Annons:
Hälsa
Kultur
AVJenny Damberg0 kommentarerTyck till!

Hälsotrend infiltrerar kultur och arbetsliv

Årets bokmässa presenterade sig som »mer hälsosam än någonsin« och aktivitets­armband håller koll på såväl hur vi sover som hur vi rör oss. Hand i hand med hälsotrenden går populärkulturen.
Vad jag pratar om när jag pratar om löpningBild:Norstedts
Gunnar EklöfBild:Dagens Nyheter/TT

Den gamla devisen »Musiken räddade mig från idrotten« kunde inte vara mer ute. Nu är träning och popmusik ett. De hälsoideal som genomsyrar samhället i stort ekar även på topplistorna.

Krönikören Isabelle Ståhl skrev nyligen i Svenska Dagbladet att mycket musik som görs i dag snarare verkar anpassad till löpbandet än dans­golvet.

– Jag tänker bland annat på all repe­titiv taktfast housemusik, och alla musik­videor som utspelar sig på gym och erotiserar träning, säger hon.

Hon ger exempel: Nicki Minajs Anaconda, Britney Spears Work bitch och Tiëstos Work hard play hard.

– Musiken handlar tematiskt om att träna och arbeta hårt, men är också formmässigt anpassad för att ge oroliga kroppar en taktfast rytm att röra sig till, säger hon.

Det är inte första gången som populär­kulturen och den träningscentrerade livsstilen ingår symbios. 

I amerikans­ka 1980-talsfilmer som Dirty Dancing, Heavenly Bodies och Staying Alive är aerobics- och dansstudior spelplatser.

I boken Wellnessyndromet, som släpptes lagom till sommaren, skildrar forskarna Carl Cederström och André Spicer pressen att hålla sig i form, inte minst på arbetsmarknaden. Här finns arbetsgivare som Kalmar Vatten, där de anställda riskerar lägre lön om de inte går till gymmet, och Chica­gos skol­distrikt där vägran att avslöja sin vikt straffas med löneavdrag.

– Fascinationen för den sunda kroppen är inget nytt. I Sverige har den länge ingått i folkhemsidén. Det som händer nu är att den möter den entreprenö­riella kultur som har letat sig in på alla ställen, från förskolan till Arbetsförmedlingen, säger Carl Cederström.

Det mötet, menar han, har resulterat i att kroppsdisciplin kommit att bli en förutsättning för framgång. Genom denna »välmåendeideologi« framställs hälsa – som egentligen är avhängigt en rad faktorer, många utom vår kontroll – som resultatet av enbart personliga val. Hur provocerande en ohälsosam livsstil kan vara är något han har egna erfarenheter av, berättar Carl Cederström.

– För ett antal år sedan rökte jag. Det blev mer och mer omöjligt, både personer jag kände och inte kände kommenterade det. Vid ett tillfälle satt jag på en bänk med en hund som jag passade, när det kom fram en tant och började skrika på mig. Jag förstår fortfarande inte varför det skulle vara så fruktansvärt att röka nära en hund, men jag sög ändå åt mig och kände mig som en väldigt dålig person.

De senaste åren har en stark löptrend spridit sig över landet och den har också gjort avtryck i modet. Löpartajts och springskor passerar obemärkt som vardagsklädsel på både skolor och många arbetsplatser. Och träningsbranschen lånar i sin tur attribut från nattklubbar och musikscener. Midnattsloppet – som genomförs efter mörkrets inbrott i flera städer – hyr in dj:ar och ordnar avancerade ljusshower.

Isabelle Ståhl ser, liksom Carl Cederström, uppluckringen av gränsen mellan arbete och fritid som den utlösande faktorn för hälsotrenden.

– Människor nämner i dag ofta fysis­ka prestationer på gymet eller ett mara­ton i sitt cv. Det räcker inte att ge arbets­givaren sitt arbete, man måste också erbjuda sin person och visa att man är psykiskt stark, uthållig och posi­tiv, vilket man anses bli av regelbunden träning, säger hon.

I år presenterade sig årets bokmässa i Göteborg som »mer hälsosam än någonsin« och inrättade en särskild scen just för temat hälsa och livsstil. Många år har uppenbarligen gått sedan arbetar­författaren Ivar Lo Johansson skrev sin pamflett Jag tvivlar på idrotten där »idrottsdåren dör, rättvist, av infekterat skoskav uppkommet genom onödig löpträning«. De svenska författarna Lena Andersson och Ludvig Rasmusson, liksom amerikanska Joyce 
Carol Oates
, är bara några av de kulturpersonligheter som i dag identifierar sig som löpare. Den japanska kultförfattaren Haruki Murakamis bok Vad jag pratar om när jag pratar om löpning har blivit en bestseller.

Gunnar Ekelöf beskrev ruset som något positivt, något kreativt och värdefullt, men jag hör sällan unga skapande personer säga sig längta efter ruset. I dag är tidningarna i stället fulla av reportage om löptränande författare, säger Isabelle Ståhl.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
Nationella transportenhetenFördjupningAnders von Gegerfelt, Daniel Sjöblom, Thomas Näslund och Daniel Johansson kör frihetsberövade personer på Kriminalvårdens och andra myndigheters uppdrag. Människorna de kör kan vara våldsamma och farliga och Kriminalvårdens nationella transportenhet sätter säkerheten främst.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, inleder en tillsyn för att kontrollera att högskolor och universitet följer diskrimineringslagens krav på att aktivt arbeta mot diskriminering.
ArbetsmiljöNyhetPå flera myndigheter har antalet anmälda fall där anställda utsatts för hot och våld ökat, visar Publikts granskning. Erica Zemgals blev misshandlad av en arbetssökande. ”Jag hade inte en chans att larma innan knytnävsslaget kom”, säger hon.
KriminalvårdenNyhetBristen på platser i flera häkten och en allmän platsbrist i landets fängelser har lett till negativa konsekvenser för de intagna, konstaterar JO efter en serie inspektioner.
SiSNyhetEn anställd vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har dömts i hovrätten till fängelse i 3,5 år för flera fall av våldtäkt mot barn, rapporterar Ekot. Brotten har begåtts på ett ungdomshem där mannen jobbade.
ARBETSMILJÖNyhetAntalet godkända arbetsskador ligger i stort sett stilla, enligt en ny rapport från AFA Försäkring. Detta efter närmast en fördubbling sedan 2007.
JONyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Länsstyrelsen i Skåne län, sedan en lantbrukare ännu efter tre år inte fått något besked om en ansökan om jordbruksstöd. Det visar enligt JO en förvånansvärd nonchalans.
SjukförsäkringNyhetKvinnor sjukskrivs i högre grad än män för psykisk ohälsa trots likartad funktionsnedsättning, visar en rapport från Riksrevisionen. "Granskningen visar att sjukförsäkringssystemet inte verkar kunna åstadkomma en likformig bedömning av kvinnor och män", kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren rapporten.
Statens servicecenterNyhetStatens servicecenter, SSC, bjuder in fler myndigheter och aktörer att delta i samarbetet vid de lokala servicekontoren. I en debattartikel skriver myndighetens generaldirektör Thomas Pålsson att bibehållen offentlig service kräver nya arbetssätt.
StatsförvaltningNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Pensionsmyndigheten för att myndigheten inte haft koll på sin e-post. I närmare tio års tid skickades e-post till en adress som ingen hade till uppgift att kontrollera.
RIKSARKIVETNyhetEn privatperson som begärde ut allmänna uppgifter från Riksarkivet fakturerades för de 15 minuter som det tog att leta fram uppgifterna. Nu kritiseras myndigheten av Justitieombudsmannen.
ARBETSDOMSTOLENNyhetST stämmer ett privat städbolag i Arbetsdomstolen eftersom en anställd ST-medlem inte fått sjuklön för fyra dagars frånvaro. Arbetsgivaren har kollektivavtal med ett annat fackförbund, men det är ingen anledning till att inte driva målet, menar förbundets jurist Veera Littmarck.
StatsförvaltningNyhetDen statliga närvaron och servicen är ojämnt fördelad över landet. Norrbottens och Gotlands län tillhör topp tre både sett till antalet statliga arbetsställen per invånare och till antalet sysselsatta i statlig förvaltning per invånare. Det framgår av en kartläggning som gjorts av landets länsstyrelser i samverkan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen gjorde rätt när myndigheten efter sju år gav upp om att hitta ett jobb åt en arbetssökande. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast. Det fanns särskilda skäl att återkalla hens anvisning till jobb- och utvecklingsgarantin.
MigrationNyhetDomstolarnas handläggning i migrationsmål är orimligt långsam, konstaterar Justitieombudsmannen, JO, efter en granskning. JO har granskat ett ärende där en 14-årig pojke fått vänta nästan fyra år på ett beslut om uppehållstillstånd.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens matchningsarbete vilar på en svag kunskapsgrund. Det konstaterar Riksrevisionen efter en granskning. Enligt rapporten ökar det risken för att arbetssökande inte får likvärdigt stöd.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetGeneraldirektören Mikael Sjöberg lämnar Arbetsförmedlingen när hans förordnande går ut nästa år. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger till Sveriges Radio att hon är nöjd med hans arbete men att det är dags att byta chef.
StatsförvaltningNyhetNio myndigheter samverkar i planer för att lansera en e-tjänstelegitimation för statsanställda, skriver Computer Sweden. 36 000 anställda berörs inledningsvis av tjänsten, som ska drivas av Försäkringskassan.