Annons:
Hälsa
Kultur
AVJenny Damberg0 kommentarerTyck till!

Hälsotrend infiltrerar kultur och arbetsliv

Årets bokmässa presenterade sig som »mer hälsosam än någonsin« och aktivitets­armband håller koll på såväl hur vi sover som hur vi rör oss. Hand i hand med hälsotrenden går populärkulturen.
Vad jag pratar om när jag pratar om löpningBild:Norstedts
Gunnar EklöfBild:Dagens Nyheter/TT

Den gamla devisen »Musiken räddade mig från idrotten« kunde inte vara mer ute. Nu är träning och popmusik ett. De hälsoideal som genomsyrar samhället i stort ekar även på topplistorna.

Krönikören Isabelle Ståhl skrev nyligen i Svenska Dagbladet att mycket musik som görs i dag snarare verkar anpassad till löpbandet än dans­golvet.

– Jag tänker bland annat på all repe­titiv taktfast housemusik, och alla musik­videor som utspelar sig på gym och erotiserar träning, säger hon.

Hon ger exempel: Nicki Minajs Anaconda, Britney Spears Work bitch och Tiëstos Work hard play hard.

– Musiken handlar tematiskt om att träna och arbeta hårt, men är också formmässigt anpassad för att ge oroliga kroppar en taktfast rytm att röra sig till, säger hon.

Det är inte första gången som populär­kulturen och den träningscentrerade livsstilen ingår symbios. 

I amerikans­ka 1980-talsfilmer som Dirty Dancing, Heavenly Bodies och Staying Alive är aerobics- och dansstudior spelplatser.

I boken Wellnessyndromet, som släpptes lagom till sommaren, skildrar forskarna Carl Cederström och André Spicer pressen att hålla sig i form, inte minst på arbetsmarknaden. Här finns arbetsgivare som Kalmar Vatten, där de anställda riskerar lägre lön om de inte går till gymmet, och Chica­gos skol­distrikt där vägran att avslöja sin vikt straffas med löneavdrag.

– Fascinationen för den sunda kroppen är inget nytt. I Sverige har den länge ingått i folkhemsidén. Det som händer nu är att den möter den entreprenö­riella kultur som har letat sig in på alla ställen, från förskolan till Arbetsförmedlingen, säger Carl Cederström.

Det mötet, menar han, har resulterat i att kroppsdisciplin kommit att bli en förutsättning för framgång. Genom denna »välmåendeideologi« framställs hälsa – som egentligen är avhängigt en rad faktorer, många utom vår kontroll – som resultatet av enbart personliga val. Hur provocerande en ohälsosam livsstil kan vara är något han har egna erfarenheter av, berättar Carl Cederström.

– För ett antal år sedan rökte jag. Det blev mer och mer omöjligt, både personer jag kände och inte kände kommenterade det. Vid ett tillfälle satt jag på en bänk med en hund som jag passade, när det kom fram en tant och började skrika på mig. Jag förstår fortfarande inte varför det skulle vara så fruktansvärt att röka nära en hund, men jag sög ändå åt mig och kände mig som en väldigt dålig person.

De senaste åren har en stark löptrend spridit sig över landet och den har också gjort avtryck i modet. Löpartajts och springskor passerar obemärkt som vardagsklädsel på både skolor och många arbetsplatser. Och träningsbranschen lånar i sin tur attribut från nattklubbar och musikscener. Midnattsloppet – som genomförs efter mörkrets inbrott i flera städer – hyr in dj:ar och ordnar avancerade ljusshower.

Isabelle Ståhl ser, liksom Carl Cederström, uppluckringen av gränsen mellan arbete och fritid som den utlösande faktorn för hälsotrenden.

– Människor nämner i dag ofta fysis­ka prestationer på gymet eller ett mara­ton i sitt cv. Det räcker inte att ge arbets­givaren sitt arbete, man måste också erbjuda sin person och visa att man är psykiskt stark, uthållig och posi­tiv, vilket man anses bli av regelbunden träning, säger hon.

I år presenterade sig årets bokmässa i Göteborg som »mer hälsosam än någonsin« och inrättade en särskild scen just för temat hälsa och livsstil. Många år har uppenbarligen gått sedan arbetar­författaren Ivar Lo Johansson skrev sin pamflett Jag tvivlar på idrotten där »idrottsdåren dör, rättvist, av infekterat skoskav uppkommet genom onödig löpträning«. De svenska författarna Lena Andersson och Ludvig Rasmusson, liksom amerikanska Joyce 
Carol Oates
, är bara några av de kulturpersonligheter som i dag identifierar sig som löpare. Den japanska kultförfattaren Haruki Murakamis bok Vad jag pratar om när jag pratar om löpning har blivit en bestseller.

Gunnar Ekelöf beskrev ruset som något positivt, något kreativt och värdefullt, men jag hör sällan unga skapande personer säga sig längta efter ruset. I dag är tidningarna i stället fulla av reportage om löptränande författare, säger Isabelle Ståhl.

Bli den första att tycka till!
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor. Sammantaget ökade a-kassorna sina utbetalningar med 11,6 procent.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.