Häkteschef frikänns från dödsfall

KRIMINALVÅRDEN2019-01-14

I maj avled en man av uttorkning i ett av Kriminalvårdens häkten. Nu har avdelningschefen som stått åtalad för vållande till annans död och tjänstefel friats av Attunda tingsrätt.

Enligt åtalet var mannen mycket påverkad av psykisk sjukdom och placerad på en avskild avdelning med observationsrum.

Eftersom han ofta lät vattnet i rummet så det svämmades över, hade man stängt av det. Dricksvatten serverades i stället kontinuerligt.

Dagen innan mannen avled undersöktes han av sjuksköterskor som bokade in ett läkarbesök. Dagen efter, vid en transport mellan två sjukhus, drabbades mannen av hjärtstopp. Obduktionen visade att han avled uttorkad av vätskebrist. Sjuksköterskorna på häktet uppger att de inte kände till den intagnes hälsotillstånd förrän dagen innan mannen avled.

Enligt åtalet ska kriminalvårdare flera gånger ha pratat om mannens hälsotillstånd med avdelningschefen och sagt att han borde flyttas. Åklagaren menar att avdelningschefen hade information som gjorde att han borde ha agerat.

Men det är inte bevisat, anser tingsrätten, som friar avdelningschefen. 

”För vållande till annans död krävs att det är bevisat att den tilltalade har varit oaktsam. Vi har i detta fall funnit att det inte är bevisat att avdelningschefen har nåtts av sådana signaler att han har haft en straffrättsligt sanktionerad skyldighet att agera. Han har alltså inte varit oaktsam”, konstaterar rådman Mikael Swahn på Attunda tingsrätts hemsida.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA