Halvering av antalet socialbidragstagare

VÅRBUDGETEN2003-12-15

En halvering av antalet socialbidragstagare till 2004, mer pengar till barnfamiljer, pensionärer och arbetslösa. Eventuella förslag till skattesänkningen kommer först i höst.

Sverige är på väg ut ur en snabb högkonjunktur till en mer normal konjunktur. Därför behövs ordning och reda i statens finanser, förklarade finansminister Bosse Ringholm.

Tillväxten beräknas bli 2,7 procent i år. Men med tanke på den vikande världskonjunkturen är det också bra att ha pengar på kistbotten, ansåg finansministern.

Eventuella förslag om skattesänkningar kommer regeringen att presentera först i höst, när avtalsrörelsen är slutförd.

Men det Bosse Ringholm sett hittills av avtalsrörelsen – där utrymmet för löneökningar tycks bli mindre än 3 procent – förklarade han sig vara mycket nöjd med.

Han var också nöjd med att den öppna arbetslösheten halverats och förklarade att det nu var dags att sätta upp målet att halvera socialbidragsberoendet fram till 2004.

Regeringen lyckades inte komma överens med stödpartierna om att höja taket i sjukförsäkringen och föräldraförsäkringen. Miljöpartiet ville inte.

Däremot föreslår regeringen att taket i arbetslöshetsförsäkringen höjs till 680 kronor per dag och att den lägsta dagersättningen höjs till 270 kronor. Dessutom ska garantibeloppet i föräldraförsäkringen höjas med 60 kronor till 120 kronor per dag från årsskiftet. 2003 höjs den till 150 kronor och året därpå till 180 kronor. Riksdagen har redan tidigare beslutat om en trettonde pappa/mammamånad i föräldraförsäkringen från årsskiftet och om införande av maxtaxa i barnomsorgen.

Studiebidraget till gymnasieungdomar ska betalas ut i tio månader från 2003 istället för dagens nio.

100 miljoner avsätts under 2002 till 2004 för insatser mot deltidsarbetslösheten.

Arbetsskadeförsäkringen ska reformeras. För det ändamålet avsätts en miljard kronor årligen från 2003. För nästa år har 500 miljoner kronor reserverats.

3,75 miljarder under tre år ska minska väntetiderna inom sjukvården och ytterligare 200 miljoner ska höja nivån i tandvårdsstödet, framför allt för äldre.

Pensionärer som betalar för sin omsorg ska få behålla ett förbehållsbelopp och bostadsbidraget till de sämst ställda pensionärerna höjs med cirka 400 kronor – per år.

Äldre invandrare utan folkpension ska kunna få ett särskilt försörjningsstöd.

Bostadsbristen vill regeringen minska med ett stöd på 2,5 miljarder kronor under fem år. Pengarna ska gå till produktion av hyresrätter till skäliga kostnader.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA