Gläds åt avtal med siffror

AVTALSRÖRELSEN2013-10-01

STs avtal med Almegas bransch kommu­nikation och ST har ett nytt centralt avtal. Det gäller i 38 månader och ger löne­ökningar på 7,2 procent.

– Vi har landat ett löneutrymme på 7,2 procent. Det är precis på märket, med tanke på att avtalet är lite längre än tre år, 38 månader, säger STs förhandlingsombudsman Ellen Simonsson.

Det så kallade märket är det löne­utrymme som fastställs i avtals­förhandlingarna inom den konkurrens­utsatta industrin. Det bildar norm för övriga arbetsmarknaden.

Robert Olsson, STs ordförande på Swedavia, välkomnar ett avtal med ett löneutrymme angivet i siffror.

– Det är positivt. Annars vet vi inte vad vi får. Det har varit en stökig avtalsrörelse och den har dragit ut på tiden. Jag var orolig där ett tag, säger han.

I slutskedet av förhandlingarna backade Almega tillbaka till sitt ursprungliga yrkande på ett sifferlöst avtal. Det var ett krav som ST redan hade avvisat och betraktade som ett passerat stadium. Förtroendekris hotade in i det sista, men till slut kom man alltså överens om löneutrymmet.

Parterna har även enats om nya regler för innehållet i ett lönesamtal.

– Det är ett förtydligande om hur man hanterar lönekriterier i lönesamtalet, att chefen går igenom hur med­arbetaren uppnått lönekriterierna, säger Ellen Simonsson.

Dessutom reglerar det nya avtalet hur chefen ska återkoppla informationen om ny lön till medarbetaren.

Föräldralönetillägget utökas från fyra till sex månader. Tillägget ger omkring tio procent utöver föräldrapenningen.

Men det påverkar inte Swedavia eller Postnord som båda redan har sex månaders föräldralönetillägg.

På Postnord, det enskilt största bolaget inom branschen, hade alla lokala avtal sagts upp av arbetsgivaren. I och med att den centrala uppgörelsen blev klar har avtalen nu förlängts.

– Våra avtal är viktiga att värde­säkra och så blir det också. I tre år till i alla fall, säger Ann-Christin Fällén, STs ordförande på Postnord.

Inom Almegas bransch kommunikation finns bland andra även Menzies Aviation, EPN och Aviator.

Robert Olsson, STs ordförande på Swedavia, är glad för att löneökningarna anges i siffror i det nya avtalet.
Bild: Kristofer Samuelsson
Robert Olsson, STs ordförande på Swedavia, är glad för att löneökningarna anges i siffror i det nya avtalet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Avtalsrörelse
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA