Gör din röst hörd

LEDARE2010-01-19

Under 2010 väntar både avtalsrörelse och valrörelse. STs medlemmar kan påverka agendan genom att föra ut sina erfarenheter och åsikter i debatten. Men kampen om utrymmet blir hård.

Det blir ett händelserikt år. Under 2010 kommer vi att följa både avtalsrörelsen och valrörelsen med spänning. Båda blir viktiga för dina och andra anställdas villkor – därför gäller det att påverka dagordningen.

Avtalsrörelsen har redan börjat. Och den ser ut att bli het – inte minst därför att så mycket står på spel. Omkring tre fjärdedelar av landets arbetstagare ska få nya avtal. Arbetsgivarna har gått ut hårt och kräver »nollavtal« utan några garantier för löneökningar.

Fackförbundet ST har gett sina medlemmar möjlighet att tycka till om prioriteringarna i möten på arbetsplatserna och via ett rådslag på nätet. Nu ska de slutgiltiga kraven formuleras. Klart är att det blir ett blankt nej till nollavtal. Men avtalsrörelsen handlar inte bara om en procentsiffra. Även frågor om exempelvis trygghet och fortbildning har en viktig plats.

En avtalsrörelse bedrivs i stor utsträckning i medierna. Det gäller att vinna allmänhetens stöd för sina krav. Arbetsgivarsidan jobbar redan hårt på att framställa det som att löneökningar hotar jobb i både privat och offentlig sektor – trots att statliga Konjunkturinstitutets beräkningar visar att även alltför låga löneökningar skulle bromsa tillväxten. Arbetsgivarna talar också tyst om det orimliga i att duktiga medarbetare ska behöva acceptera en reallönesänkning för att rädda krisdrabbade företag och nedskärningsdrabbade myndigheter.

Här kan du göra skillnad. Genom att föra fram de fackliga argumenten, i samtal med kolleger, vänner och bekanta, kanske också i en insändare, en blogg eller i sociala medier som Facebook, kan du bidra till att ge facket stöd för rimliga lönekrav.

Om du dessutom värvar dina arbetskamrater som medlemmar i ST gör du en insats som direkt stärker förbundets krav i lokala och centrala förhandlingar.

På samma sätt kan du bidra till att föra upp dina och STs frågor på dagordningen i den kommande valrörelsen. Det som är viktigt för dig och alla andra som arbetar på statens och medborgarnas uppdrag får inte glömmas bort i valkampen. Frågor som sjukförsäkringen, a-kassan, anställningstryggheten och villkoren för offentlig verksamhet och statliga bolag. Oavsett var dina sympatier ligger kan du påverka politiker av alla färger genom att göra din röst hörd.

Just nu har partierna känselspröten ute. De arbetar med att formulera förslag som kan attrahera din och andras röster i ett val som kan väntas bli tufft och jämnt. Därför är det ett sällsynt bra tillfälle att föra fram sin åsikt. Vänd dig både till medierna och direkt till politikerna. Tala om hur Sverige kan bli ett bättre land och staten en bättre arbets­givare. Alla gynnas av att du delar med dig av dina erfarenheter.

Din och dina kollegers röster behöver höras i debatten – både i avtalsrörelsen och i valrörelsen. Och det gäller att ni står på er och kämpar för att få ut ert budskap. Annars riskerar det att drunkna i ett nyhetsflöde som bland mycket annat kommer att upptas av rapporteringen om ett kungligt bröllop. Men 2010 måste kunna rymma också berättelsen om din verklighet. Hjälp till att föra fram den.

Alexander Armiento

chefredaktör

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA