Hälsobokslut i staten

REGERINGEN VILL MINSKA SJUKSKRIVNINGARNA2003-12-16

Ett program för minskad ohälsa i arbetslivet föreslås i budgeten för 2002. Därmed försöker regeringen vända utvecklingen med ökande sjukskrivningar. För nästa år beräknas utgifterna för sjukskrivningar bli 50 miljarder.

Stress, förslitningsskador och andra arbetsrelaterade sjukdomar har i särskilt hög grad drabbat den kvinnodominerade offentliga sektorn. Regeringen deklarerar i sin programförklaring att man särskilt ska uppmärksamma kvinnors villkor i arbetslivet.

Ett par av punkterna i programmet är också riktade mot den gemensamma sektorn. Offentliga arbetsgivare ska införa så kallade hälsobokslut, en redovisning av de anställdas hälsosituation. Detta är ett första steg mot mer utvecklade personalekonomiska redovisningar.

Tanken är att därefter införa ”särskilda ekonomiska drivkrafter” för att styra de offentliga arbetsplatserna mot en bättre arbetsmiljö.

Regeringen ska undersöka om det finns förutsättningar att införa motsvarande redovisningar i privat verksamhet.

Man vill också starta försöksprojekt på några stora offentliga arbetsplatser för att förebygga och minska sjukfrånvaron. Försöken startar redan i höst, 50 miljoner kronor satsas i årets budget.

I 11-punktsprogrammet återkommer regeringen till de tidigare aviserade trepartssamtalen mellan regeringen och arbetsmarknadens parter om bland annat arbetsorganisation, ledarskap och inflytande i arbetet. Nu finns också pengar för informationsinsatser med i bilden, fem miljoner kronor har hittills avsatts.

Andra förslag:

  • nationella mål för ökad hälsa i arbetslivet tas fram. Arbetsmarknadens parter ska medverka.
  • vidareutbilda regionala skyddsombud och utveckla företagshälsovårdens metoder. En del i det kan vara att utveckla arbetsmiljöcertifiering.
  • Försäkringskassan ska koncentrera sina djupare bedömningar till de mest komplicerade fallen.
    den administrativa hanteringen av rehabiliteringsfall och sjukfall i riskzon för långtidssjukskrivning ska förnyas. Man börjar med försök på några orter.
  • ”Sjukskrivningsprocessen” kan se olika ut och resultera i kraftigt varierande sjuktal över landet. Socialstyrelsen och Riksförsäkringsverket ska titta närmare på problemet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA