Annons:
Tensta Gospel Choir fyller 20 år, och nu vill kören nå ut mer än vad man gjort tidigare. »Jag har en dröm att vi ska snurra frekvent på radio och hamna på topplistor«, säger kör­ledaren Cedwin Sandanam.Bild:Casper Hedberg
körsång
Kultur
AVAnders Dahlbom0 kommentarerTyck till!

Gospelkören som bryter ny mark

En gång i tiden startade Tensta Gospel Choir som ett integrationsprojekt. Nu firar kören tjugoårsjubileum och bokningarna rullar in. Linda Pira, Sabina Ddumba och Lykke Li är bara några av alla artister som har haft kören som en språngbräda.

– Noo, noo, noo …

Ett svartklätt gäng står i en ring i Norrmalmskyrkans foajé och mjukar upp rösterna. Någon i ringen knäpper med fingrarna för att hålla takten. Fler körmedlemmar släntrar in och kramar om sina vänner innan de också börjar sjunga upp.

Det är måndagskväll och vanligtvis brukar Tensta Gospel Choir vara på hemmaplan i Tenstakyrkan vid den här tiden. Men den här kvällen ska kören sjunga i Norrmalmskyrkan, när Martin Luther King-priset delas ut.

Körledaren Cedwin Sandanam går omkring i strumplästen i kyrkan i svart mössa och med ett kors hängande runt halsen. Han kollar ljudet och fixar med notställ. När kören börjar sjunga visar han med stora gester hur de ska trycka på och hålla igen.

Inför sista låten pratar Cedwin Sandanam till publiken om hopp och glädje, och när kören får upp tempot med en rusig version av gospellåten Make it to that city kommer alla besökare upp på fötter.

Pristagaren Malena Ernman hyllar kören.

– Jag kan inte konkurrera med er i Tensta, det går inte. Ni är fantastiska, jag är ett stort fan, säger hon.  

Tensta Gospel Choir fyller tjugo år i år. Från starten var det ett uttalat integrationsprojekt, och en fristad för unga från droger och alkohol. På senare år har kören synts allt mer i sammanhang som ligger utanför kyrkan. De har sjungit på hiphopgalor, turnerat framgångsrikt med Jenny Wilson och spelat in en singel med Danny Saucedo.

Under 2016 kommer kören att synas än mer, uppträda på festivaler och klubbscener. De får mängder av förfrågningar.

Kören har också varit ett första steg för många framgångsrika artister. 

Sabina Ddumba, Mapei och Lykke Li är några av de artister som har sjungit med Tensta Gospel. Grammisvinnaren Linda Pira började i Tensta Gospels ungdomskör runt 2002 eftersom Lauryn Hill sjunger gospel i filmen En värsting till syster 2.

– Jag hade prövat en del körer men de var för poppiga. Här kastades jag rakt in i den amerikanska soulvärlden. Det var mångkulturellt och det spelade ingen roll vilken gud man trodde på. Kören gav en euforikänsla som jag inte hade fått tidigare, säger Linda Pira.

Körledaren Cedwin Sandanam är själv gammal körmedlem och sedan 2005 ledare för Tensta Gospel Choir. Det är han som bestämmer repertoaren och styr upp det praktiska.

– Det går inte att säga riktigt hur det brukar vara när vi sjunger. Mycket har att göra med vad jag har för visioner. Och visionen nu är att nå utanför kyrkans väggar, säger han.

Det är inte alltid själva musiken som är det viktigaste. Det som sägs mellan låtarna kan betyda mer.

– Gospel har ett starkt budskap. 

I kören pratar vi mycket om texterna, vad de kan betyda även för den som inte kallar sig kristen. Om man inte kan föra fram ett budskap så blir det inte gospel. Inte för att förringa pop eller rock, men vi måste sjunga med innerlighet.

Han berättar om en gospellåt som de inte riktigt fick till förrän de länge pratat igenom vad texten betydde. När de sedan började sjunga låten igen lät det fantastiskt.

I dag fungerar kören fortfarande som en sorts fristad. Den rymmer kristna, muslimer och ateister. Att allt fler rycker i kören och vill ha med den i olika sammanhang är smickrande – men får inte bli det viktiga, säger Cedwin Sandanam.

– Då blir det lätt elitism och vi riskerar att tappa kärnan i gospelbudskapet, säger han.

Samtidigt ser körledaren ljust på framtiden.

– Jag har en dröm att vi ska snurra frekvent på radio och hamna på topplistor. Vi vill spela in en skiva. Och vi jobbar med ett bokningsbolag som tror på oss. Det är otroligt roligt och inspirerande.

En som länge har saknat kören är Linda Pira. 

– Senaste åren har jag rappat så mycket att stämbanden slitits. Jag vill sjunga vanligt, så jag har nu börjat i kören igen. Jag kan smita i väg från familjen en kväll i veckan och bara vara. Det ger så mycket både för rösten och själen. Att sjunga i kören är det bästa jag varit med om i livet, säger hon.

Bli den första att tycka till!
HÖGSKOLANNyhetEn handläggare och ST-medlem på Göteborgs universitet fick avdrag på lönen efter att ha blivit jävsanklagad och beskylld för att ha försökt ta ledigt med lön utan att ha rätt till det. Nu river Arbetsdomstolen upp beslutet.
ArbetsmiljöNyhetRegeringen har gett Statskontoret i uppdrag att utvärdera arbetsmiljöstrategin för åren 2016-2020. Resultatet av utvärderingen ska ligga till grund för en ny arbetsmiljöstrategi.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler förnekar uppgifter om att hon slutade frivilligt. I en skrivelse till riksdagens konstitutionsutskott, KU, skriver hon att den uppgiften är ”en total nyhet”, uppger TT.
Individuell lönesättningFördjupningDen som presterar bra ska få mer betalt. Det är grundtanken bakom individuell lönesättning. Men forskning visar att sambandet mellan lön och prestation är svagt. Många vet inte ens vad de ska göra för att få mer i plånboken.
POSTNORDNyhetSjunkande volymer gör att prissättningen för inrikesbrev måste förändras, skriver regeringen i ett förslag.
ArbetsförmedlingenNyhetDet blir svårt att förändra Arbetsförmedlingen i enlighet med januariavtalet. Det säger tidigare statssekreteraren Irene Wennemo till Ekot. Hon deltog själv i förhandlingarna mellan regeringen och Centern och Liberalerna.
SpårtrafikNyhetSeko går till Arbetsdomstolen för att tvinga arbetsgivaren Transdev att betala skadestånd i konflikten om ob-ersättning till tågvärdar. I den nya stämningen dubblar Seko kravet på allmänt skadestånd från 10 000 till 20 000 kronor per person.
NaturvårdsverketNyhetI vårändringsbudgeten får Naturvårdsverket tillbaka omkring 1,2 miljarder kronor på de anslag som i M-KD-budgeten drogs ned med 2,7 miljarder kronor. Men ovisshet om myndigheten får använda anslaget till egen personal försenar arbetet, säger generaldirektören Björn Risinger till Publikt.
MIGRATIONSVERKETNyhetFrån årsskiftet ska Migrationsverket sköta migrationsverksamheten vid ambassader och konsulat. Myndigheten tar därmed också över ansvaret för en del av utlandspersonalen.
Statens institutionsstyrelseNyhetRegeringen har gett Statskontoret i uppdrag att genomföra en översyn av verksamheten vid Statens institutionsstyrelse, SiS. Också Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska granska SiS. Beskedet välkomnas av ST.
A-kassanNyhetDet är fortfarande stora skillnader i bedömningar mellan a-kassorna och Arbetsförmedlingen när de bedömer arbetslösas rätt till ersättning. Det konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i en rapport.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetRegeringskansliet försökte påverka vilka uppgifter som Försäkringskassan lämnade ut till medier i samband med att generaldirektören Ann-Marie Begler sparkades. Det framgår av mejl som Dagens Nyheter tagit del av.
StatsbudgetenNyhetDet gick bra för staten under 2018. I sin årsredovisning pekar regeringen på att statens budget gick med 80 miljarder kronor i överskott under året. Det är 18 miljarder kronor bättre än under 2018.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetEftersom Arbetsmiljöverket inte fick något höjt budgetanslag blir det en sänkt ambitionsnivå för verksamheten i år. Fortsätter åtstramningarna kan det bli tal om varsel kommande år. ”Vi måste ju hålla personalen på en nivå som vi har pengar till”, säger generaldirektör Erna Zelmin Ekenhem till Publikt.
DigitaliseringNyhetStaten måste se till att alla privatpersoner kan skaffa sig e-legitimation och att en lösning för e-legitimation i tjänsten tas fram. Det kravet framför nu Sveriges kommuner och landsting, SKL, till regeringen.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassan har fått en mer restriktiv inställning till att medarbetare distansarbetar, skriver medarbetaren Christer Järild i en debattartikel i Publikt. Enligt honom förekommer det att reglerna tillämpas godtyckligt och medarbetare med funktionsnedsättningar upplever att deras arbetsmiljö försämrats.
UpphovsrättNyhetEUs ministerråd röstade ja till det nya upphovsrättsdirektivet, som sedan tidigare godkänts av EU-parlamentet. Direktivet fick 19 ja-röster, medan Sverige och ytterligare fem länder röstade mot.
PostnordNyhetVi måste minska våra krav på tillgänglighet och utdelning för att säkra postservicen till alla i hela landet. Den varningsflaggan hissar Post- och telestyrelsen, PTS, i en rapport om postmarknadens utveckling.
ArbetsmiljöNyhetSjuktalen för unga statsanställda är oväntat höga. Därför gör Arbetsgivarverket och Vinnova en satsning för att hitta metoder att motverka ohälsan bland unga medarbetare på myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetTrots att myndigheten står inför det ”största varslet i modern tid” gav regeringen inte Arbetsförmedlingen något extra anslag i vårändringsbudgeten. ”Nu finns det inga pengar till att lindra fallet”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson.
OffentlighetsprincipenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar återigen kritik mot utrikesdepartementet, UD, för hanteringen av allmänna handlingar. JO är mycket kritisk till att en journalist fått vänta mer än ett halvår på besked om handlingar han begärt.
KulturNyhetRiksrevisionen inleder en granskning av effekterna av fri entré till de statliga museerna, sedan regeringen i budgetpropositionen föreslagit att museerna ska fortsätta med gratis inträde.
MigrationNyhetEn tidigare anställd på Migrationsverket greps på torsdagen misstänkt för att på falska grunder ha hjälpt 121 afghaner att få visum till Sverige, uppger SVT. Mannen släpptes senare, men utredningen fortsätter.
KRIMINALVÅRDENNyhetUnder en övning för personal inom Kriminalvården som bär pepparsprej blev ett vakthavande befäl sprejad med skarp sprej i ansiktet av en kollega. Det hela var ett misstag till följd av ett tänkt skämt där skarp sprej förväxlades med oskarp, enligt en internutredning.
STNyhetSamma dag som vårändringsbudgeten presenterades samlades anställda och fackligt förtroendevalda inom ST utanför riksdagen för att protestera mot att regeringen inte skjuter till mer pengar till Arbetsförmedlingen. ”Om neddragningarna blir verklighet så raderas förutsättningarna för en nationell sammanhållen arbetsmarknadspolitik”, säger STs ordförande Britta Lejon till Publikt.
KRIMINALVÅRDENNyhetKriminalvården fick 335 extra miljoner kronor i vårändringsbudgeten. Men myndigheten hade begärt 800 miljoner. ”Det här löser inte våra problem”, säger STs avdelningsordförande Per Sunneborn.