Grov räknemiss på Trafikverket

TRAFIKVERKET2014-05-21

Trafikverket räknade fel på 20 miljarder kronor i det underlag om järnvägsunderhåll som myndigheten lämnade till regering och riksdag. Det avslöjar SVT Östnytt. Trots att missen upptäcktes internt förra året har uppgifterna inte rättats.

SVT har fått tillgång till interna dokument från Trafikverket som visar att två större fel i beräkningarna har lett till att behovet av pengar till järnvägsunderhåll underskattats med omkring 20 miljarder kronor.

Mängden kontaktledning som ska underhållas angavs till cirka 6 000 kilometer, när det i själva verket är dubbelt så mycket. Det andra felet gäller den beräknade livslängden på spår och spårväxlar. Med de resurser som avsatts i dag måste en spårväxel ”ha en medellivslängd på 550 år”, säger en anonym utredare på Trafikverket till SVT.

Det bristfälliga underlaget har ingått i myndighetens förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025, ett förslag som regeringen fastslog i april. Det har också ingått i underlaget till regeringens infrastrukturproposition 2012.

Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm erkänner felen, men säger till SVT att de ”går att korrigera”. Regeringen har inte informerats:

”Det har vi inte gjort för vi har inte behandlat de här uppgifterna än på ledningsnivå, men det är ett arbete som vi ska göra i kommande verksamhet”.

Miljöpartiets Karin Svensson Smith, som bland annat är ordförande för Resenärsforum, uttalar i SVT att Trafikverkets hela ledning måste avgå och att infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd måste ta sitt ansvar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA