Annons:
Tensta Gospel Choir fyller 20 år, och nu vill kören nå ut mer än vad man gjort tidigare. »Jag har en dröm att vi ska snurra frekvent på radio och hamna på topplistor«, säger kör­ledaren Cedwin Sandanam.Bild:Casper Hedberg
körsång
Kultur
AVAnders Dahlbom0 kommentarerTyck till!

Gospelkören som bryter ny mark

En gång i tiden startade Tensta Gospel Choir som ett integrationsprojekt. Nu firar kören tjugoårsjubileum och bokningarna rullar in. Linda Pira, Sabina Ddumba och Lykke Li är bara några av alla artister som har haft kören som en språngbräda.

– Noo, noo, noo …

Ett svartklätt gäng står i en ring i Norrmalmskyrkans foajé och mjukar upp rösterna. Någon i ringen knäpper med fingrarna för att hålla takten. Fler körmedlemmar släntrar in och kramar om sina vänner innan de också börjar sjunga upp.

Det är måndagskväll och vanligtvis brukar Tensta Gospel Choir vara på hemmaplan i Tenstakyrkan vid den här tiden. Men den här kvällen ska kören sjunga i Norrmalmskyrkan, när Martin Luther King-priset delas ut.

Körledaren Cedwin Sandanam går omkring i strumplästen i kyrkan i svart mössa och med ett kors hängande runt halsen. Han kollar ljudet och fixar med notställ. När kören börjar sjunga visar han med stora gester hur de ska trycka på och hålla igen.

Inför sista låten pratar Cedwin Sandanam till publiken om hopp och glädje, och när kören får upp tempot med en rusig version av gospellåten Make it to that city kommer alla besökare upp på fötter.

Pristagaren Malena Ernman hyllar kören.

– Jag kan inte konkurrera med er i Tensta, det går inte. Ni är fantastiska, jag är ett stort fan, säger hon.  

Tensta Gospel Choir fyller tjugo år i år. Från starten var det ett uttalat integrationsprojekt, och en fristad för unga från droger och alkohol. På senare år har kören synts allt mer i sammanhang som ligger utanför kyrkan. De har sjungit på hiphopgalor, turnerat framgångsrikt med Jenny Wilson och spelat in en singel med Danny Saucedo.

Under 2016 kommer kören att synas än mer, uppträda på festivaler och klubbscener. De får mängder av förfrågningar.

Kören har också varit ett första steg för många framgångsrika artister. 

Sabina Ddumba, Mapei och Lykke Li är några av de artister som har sjungit med Tensta Gospel. Grammisvinnaren Linda Pira började i Tensta Gospels ungdomskör runt 2002 eftersom Lauryn Hill sjunger gospel i filmen En värsting till syster 2.

– Jag hade prövat en del körer men de var för poppiga. Här kastades jag rakt in i den amerikanska soulvärlden. Det var mångkulturellt och det spelade ingen roll vilken gud man trodde på. Kören gav en euforikänsla som jag inte hade fått tidigare, säger Linda Pira.

Körledaren Cedwin Sandanam är själv gammal körmedlem och sedan 2005 ledare för Tensta Gospel Choir. Det är han som bestämmer repertoaren och styr upp det praktiska.

– Det går inte att säga riktigt hur det brukar vara när vi sjunger. Mycket har att göra med vad jag har för visioner. Och visionen nu är att nå utanför kyrkans väggar, säger han.

Det är inte alltid själva musiken som är det viktigaste. Det som sägs mellan låtarna kan betyda mer.

– Gospel har ett starkt budskap. 

I kören pratar vi mycket om texterna, vad de kan betyda även för den som inte kallar sig kristen. Om man inte kan föra fram ett budskap så blir det inte gospel. Inte för att förringa pop eller rock, men vi måste sjunga med innerlighet.

Han berättar om en gospellåt som de inte riktigt fick till förrän de länge pratat igenom vad texten betydde. När de sedan började sjunga låten igen lät det fantastiskt.

I dag fungerar kören fortfarande som en sorts fristad. Den rymmer kristna, muslimer och ateister. Att allt fler rycker i kören och vill ha med den i olika sammanhang är smickrande – men får inte bli det viktiga, säger Cedwin Sandanam.

– Då blir det lätt elitism och vi riskerar att tappa kärnan i gospelbudskapet, säger han.

Samtidigt ser körledaren ljust på framtiden.

– Jag har en dröm att vi ska snurra frekvent på radio och hamna på topplistor. Vi vill spela in en skiva. Och vi jobbar med ett bokningsbolag som tror på oss. Det är otroligt roligt och inspirerande.

En som länge har saknat kören är Linda Pira. 

– Senaste åren har jag rappat så mycket att stämbanden slitits. Jag vill sjunga vanligt, så jag har nu börjat i kören igen. Jag kan smita i väg från familjen en kväll i veckan och bara vara. Det ger så mycket både för rösten och själen. Att sjunga i kören är det bästa jag varit med om i livet, säger hon.

Bli den första att tycka till!
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetDen man som dömts till fängelse för att ha våldtagit en kollega under en personalfest får inte komma tillbaka till jobbet. Arbetsförmedlingens personalansvarsnämnd har beslutat att avskeda mannen.
SPÅRTRAFIKENNyhetTrafikverket har underskattat kostnaderna för höghastighetsjärnväg och myndigheten har inte heller prövat om det finns billigare alternativ, skriver Riksrevisionen, som granskat planeringsprocessen. Regeringen bör därför ge Trafikverket i uppdrag att göra om planeringen och utreda alternativa lösningar, anser Riksrevisionen.
JämställdhetNyhetRegeringen håller inte med Riksrevisionen om att det är dags att utreda förändringar av reglerna för lönekartläggningar. Men regeringen instämmer i att det finns behov av ökad kunskap och vill analysera frågan djupare.
TillitsreformenFördjupningFör fem år sedan aviserade regeringen en ”tillitsreform” som utlovade större frihet och en minskad administ­rativ börda för offentlig­anställda. Men kritiker varnar för att förändringen kan bli kosmetisk, och facken tycks stå vid sidan om.

Läs mer

Dansk reform med förhinder

SekretessNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Migrationsverket sedan sekretessbelagda handlingar vid upprepade tillfällen skickats till fel mottagare. Enligt myndigheten har det skett av misstag.
RättsväsendetNyhetLagrådet ställer sig bakom regeringens förslag om en ny lag om dataavläsning. Lagrådet konstaterar dock att det nya tvångsmedel som regeringen föreslår är mycket integritetskränkande och därför bara kan få tillämpas vid allvarlig brottslighet.
NyhetDe anställda vid migrationsdomstolarna måste få en acceptabel arbetsmiljö med rimlig arbetsbelastning, skriver ST och Saco-S i ett gemensamt brev till socialförsäkringsutskottet. De båda fackliga organisationerna kräver att mer pengar ska skjutas till.
KronofogdenNyhetKronofogden har fått ett extra anslag på 65 miljoner kronor för att öka indrivningen riktad mot kriminellas lyxvaror, rapporterar SVT. Avsikten är bland annat att fler brottsoffer ska få ut sina skadestånd.
ArbetsförmedlingenNyhetNär arbetslösa tvingas åka till grannkommunen för att söka jobb kan det ses som en arbetsmarknadspolitisk insats, säger Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg i en intervju med Arbetet.
ArbetsmarknadNyhetDet är stora skillnader mellan nyanländas etablering i Arbetsförmedlingens regi, konstaterar Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, i en studie. Nyanlända män klarar sig dubbelt så bra som nyanlända kvinnor.
SWEDAVIANyhetEn man utan svenskt arbetstillstånd och en efterlyst man har jobbat på Arlanda flygplats, trots att de båda har säkerhetsprövats, enligt Aftonbladet. ”Jag har inte fått någon mer information än att ingen av dem är anställd av Swedavia”, säger STs sektionsordförande Mikael Nordenståhl till Publikt.
POLISENNyhetCivilanställda som går den särskilda polisutbildningen ska ha aspiranttjänstgöring i ett halvår, föreslår regeringen i en promemoria. Remissinstanserna är överlag positiva till förslaget, visar Publikts genomgång av remissvaren.
StatsförvaltningNyhetDet finns stora brister i ledning och styrning av verksamheten vid Nationalmuseum, konstaterar Statskontoret efter en analys. Myndigheten behöver en omstart för att kunna genomföra sitt uppdrag på ett effektivt sätt, skriver Statskontoret i rapporten.
SpårtrafikenNyhetTrafikverket får regeringens uppdrag att upprätta en långsiktig plan för att underhålla järnvägen. Målet är ett bättre planerat och effektivare järnvägsunderhåll.
STATISTISKA CENTRALBYRÅNNyhetArbetslösheten för september i år skrivs ned med 1,1 procentenheter, efter att Statistiska centralbyrån, SCB, uppmärksammat felaktigheter i det externa konsultföretaget Evrys insamlade data. Men Evry vill i dagsläget inte säga att företaget gjort fel, enligt Svenska Dagbladet.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetI september hoppade företagshälsovården av sitt uppdrag på Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak. Samtidigt sade skyddsombudet upp sig. Nu har man utsett ett nytt skyddsombud och anlitat ett nytt företag för att kartlägga arbetsmiljön. ”Det är klart att det som har varit har påverkat”, säger nya skyddsombudet Håkan Åhlenius till Publikt.
POLISENNyhetAtt civilanställda inom Polisen ska få använda sig av den logga som poliser har på uniformen är en fråga som ST har drivit en tid. Arbetsgivaren närmar sig nu ett beslut. ”Vi har en positiv inställning till det”, säger Tomas Rosenberg, chef på myndighetens HR-avdelning, till Publikt.
SCBNyhetStatistiska centralbyråns generaldirektör Joakim Stymne kallas till riksdagens finansutskott för att förklara turerna kring de missvisande siffrorna i myndighetens arbetskraftsundersökningar.
StatsförvaltningNyhetArbetsgivarverket har tagit fram två nya webbutbildningar för ledare och medarbetare i staten. Utbildningarna är tillgängliga för alla på myndighetens webbplats.
DomstolarnaNyhetDet har blivit vanligare att människor försöker smuggla med sig knivar och andra vapen in i domstolarna. För ordningsvakterna innebär det en alltmer hotfull arbetsmiljö. ”Det är klart att det känns obehagligt ibland”, säger Jenny Fällström, ordningsvakt vid Södertörns tingsrätt.
UPPHANDLINGSMYNDIGHETENNyhetLiten, men smart och modern. Så beskrivs Upphandlingsmyndigheten i juryns motivering till priset som Sveriges modernaste myndighet.
SPÅRTRAFIKENNyhetNär en lokförare vid Green Cargo nyligen avled i en arbetsplatsolycka i Piteå var det den tredje dödsolyckan på två år inom bolaget. STs sektionsordförande Kenth Bergqvist kan inte uttala sig om orsaken till olyckan, men konstaterar att generellt sett är stress en riskfaktor som kan leda till olyckor: ”Man måste titta på vår schemaläggning och se över kollektivavtalet kring arbetstider”, säger han till Publikt.
AssistansNyhetI ett brev till regeringen begär Försäkringskassan att lagen ska skärpas, för att det ska blir möjligt för myndigheten att stoppa blufföretag från att få ut assistansersättning.
A-kassaNyhetDet finns flera blindskär för a-kassorna när det gäller att hantera a-kassa i samband med studier. Det framgår av IAFs granskning av hur a-kassorna sköter arbetslöshetsersättning till personer som studerar.
ArbetsförmedlingenNyhetFlera partier i riksdagen har börjat samla sig i ett motstånd mot reformeringen av Arbetsförmedlingen. Enligt Expressen är en majoritet emot den snabba tidsplanen för förändringarna.
SCBNyhetCivilminister Lena Micko, S, har kallat till sig Statistiska centralbyråns, SCBs, generaldirektör Joakim Stymne. Samtalet ska handla om det externa konsultföretaget Evrys felaktiga datainsamling, som orsakat fel i arbetslöshetsstatistiken, skriver Aftonbladet.
ArbetsmarknadNyhetRegeringen måste stoppa EUs planer på en europeisk minimilön, kräver Karl-Petter Thorwaldsson, LO, Martin Linder, PTK, och Mattias Dahl, Svenskt Näringsliv, i en gemensam debattartikel. "Kollektivavtalsmodellen riskerar att på sikt ersättas av en från Bryssel statligt styrd arbetsmarknadsmodell", skriver partsföreträdarna.
ArbetslivNyhetEn del människor drivs av att lära sig nytt, medan andra mer vill prestera och vara bäst. I arbetslivet tycks de som fokuserar på att bemästra uppgifter klara sig bäst, enligt organisationsforskaren Christina Nerstad vid universitetet Oslomet.
ArbetsrättNyhetDet finns stora luckor i reglerna för offentliganställdas bisysslor, enligt en studie som genomförts av Statskontoret. Dagens reglering är komplex och svårtolkad, skriver Statskontoret.