Grekiska strejker mot sparpaket

GREKLAND2010-02-04

Strejker bryter ut i Grekland efter regeringens sparpaket. Anställda inom tullen och skatteväsendet har lagt ned arbetet i dag. Både offentliganställda och privatanställda planerar ytterligare strejker.

Den grekiska regeringen har tvingats till omfattande sparpaket av EU-kommissionen. Greklands stora budgetunderskott är ett hot mot euron, och för att komma till rätta med de ekonomiska problemen har den nytillträdda socialdemokratiska regeringen bland annat föreslagit frysta löner för de offentliganställda och höjda skatter.

Redan i dag har anställda inom skatteväsendet och tullen gått ut i en tvådagars strejk i protest mot indragna bonusar. Det grekiska fackförbundet Adedy, som organiserar offentliganställda, har utlyst en endags generalstrejk på onsdag nästa vecka. Systerorganisationen GSEE på den privata sidan har i dag beslutat om en 24-timmars strejk som ska genomföras 24 februari, uppger Reuters.

Enligt den plan Grekland redovisat för EU-kommissionen ska budgetunderskottet sänkas med fyra procentenheter till 8,7 procent av bruttonationalprodukten, BNP, i år. År 2012 ska underskottet ligga under de tre procent som är det högsta tillåtna för EU-länderna.

Bland de föreslagna åtgärderna finns ökade inkomstskatter, höjd skatt på tobak och alkohol och skärpta åtgärder mot skattefusk. Utöver att lönerna ska frysas för de offentliganställda ska också nyrekryteringen begränsas. Bara var femte statlig tjänst som blir vakant ska återbesättas.

”Grekland har antagit ett ambitiöst program för att rätta till den finansiella obalansen och reformera sin ekonomi. Det ligger i det grekiska folkets intresse, som kommer att dra nytta av bättre och mer hållbar tillväxt och arbetstillfällen i framtiden, och det ligger i euroområdets intresse och i EUs intresse som helhet. Kommissionen ger Grekland sitt fulla stöd i den här svåra uppgiften”, sade EUs kommissionär Joaquín Almunia i ett pressmeddelande i går.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA