Annons:
Tensta Gospel Choir fyller 20 år, och nu vill kören nå ut mer än vad man gjort tidigare. »Jag har en dröm att vi ska snurra frekvent på radio och hamna på topplistor«, säger kör­ledaren Cedwin Sandanam.Bild:Casper Hedberg
körsång
Kultur
AVAnders Dahlbom0 kommentarerTyck till!

Gospelkören som bryter ny mark

En gång i tiden startade Tensta Gospel Choir som ett integrationsprojekt. Nu firar kören tjugoårsjubileum och bokningarna rullar in. Linda Pira, Sabina Ddumba och Lykke Li är bara några av alla artister som har haft kören som en språngbräda.

– Noo, noo, noo …

Ett svartklätt gäng står i en ring i Norrmalmskyrkans foajé och mjukar upp rösterna. Någon i ringen knäpper med fingrarna för att hålla takten. Fler körmedlemmar släntrar in och kramar om sina vänner innan de också börjar sjunga upp.

Det är måndagskväll och vanligtvis brukar Tensta Gospel Choir vara på hemmaplan i Tenstakyrkan vid den här tiden. Men den här kvällen ska kören sjunga i Norrmalmskyrkan, när Martin Luther King-priset delas ut.

Körledaren Cedwin Sandanam går omkring i strumplästen i kyrkan i svart mössa och med ett kors hängande runt halsen. Han kollar ljudet och fixar med notställ. När kören börjar sjunga visar han med stora gester hur de ska trycka på och hålla igen.

Inför sista låten pratar Cedwin Sandanam till publiken om hopp och glädje, och när kören får upp tempot med en rusig version av gospellåten Make it to that city kommer alla besökare upp på fötter.

Pristagaren Malena Ernman hyllar kören.

– Jag kan inte konkurrera med er i Tensta, det går inte. Ni är fantastiska, jag är ett stort fan, säger hon.  

Tensta Gospel Choir fyller tjugo år i år. Från starten var det ett uttalat integrationsprojekt, och en fristad för unga från droger och alkohol. På senare år har kören synts allt mer i sammanhang som ligger utanför kyrkan. De har sjungit på hiphopgalor, turnerat framgångsrikt med Jenny Wilson och spelat in en singel med Danny Saucedo.

Under 2016 kommer kören att synas än mer, uppträda på festivaler och klubbscener. De får mängder av förfrågningar.

Kören har också varit ett första steg för många framgångsrika artister. 

Sabina Ddumba, Mapei och Lykke Li är några av de artister som har sjungit med Tensta Gospel. Grammisvinnaren Linda Pira började i Tensta Gospels ungdomskör runt 2002 eftersom Lauryn Hill sjunger gospel i filmen En värsting till syster 2.

– Jag hade prövat en del körer men de var för poppiga. Här kastades jag rakt in i den amerikanska soulvärlden. Det var mångkulturellt och det spelade ingen roll vilken gud man trodde på. Kören gav en euforikänsla som jag inte hade fått tidigare, säger Linda Pira.

Körledaren Cedwin Sandanam är själv gammal körmedlem och sedan 2005 ledare för Tensta Gospel Choir. Det är han som bestämmer repertoaren och styr upp det praktiska.

– Det går inte att säga riktigt hur det brukar vara när vi sjunger. Mycket har att göra med vad jag har för visioner. Och visionen nu är att nå utanför kyrkans väggar, säger han.

Det är inte alltid själva musiken som är det viktigaste. Det som sägs mellan låtarna kan betyda mer.

– Gospel har ett starkt budskap. 

I kören pratar vi mycket om texterna, vad de kan betyda även för den som inte kallar sig kristen. Om man inte kan föra fram ett budskap så blir det inte gospel. Inte för att förringa pop eller rock, men vi måste sjunga med innerlighet.

Han berättar om en gospellåt som de inte riktigt fick till förrän de länge pratat igenom vad texten betydde. När de sedan började sjunga låten igen lät det fantastiskt.

I dag fungerar kören fortfarande som en sorts fristad. Den rymmer kristna, muslimer och ateister. Att allt fler rycker i kören och vill ha med den i olika sammanhang är smickrande – men får inte bli det viktiga, säger Cedwin Sandanam.

– Då blir det lätt elitism och vi riskerar att tappa kärnan i gospelbudskapet, säger han.

Samtidigt ser körledaren ljust på framtiden.

– Jag har en dröm att vi ska snurra frekvent på radio och hamna på topplistor. Vi vill spela in en skiva. Och vi jobbar med ett bokningsbolag som tror på oss. Det är otroligt roligt och inspirerande.

En som länge har saknat kören är Linda Pira. 

– Senaste åren har jag rappat så mycket att stämbanden slitits. Jag vill sjunga vanligt, så jag har nu börjat i kören igen. Jag kan smita i väg från familjen en kväll i veckan och bara vara. Det ger så mycket både för rösten och själen. Att sjunga i kören är det bästa jag varit med om i livet, säger hon.

Bli den första att tycka till!
LÖNNyhetUnder 2018 tjänade kvinnor i genomsnitt 89,3 procent av männens genomsnittslön, visar Medlingsinstitutets årsstatistik. Skillnaden förklaras till största delen av att män har mer välbetalda yrken.
SpårtrafikNyhetFrån och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.
EnergimyndighetenNyhetEnergimyndigheten riggade en utlysning av stöd till energiomställning, där mottagaren av stödet var bestämd på förhand, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen var processen med ansökningar bara en konstruktion för att kringgå regler.
Fördjupning: TjänstemannaansvarFördjupningPolitikerna i riksdagen vill att det ska bli lättare att straffa myndighetsanställda som begår fel i tjänsten. Men facken kämpar emot, och forskare är inte övertygade.
StatsförvaltningNyhetRegeringens styrning av statsförvaltningen präglas av motstående tendenser. Samtidigt som regeringen vill minska detaljstyrningen vill den ha mer sammanhållen styrning, konstaterar Statskontoret i en rapport.
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket, Socialstyrelsen.
ARBETSMILJÖNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Systemet skapar stora arbetsmiljöproblem och risker för doktorandernas rättssäkerhet, sägs det i skrivelsen.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, inleder en tillsyn för att kontrollera att högskolor och universitet följer diskrimineringslagens krav på att aktivt arbeta mot diskriminering.
ArbetsmiljöNyhetPå flera myndigheter har antalet anmälda fall där anställda utsatts för hot och våld ökat, visar Publikts granskning. Erica Zemgals blev misshandlad av en arbetssökande. ”Jag hade inte en chans att larma innan knytnävsslaget kom”, säger hon.
KriminalvårdenNyhetBristen på platser i flera häkten och en allmän platsbrist i landets fängelser har lett till negativa konsekvenser för de intagna, konstaterar JO efter en serie inspektioner.
SiSNyhetEn anställd vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har dömts i hovrätten till fängelse i 3,5 år för flera fall av våldtäkt mot barn, rapporterar Ekot. Brotten har begåtts på ett ungdomshem där mannen jobbade.
ARBETSMILJÖNyhetAntalet godkända arbetsskador ligger i stort sett stilla, enligt en ny rapport från AFA Försäkring. Detta efter närmast en fördubbling sedan 2007.
JONyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Länsstyrelsen i Skåne län, sedan en lantbrukare ännu efter tre år inte fått något besked om en ansökan om jordbruksstöd. Det visar enligt JO en förvånansvärd nonchalans.
SjukförsäkringNyhetKvinnor sjukskrivs i högre grad än män för psykisk ohälsa trots likartad funktionsnedsättning, visar en rapport från Riksrevisionen. "Granskningen visar att sjukförsäkringssystemet inte verkar kunna åstadkomma en likformig bedömning av kvinnor och män", kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren rapporten.
Statens servicecenterNyhetStatens servicecenter, SSC, bjuder in fler myndigheter och aktörer att delta i samarbetet vid de lokala servicekontoren. I en debattartikel skriver myndighetens generaldirektör Thomas Pålsson att bibehållen offentlig service kräver nya arbetssätt.
StatsförvaltningNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Pensionsmyndigheten för att myndigheten inte haft koll på sin e-post. I närmare tio års tid skickades e-post till en adress som ingen hade till uppgift att kontrollera.
RIKSARKIVETNyhetEn privatperson som begärde ut allmänna uppgifter från Riksarkivet fakturerades för de 15 minuter som det tog att leta fram uppgifterna. Nu kritiseras myndigheten av Justitieombudsmannen.
ARBETSDOMSTOLENNyhetST stämmer ett privat städbolag i Arbetsdomstolen eftersom en anställd ST-medlem inte fått sjuklön för fyra dagars frånvaro. Arbetsgivaren har kollektivavtal med ett annat fackförbund, men det är ingen anledning till att inte driva målet, menar förbundets jurist Veera Littmarck.