredningen möts av skarp kritik från berörda brukare.
ArbetsmiljöNyhetMer än hälften av de statsanställda tycker att de har för mycket att göra, och kan inte heller koppla bort tankar på arbetet på fritiden.
STATSBUDGETENNyhetDet är en sak att partier intar vissa ideologiska ståndpunkter, en annan att genomföra den nya budgeten i praktiken, säger forskaren Shirin Ahlbäck Öberg. Hon pekar på att många uppgifter som tidigare hanterats av en regering nu måste lösas av myndigheterna själva.
Svenska kraftnätNyhetSvenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh anlitade en vän som konsult i sin tidigare roll som marknadsdirektör 2015–2016, enligt Dagens Nyheter. "Det är ju jäv så det bara dundrar om det", säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, till tidningen.
StatsbudgetenNyhetStatens veterinärmedicinska anstalt, SVA, slutar med sina kontroller av sjukdomar hos vilda djur. Det finns inga pengar i den nya budgeten och uppdraget finns inte med i myndighetens nya regleringsbrev.
ArbetsrättNyhetKristina Sutter-Beimes får Wallanderstipendiet på drygt 1,7 miljoner kronor för sin avhandling om avvikande anställda.
StatsbudgetenNyhetRiksdagens budgetbeslut får stora konsekvenser för den statliga verksamheten, anser Arbetsgivarverkets generaldirektör Eva Liedström Adler. Förändringarna måste ske snabbt och det saknas en politisk ledning att tala med. ”Det är inte lätt att ha en dialog med den samlade riksdagen”, säger hon.