Annons:
Tensta Gospel Choir fyller 20 år, och nu vill kören nå ut mer än vad man gjort tidigare. »Jag har en dröm att vi ska snurra frekvent på radio och hamna på topplistor«, säger kör­ledaren Cedwin Sandanam.Bild:Casper Hedberg
körsång
Kultur
AVAnders Dahlbom0 kommentarerTyck till!

Gospelkören som bryter ny mark

En gång i tiden startade Tensta Gospel Choir som ett integrationsprojekt. Nu firar kören tjugoårsjubileum och bokningarna rullar in. Linda Pira, Sabina Ddumba och Lykke Li är bara några av alla artister som har haft kören som en språngbräda.

– Noo, noo, noo …

Ett svartklätt gäng står i en ring i Norrmalmskyrkans foajé och mjukar upp rösterna. Någon i ringen knäpper med fingrarna för att hålla takten. Fler körmedlemmar släntrar in och kramar om sina vänner innan de också börjar sjunga upp.

Det är måndagskväll och vanligtvis brukar Tensta Gospel Choir vara på hemmaplan i Tenstakyrkan vid den här tiden. Men den här kvällen ska kören sjunga i Norrmalmskyrkan, när Martin Luther King-priset delas ut.

Körledaren Cedwin Sandanam går omkring i strumplästen i kyrkan i svart mössa och med ett kors hängande runt halsen. Han kollar ljudet och fixar med notställ. När kören börjar sjunga visar han med stora gester hur de ska trycka på och hålla igen.

Inför sista låten pratar Cedwin Sandanam till publiken om hopp och glädje, och när kören får upp tempot med en rusig version av gospellåten Make it to that city kommer alla besökare upp på fötter.

Pristagaren Malena Ernman hyllar kören.

– Jag kan inte konkurrera med er i Tensta, det går inte. Ni är fantastiska, jag är ett stort fan, säger hon.  

Tensta Gospel Choir fyller tjugo år i år. Från starten var det ett uttalat integrationsprojekt, och en fristad för unga från droger och alkohol. På senare år har kören synts allt mer i sammanhang som ligger utanför kyrkan. De har sjungit på hiphopgalor, turnerat framgångsrikt med Jenny Wilson och spelat in en singel med Danny Saucedo.

Under 2016 kommer kören att synas än mer, uppträda på festivaler och klubbscener. De får mängder av förfrågningar.

Kören har också varit ett första steg för många framgångsrika artister. 

Sabina Ddumba, Mapei och Lykke Li är några av de artister som har sjungit med Tensta Gospel. Grammisvinnaren Linda Pira började i Tensta Gospels ungdomskör runt 2002 eftersom Lauryn Hill sjunger gospel i filmen En värsting till syster 2.

– Jag hade prövat en del körer men de var för poppiga. Här kastades jag rakt in i den amerikanska soulvärlden. Det var mångkulturellt och det spelade ingen roll vilken gud man trodde på. Kören gav en euforikänsla som jag inte hade fått tidigare, säger Linda Pira.

Körledaren Cedwin Sandanam är själv gammal körmedlem och sedan 2005 ledare för Tensta Gospel Choir. Det är han som bestämmer repertoaren och styr upp det praktiska.

– Det går inte att säga riktigt hur det brukar vara när vi sjunger. Mycket har att göra med vad jag har för visioner. Och visionen nu är att nå utanför kyrkans väggar, säger han.

Det är inte alltid själva musiken som är det viktigaste. Det som sägs mellan låtarna kan betyda mer.

– Gospel har ett starkt budskap. 

I kören pratar vi mycket om texterna, vad de kan betyda även för den som inte kallar sig kristen. Om man inte kan föra fram ett budskap så blir det inte gospel. Inte för att förringa pop eller rock, men vi måste sjunga med innerlighet.

Han berättar om en gospellåt som de inte riktigt fick till förrän de länge pratat igenom vad texten betydde. När de sedan började sjunga låten igen lät det fantastiskt.

I dag fungerar kören fortfarande som en sorts fristad. Den rymmer kristna, muslimer och ateister. Att allt fler rycker i kören och vill ha med den i olika sammanhang är smickrande – men får inte bli det viktiga, säger Cedwin Sandanam.

– Då blir det lätt elitism och vi riskerar att tappa kärnan i gospelbudskapet, säger han.

Samtidigt ser körledaren ljust på framtiden.

– Jag har en dröm att vi ska snurra frekvent på radio och hamna på topplistor. Vi vill spela in en skiva. Och vi jobbar med ett bokningsbolag som tror på oss. Det är otroligt roligt och inspirerande.

En som länge har saknat kören är Linda Pira. 

– Senaste åren har jag rappat så mycket att stämbanden slitits. Jag vill sjunga vanligt, så jag har nu börjat i kören igen. Jag kan smita i väg från familjen en kväll i veckan och bara vara. Det ger så mycket både för rösten och själen. Att sjunga i kören är det bästa jag varit med om i livet, säger hon.

Bli den första att tycka till!
HÖGSKOLANNyhetLinköpings universitet utrymmer samtliga campusområden efter att ett hot riktats mot universitetet. Polisen bedömer hotet som allvarligt, uppger SVT.
FACKETNyhetMed en inkomst på 177 625 kronor i månaden förra året tjänade TCOs ordförande Eva Nordmark mest av alla fackförbundschefer. STs ordförande Britta Lejons månadsinkomst var 106 400 kronor, visar siffror som Arbetsvärlden har tagit fram.
STATENS INSTITUTIONSSTYRELSENyhetI veckan demonstrerade personal från SiS nedlagda ungdomshem Lövsta för andra gången. ”Det har varit katastrof hur ledningen har skött Lövsta”, säger ST-medlemmen Robert Michel, som var en av demonstranterna.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets internrevision slår larm om att myndigheten inte klarar hanteringen av medborgarskapsärenden. Högen med ej avgjorda ärenden har vuxit med 70 procent det senaste året. ”Medarbetarna är stressade och frustrerade ”, säger skyddsombudet Markus Walker.
Svenska kraftnätNyhetI en hemlig rapport påtalar Säkerhetspolisen, Säpo, omfattande brister i säkerheten hos Svenska kraftnät, skriver Dagens Nyheter. Bristerna bekräftas av Svenska kraftnät.
StatsförvaltningNyhetTrots att många berörda myndigheter var negativa i remissomgången kommer nu femton statliga myndigheter ska åläggas att ansluta sig till Statens servicecenters, SSC, tjänster för elektronisk beställnings- och fakturahantering. Det framgår av en promemoria från finansdepartementet.
SJUKFRÅNVARONyhetKvinnliga statsanställda är borta från jobbet på grund av sjukdom dubbelt så ofta som sina manliga kolleger. Nu ska Statskontoret undersöka vad det beror på.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeslutet om att lägga ned ett antal av Arbetsförmedlingens lokalkontor var förhastat och bör rivas upp, skriver ST i ett förslag som lämnats till regeringen. Det finns dessutom en risk för att hela tidsplanen för att göra om myndigheten försenas, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.
Statlig värdegrundNyhetDet är viktigt att skilja mellan värderingar, beteenden och varumärke, skriver Tillitsdelegationens forskningsledare Louise Bringselius i en rapport. Värdegrundsarbetet ska i första hand fokusera på beteenden, menar hon.
STATSFÖRVALTNINGNyhetUnder en 20-årsperiod har antalet kontor där det erbjuds statlig service minskat med 37 procent, enligt en rapport från ST. Förbundet vill att regeringen ska utforma regleringsbrev så att statlig service garanteras i hela Sverige.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens kontakter med arbetsgivare faller kraftigt. Under juli i år var antalet kontakter bara en femtedel jämfört med samma månad i fjol, uppger SVT.
DigitaliseringNyhetÖkad digital spetskompetens, användning av artificiell intelligens, AI, i samband med stora datamängder och strategiskt användande av data i näringslivet ska utredas av flera statliga myndigheter. ”Sverige ska bli bäst på att använda digitaliseringens möjligheter”, kommenterar digitaliseringsminister Anders Ygeman.
HögskolanNyhetDen nedåtgående trenden för antalet sökande till högskoleutbildningar har brutits. Till höstterminen i år sökte nästan 400 000 personer, knappt två procent fler än förra året, enligt statistik från Universitets- och högskolerådet, UHR.
KollektivtrafikNyhetRegeringen vill ha ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik i hela Sverige. En särskild utredare har fått uppdraget att ta fram underlag för hur ett sådant system kan utformas för att förenkla för resenärerna.
TRAFIKVERKETNyhetTrafikverket ska få utökat ansvar för underhållet av landets järnvägsspår. En utredare ska undersöka vilka delar av spårunderhållet som det är lämpligt att flytta över från entreprenören Infranord till Trafikverket.
HögskolanNyhetHög personalomsättning leder till sämre effektivitet på landets högskolor och universitet. Flera lärosäten skulle kunna öka sina prestationer inom undervisning och forskning utan ökade resurser, visar en granskning från Riksrevisionen. Linnéuniversitetet och Karlstads universitet hör till lärosätena med högst förbättringspotential.
StatsförvaltningNyhetDet finns allvarliga brister i svenska myndigheters förmåga att motverka att penningtvätt och finansiering av terrorism, skriver Polisen i en rapport. Enligt rapporten saknas resurser, verktyg och tillräckligt lagstöd.
rättsväsendetNyhetFör några år sedan beslutade regeringen att Kriminalvården skulle ta över vissa transporter av frihetsberövade från Polisen. När regeringen nu lagt ett förslag som skulle vrida tillbaka ansvarsfördelningen en smula är myndigheterna fortsatt oense. Polisen anser att det skulle leda till att myndigheten inte kan "fokusera på grunduppdraget".
SkatteverketNyhetNy lagstiftning ger utredare på Skatteverket möjlighet att punktbevaka personer som misstänks för brott. Sedan 1 juli kan Skatteverket självt utreda misstänkt penningtvätt och falska identiteter, skriver Dagens Nyheter.
DigitaliseringNyhetFöråldrade it-system leder till stora underhållskostnader och gör det svårt att utveckla nya digitala tjänster. Det är verkligheten för flera statliga myndigheter, rapporterar Ekot.
Hallå där!NyhetGunnar Holmgren, som tillträder posten som Arbetsgivarverkets generaldirektör 21 augusti, tycker att staten behöver bli bättre på att locka ungdomar.
STATSFÖRVALTNINGNyhetStaten har färre kontor lokaliserade i kommunerna nu jämfört med för fem år sedan. Och andelen kommuner med få myndighetskontor ökar förmodligen de närmaste åren, visar en sammanställning från Statskontoret där tio myndigheter ingår.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen ger Försäkringskassan i uppdrag att förbättra stödet till unga som får avslag på ansökan om aktivitetsersättning. Samverkan med Arbetsförmedlingen, kommunerna och vården ska bli bättre.
RättsväsendetNyhetHandläggningstiderna i Svea hovrätt kommer att bli längre på grund av den ökande arbetsbelastningen. På två år har antalet mål vid domstolen ökat med en femtedel, samtidigt som resurserna minskar.
PensionNyhetDet är fortfarande vanligast att statsanställda går i pension mellan 65 och 67 års ålder, visar en sammanställning av pensionsavgångar under perioden 2013–2018 från Statens tjänstepensionsverk. Under perioden gick knappt var tredje i pension före 65 och var femte efter 67 års ålder.