Annons:
Bild:Getty Images
Terminalglasögon
Fördjupning
AVJenny Damberg0 kommentarerTyck till!

Glasögonen kan avhjälpa många problem

Torra ögon, röda ögon, trötta ögon. De symtom som lätt uppstår framför en skärm kan avhjälpas. Det är arbetsgivarens ansvar att bekosta synundersökning och särskilda terminalglasögon när sådana behövs.

– Det kvittar om du jobbar en timme eller åtta. Du behöver se den stunden, säger Git Grönvall, optiker i Malmö, som bland annat arbetar med att prova ut terminalglasögon.

Det är arbetsgivarens ansvar att bekosta synundersökning, och glas­ögon, för anställda som regelbundet arbetar minst en timme om dagen vid en skärm. Synundersökningen går till som vanligt, med tillägget att man även mäter för terminalavstånd, vanligtvis cirka 60 centimeter.

– Du kan inte använda terminalglasögon till att köra bil eller se på avstånd med dem, säger Git Grönvall.

Det är inte bara ögonen som påverkas när synen sviktar framför skärmen. Besvär i nacke, skuldror och rygg är vanliga problem till följd av kompensatoriska arbetsställningar.

– Har du vanliga progressiva glasögon ser du vid en skärm, men du måste lyfta hakan för att komma rätt i synfältet. Det är detta som gett upphov till uttrycket »gamnacke«. Att spara nacke och axlar är en stor anledning till att ha terminal­glasögon.

Allt sitter dock inte i glasögonen.

Annika Mattus Tufvesson är syn­ergonom och specialist på för ögat skonsamma arbets­platser. Grund­läggande är, förklarar hon, att det finns tillräckligt med ljus, utan bländning och utan reflexer i skärmen.

– Det betyder att ljusets mängd ska kunna varieras efter person och behov. En 40-åring behöver ungefär dubbelt så mycket ljus som en 20-åring och en 60-åring nästan dubbelt så mycket som en 40-åring, säger Annika Mattus Tufvesson.

Tipsen som hjälper dig att spara ögonen
1. Blinka. Det fuktar ögonen.
2. Välj glasögon som filtrerar bort blått ljus. All modern belysning, som led, lysrör och skärmar, har en frekvens som ögonen inte är vana vid och som är onödigt ansträngande.
3. Titta upp på något långt borta då och då. Det ger ögat en välbehövlig paus.
4. Undvik reflexer.
5. Håll rätt avstånd: 60 till 80 centimeter.
6. Zooma in. Arbetsmiljöverket rekommenderar en teckenhöjd på 3,5–4 mm på skärm. Många gånger är tecknen inte mer än 2 mm höga.
7. Vinkla skärmen. Man ska se ned minst 20 grader på skärmen och den ska vinklas mot ögonen. Då sänks ögonlocken och ögat håller sig fuktigare. 
 
Rådgivare: Synsam samt synergonomen Annika Mattus Tufvesson vid A-Ergonomi.
31%

31 procent av de tillfrågade i en undersökning gjord av Specsavers 2016 kände till att arbets­givaren ska bekosta nödvändiga terminal­glasögon.

Närprogressiva glas smidigast på jobbet

Med närprogressiva glasögon slipper den som har flera synfel att ständigt ta av sig eller byta glas­ögon. De är ett dyrare alternativ till enkelslipade terminalglasögon och har oftast bildskärmsslipning i mitten, läsavstånd till papper längst ned och »talavstånd« högst upp, förklarar syn-ergonomen Annika Mattus Tufvesson.

Presbyopi

Presbyopi. Det latinska ordet för ålderssynthet, en förändring av ögat som leder till försämrad förmåga att se närbelägna objekt och som ofta gör sig påmind efter 40. Behovet av terminalglasögon uppstår för många då ålderssyntheten kommer.

Bli den första att tycka till!
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen tar in 30 personer från ett bemanningsföretag för att hantera myndighetens digitala tjänster, samtidigt som förhandlingar om den planerade neddragningen med 4 500 anställda pågår.
ArbetsrättNyhetRegeringen har skickat ett förslag om att höja anställningsskyddet till 69 års ålder till lagrådet. Enligt pressmeddelandet hoppas regeringen kunna lägga fram en proposition till riksdagen under mars.
KriminalvårdenNyhetKriminalvården klarar inte längre att utföra transportuppdraget fullt ut som planerat, utan minskar på personalen och drar ned på körningarna. Orsaken är brist på pengar.
DiggFördjupningNär den nya myndigheten Digg ska samordna arbetet med att göra statsförvaltningen digital är det inte de statsanställdas it-arbetsmiljö som har högsta prioritet. Men generaldirektören Anna Eriksson konstaterar att frågan ändå är viktig: »Vi måste bygga system som är ändamålsenliga för att få ut nyttan av dem.«
ArbetsmiljöNyhetOmkring en av tio i yrkesverksam ålder uppger att de blivit utsatta för beteenden som kan kategoriseras som arbetsrelaterad nätmobbning. Chefer och män är överrepresenterade bland de utsatta, visar en avhandling vid Malmö universitet.
KriminalvårdenNyhetKriminalvårdens häkten är överbelagda. I Malmö tvingades häktet stänga för nyintagningar i helgen för att alla platser var belagda. Gripna blev i stället kvar i polisens arrester. "Läget är akut och polisledningen bedriver ett intensivt arbete för att hantera detta", skriver Polisen på sin hemsida.
SpårtrafikenNyhetTågvärdar som utrustas med kroppskameror upplever sig mer trygga på jobbet, visar en pilotstudie som Arriva har gjort bland sina anställda. Studien är dock liten och inte fullt utvärderad.
EUNyhetEU-kommissionen kritiserar ordförandelandet Rumänien för landets hantering av rättsväsendet. Rumäniens regering har infört nya regler för hur höga åklagarämbeten ska besättas.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetRegeringens vårbudget kommer inte att lätta på bördan för Arbetsförmedlingen, som nyligen varslade 4 500 personer om uppsägning. ”Jag bedömer att varslen kommer att ligga fast”, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen får runt 20 miljoner kronor efter att ha vunnit en tvist mot en it-leverantör i hovrätten. Tidigare hade tingsrätten gått på leverantörens linje om att myndigheten sagt upp avtal dem emellan på felaktiga grunder, skriver Dagens juridik.
ArbetsförmedlingenNyhetGeneraldirektören för Arbetsförmedlingen, Mikael Sjöberg, kallas till riksdagens arbetsmarknadsutskott för att förklara myndighetens it-miss. Den kan ha orsakat upp till 70 000 felaktiga beslut.
KorruptionNyhetAntalet misstänkta i samband med muthärvan kring utbildningsföretaget Labcenter växer kraftigt. Enligt uppgifter i Dagens Industri är nu ett par hundra offentliganställda misstänkta för att ha tagit mutor.
StatsförvaltningNyhetDet utökade samarbetet mellan statliga myndigheter de senaste åren har minskat risken för att miljontals kronor används till att stödja terrorism. Det uppger Anders Kassman vid Säkerhetspolisen, Säpo, i en intervju med Ekot.
SkolinspektionenNyhetRiksrevisionen riktar kritik mot att Skolinspektionen inte sköter tillsynen av skolor som avsett. Myndigheten avslutar ärenden utan återbesök på skolorna, inte sällan när otrygg och stökig miljö varit problemet.
SkatteverketNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar två tjänstemän vid Skatteverket för deras agerande i samband med en tillsyn. Enligt JO var det fel att de två gick in i ett hus trots att bolagets företrädare inte fanns på plats.
ArbetsförmedlingenNyhet8 000 personer har deltagit i något av Arbetsförmedlingens 14 snabbspår sedan starten 2016. Ungefär varannan av deltagarna var i jobb inom två år från att de startat sitt snabbspår, redovisar myndigheten.
EUNyhetEU-parlamentet och ministerrådets ordförande har kommit överens om ett förslag till en ny europeisk arbetsmyndighet. Närmast ska förslaget ska godkännas av ministerrådet och parlamentet.
ArbetsrättNyhetDen nya lagen om fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal skulle börja gälla först nästa år. Men nu skyndas arbetet på.
ArbetsförmedlingenNyhetInspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, kommer att kalla till sig Arbetsförmedlingen för att få en förklaring till myndighetens it-problem, något som lett till felaktigt indragen aktivitetsersättning. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, kände inte till problemen, uppger SVT.
KronofogdenNyhetCentrum för rättvisa stämmer Kronofogden för slarv med enskildas pengar. Organisationen hävdar att det handlar om tusentals som kan ha drabbats och kräver nu skadestånd i två pilotfall.
ÖppenhetNyhetEtt EU-förslag som ska skydda visselblåsare kan i stället försvåra för dem som vill varna för oegentligheter, varnar Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen kan ha fattat tiotusentals felaktiga beslut om att dra in aktivitetsstöd till enskilda. Det är en automatiserad hantering som genererat de felaktiga besluten, rapporterar flera medier.
MigrationsverketNyhetDet var en privatperson som lyckades ändra meddelandet på Migrationsverkets talsvar till ”Jävla Migrationsverket” i slutet av januari. Myndigheten konstaterar att telefonfunktionen inte ”höll tillräckligt hög kvalitet”, skriver Dagens Nyheter.
ÖppenhetNyhetDen svenska FRA-lagen kommer att tas upp på nytt av Europadomstolen, skriver Advokatsamfundet. Domstolen tar upp frågan om lagens integritetsskydd i stor kammare.
STNyhetST frias från anklagelserna om vårdslös rådgivning i samband med att en kvinna sade upp sig från Åklagarmyndigheten. Enligt Stockholms tingsrätt saknas ett uppdragsavtal mellan parterna.
KronofogdenNyhetUnder förra året gjorde Kronofogden flera felaktiga utbetalningar till fordringsägare. Totalt uppgick de till närmare nio miljoner kronor. Enligt en internrapport upptäcktes flera fel av ren slump, uppger Ekot.