Andreas Hördegård.
Bild: Jan Lindmark
Andreas Hördegård.

Han finner lugnet i virkningen

FÖRDJUPNING: INTERVJU2014-01-22

Andreas Hördegård arbetar som ytbärgare på Sjöfarts­verket. Jobbet är dramatiskt, han vinschas ned från en helikopter för att rädda människor i nöd. När han varvar ned med kollegerna på basen ägnar han sig åt den mer rofyllda hobbyn virkning.

Varför tycker du så mycket om att virka?
– Jag jobbar en vecka i taget på basen i Umeå. Då är min fru och våra tre döttrar kvar hemma i Vrigstad i Småland. Under den veckan bor vi tillsammans, jag och tre andra män. Vi blir också nästan som en familj. När vi inte jobbar har vi ganska mycket lugn tid. Jag gillar att ha något att göra, det kan vara långtråkigt att bara titta på tv. Då brukar vi snacka och jag virkar. Det är rätt rofyllt, man blir lugn av det.

Vad virkar du för någonting?
–Alltid samma! Jag virkar mössor, med helikoptrar på. De är jättetjocka och varma, jag virkar med ullgarn. Jag har gjort ungefär 70 stycken nu och gett bort till vänner och kolleger. Min fru har en sådan, och våra tre döttrar. Barnen älskar dem! De har olika färger och storlekar, men annars är de likadana. De här mössorna är det enda jag kan virka, men jag gillar dem.

Är det någon mössa som du minns mer än de andra?
– Mina döttrar har fått lite glitter i sina helikoptrar, för att det skulle bli lite speciellt. Och i början gjorde jag helikoptrar med stjärtrotor, men jag tyckte inte att det såg bra ut, så jag tog bort den. Och det finns ju helikoptrar utan sådan rotor också, så det stämmer ändå!

Hur började du virka?
– Det var en kollega som lärde mig. Jag såg honom hålla på och blev intresserad. Det var en annan kollega som också lärde sig. Så vi har varit tre stycken, men de har slutat och det är bara jag som fortfarande håller på. Ibland kunde vi ses och virka tillsammans, det är ett kul sätt att umgås.

Har du något tips till den som är sugen på att börja?
– Prata med dem som jobbar i garnbutikerna. Det är ofta äldre kvinnor som kan hur mycket som helst. De brukar bli jätteglada när jag kommer in och frågar om virkning. En del kolleger brukar skämtsamt pika mig och säga att jag gör kvinnosaker, men jag bara skrattar. Det är ju kul, och det är roligt när man ser att folk gillar mössorna.

– Ibland ger jag mössor till välgören­het och scoutlotterier också. Därför händer det att jag ser folk på byn som har på sig mössorna. Det är roligt. Där går de i mina helikoptrar, kan jag tänka.

  

Inlagt av Eva (ej verifierad) fre, 01/24/2014 - 15:22
Tänk va kul det hade varit om ni hade publicerat hans virkbeskrivning så att vi andra (som nu blev jättesugna på att virka mössor) kunde börja skapa våra egna...
Inlagt av s r (ej verifierad) tors, 02/20/2014 - 07:27
super kul å höra en kille som gillar handarbete ,sånt gillar jag .det är mycket ro givande å hålla på .så lycka till .men tänk på att garn är rätt så dyrt beroende på vad man använder så börja ta betalt .testa även på å göra dukar gardiner så blir det ännu roligare

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA