Annons:
KULTUR. Simon Gärdenfors
Kultur
AVChristian Örjestål0 kommentarerTyck till!

Han gör serier av lögner

Polisen griper en 35-årig man misstänkt för mordet på utrikesminister Anna Lindh.Plötsligt riktas strålkastarna mot en ung serietecknare. Den gripne mannen är en seriefigur och hans skapare heter Simon Gärdenfors. Men det började med en katt. En tjock, gul katt.
– Det var Katten Nisse, en serie om en ganska tjock och speciell katt, som fick mig att bli verkligen intresserad av serier, säger Simon Gärdenfors. Jag följde serien från första numret och om någon var en Nissediggare så var det jag.

Det visade sig att serierna kunde fylla en social funktion och med det kom serietecknandet.

– På fritids var det många som läste serier med superhjältar i huvudrollerna. När det visade sig att jag kunde teckna de här superhjältarna fick jag en jäkla massa nya vänner.

Åtta år gammal flyttade Simon med sin familj, från Skåne och Hjärup till seriernas Mecka, USA. Där hamnade han i en seriefantasts våta dröm. I USA upplevdes allt som tecknat.

– Att flytta dit var verkligen omvälvande. På den tiden fanns det bara två TV-kanaler i Sverige, de tecknade serier som visades i TV var förpassade till God Morgon Sverige och Lilla Sportspegeln. I USA å andra sidan fanns verkligen allt. Jag blev på gränsen till vidrigt fascinerad av TV och tecknade serier.

Efter en tid flyttade familjen tillbaka till Sverige och Simon tillbringade högstadietiden på en skola i Lund. Och det är där, i studentstaden Lund, som serieintresset verkligen tar form. Serier ska hittas, samlas och dessutom tecknas. Egna fanzines producerades och såldes i lokala serieaffärer. Sakta men säkert började det som en gång var ett intresse för en gul katt att förvandlas till något som liknar ett karriärval.

Det var David Liljemark, idag en av de mest framstående svenska serietecknarna, som öppnade dörren till branschen för Simon.

– David hjälpte mig in. Han lät mig teckna manus som han hade skrivit. Senare så gjorde vi "eDJ Röv"e tillsammans med Calle Thörn och det blev väl en sisådär 100 strippar med honom.

DJ Röv är en cynisk, pervers, självgod figur som gör allt för att förolämpa mänskligt intellekt och smak. En riktig typ om ni vill.

– Det började med att jag och Calle Thörn sprang omkring på stan och "etaggade"e DJ Röv lite här och där. David upptäckte det och tyckte att det skulle kunna bli en bra seriefigur.

DJ Röv blev en succé och spred sig genom Mega Pyton vidare ut på Internet och i framför allt Stockholm roades och upprördes folk i kapp. Mycket av inspirationen till DJ Röv kom från den inflytelserika tidningen Pop så det var klart att var och varannan person tog åt sig precis allt det som DJ Röv sa eller stod för.

Efter gymnasiet började Simon att praktisera på en reklambyrå i Malmö. Där lärde han sig de flesta nödvändiga datorprogram som en framtida serietecknare kan tänkas behöva. Han startade egen firma, flyttade tillbaka till Lund och började frilansa som illustratör.

I Lund flyttade han in i en fastighet som kallades för "ryska huset".

– Ryska huset var ett lustigt ställe. Förvaltarna var ett gäng ryssar som man betalade hyran till direkt i handen. Huset var dessutom som ett slags glassbil för studenter. Men istället för glass var det smuggelsprit och cigaretter som såldes. Det var suveränt.

Det är här som den man vi idag känner som 35-åringen gör sin entré i historien.

–Vi festade en hel del tillsammans. Han var mycket social, på gränsen till översocial nästan. Men det märktes att han inte alltid pratade sanning, den ena fantastiska historien efter den andra presenterades. En hel del av det han sa visade sig förvisso vara helt sant. Men det var svårt att lära känna honom väl.

– Sedan kom jag på att det skulle vara intressant att bygga en seriefigur kring honom, en mytoman. Jag hade länge funderat på att göra en serie om lögner och han passade så att säga in där. Inte bara han för den delen, jag passar nog också in där ganska bra.

Mats Jonsson, ytterligare en ung framgångsrik svensk serietecknare, var den som först insåg likheten mellan 35-åringen och Simons seriefigur. Sedan startade drevet. De stora kvällstidningarna skickade ut sina reportrar och SVT satte Simon i en taxi för en milslång färd till en TV-studio. Plötsligt var det Simon Gärdenfors, en ung serietecknare med rötterna i Skåne, som var den som satt inne med sanningen om 35-åringen.

Och Simon svarade artigt och ärligt på frågorna. Kanske lite för ärligt för enligt Simon var 35-åringen förvisso speciell med vissa tendenser till mytomani, men annars en ganska vanlig, förvirrad ung kille som bara ville göra intryck.

Han hade till och med kommit på en av Simons utställningar i Stockholm.

Annars är Simon mest känd för seriealbumet Turist som släpptes i januari i år. Innan Turist hade han bland annat arbetat några år som redaktör på Mega Pyton och Ernie. Men livet blev så inrutat att hans egna serierutor kändes omöjliga att fylla. Han sa upp sig från jobbet och började arbeta med en portabel ritstudio. Turist föddes på golvet hos kompisar, på semestern, på rökiga caféer.

– Det var en ny känsla att kunna arbeta med ett så långt material. När man gör en hel bok så kan man föra över en känsla eller en stämning till läsaren och det är spännande.

Simon beskriver Turist som en slackernovell i serieformat, en lös historia om droger, sex, kriminalitet, meningslösa diskussioner och hiphop.

Arbetet med att sammanställa det stora seriealbumet om lögn fortsätter och Simon väljer att göra det på sitt eget speciella sätt.

– Det blir ett närmast journalistiskt projekt. Det blir intervjuer i tecknad form där jag kan låta någon annan än jag få komma till tals. Lögnen är vanligt förekommande i samhället och det finns mycket att berätta. Jag gör det med hjälp av mina serier.

Ämnen: Kultur
Simon Gärdenfors och Hiphopen
Tillsammans med Calle Thörn bildar Simon hiphop-duon Las Palmas. Las Palmas har funnits i några år och de spelar live till och från. Gruppen har släppt ett antal demos.

Enligt Simon är han bättre på att rita serier än att rappa. Och han erkänner villigt att han lånat en hel del från hiphop-kulturen till sina serier. Turist har till exempel lånat friskt från den så kallade "gangster-rappen".

Bli den första att tycka till!
POLISENNyhetVäntetiden för att få ett vapentillstånd kan vara upp till fyra månader beroende på var i landet man bor. Polisens handläggare beskriver en stressig arbetsmiljö, som kan påverka rättssäkerheten i besluten, enligt myndighetens internrevision. ”Man kan väl säga att man får göra rätt för lönen”, säger handläggaren och ST-medlemmen Yvonne Nordström till Publikt.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetEn anställd på Arbetsförmedlingen får en varning för att ha använt arbetsgivarens parkeringstillstånd privat. Den anställde har uppgett att tillståndet köptes av en okänd man och att han inte visste att det tillhörde myndigheten.
HÖGSKOLANNyhetStockholms universitets julbord för personalen kostade sammanlagt nästan 2,2 miljoner kronor 2018. Nu har förvaltningsrätten dömt universitetet till att betala 160 000 kronor i böter för felaktig upphandling.
SCBNyhetDen externa leverantör som samlar in data till SCBs arbetslöshetsstatistik har gjort fel som inneburit att ökningen av arbetslösheten överdrivits. ”Vi har identifierat att det är i den indatan som problemet ligger”, säger John Kling, enhetschef på SCB, till Publikt.
REGERINGENNyhetOmlokalisering av myndigheter, inrättande av fler servicekontor och utveckling av tillitsbaserad styrning i staten. Det är ansvarsområden som hamnar på nya civilministern Lena Mickos, S, bord. ”Jag har haft mycket att göra med staten i mina tidigare roller”, säger hon till Publikt.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetEn man som nyligen dömts till fängelse för att ha våldtagit en kollega under en personalfest bör bli av med jobbet, skriver Arbetsförmedlingen i en anmälan till personalansvarsnämnden.
SäkerhetsriskerNyhetRättssäkerheten för de personer som av Säpo utpekas som säkerhetshot ifrågasätts i en granskning som Sveriges Radios Ekot gjort. Varken de anklagade, deras juridiska ombud eller de myndigheter som ska döma får ta del av hela bevisningen.
LÖNERNyhetDe tio bäst betalda cheferna för statens bolag har alla mer än dubbelt så hög lön som den högst betalda generaldirektören, visar Publikts genomgång. Vattenfalls vd Magnus Hall har 1 125 037 kronor i månaden, vilket är mer än sex gånger så mycket som Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon tjänar.
rättsväsendetNyhetInte en enda gång har en person lyckats få rätt efter överklagan när Säkerhetspolisen, Säpo, beslutat att personen utgör ett säkerhetshot. Det visar en genomgång som Ekot gjort kring lagen om särskild utlänningskontroll.
MigrationsverketNyhetTusentals överklaganden av beslut från Migrationsverket ligger i landets förvaltningsdomstolar. Striden handlar om statens ersättningar till kommunerna för kostnader för nyanlända.
VälfärdsbrottNyhetBidragsbrott och brott mot välfärdssystemen begås ofta av organiserad brottslighet. Den är komplex och svår att bekämpa, enligt en rapport om den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetST stämmer Försäkringskassan i Arbetsdomstolen sedan myndigheten avskedat en medlem som lider av långvarig psykisk ohälsa och åtalsanmält hen för fusk med tidrapportering. ST menar att det saknas skäl för uppsägning. ”Arbetsgivaren bör kontrollera varför någon med en känd diagnos inte dyker upp”, säger förbundets jurist Joakim Lindqvist.
ArbetsförmedlingenNyhetFackförbundet ST JO-anmäler Arbetsförmedlingen. Besluten att lägga ner 132 lokalkontor fattades inte på rätt nivå, hävdar facket. "Det här har inte gått rätt till", säger Fredrik Andersson, STs avdelningsordförande på myndigheten.
TRANSPORTSTYRELSENNyhetTransportstyrelsen måste spara pengar och har satt stopp för konferenser, vidareutbildningar och rekrytering. ”Av det vi har hört hittills tror de inte på uppsägningar, men däremot blir det svårt att ersätta dem som slutar”, säger STs avdelningsordförande Anna Malmborg till Publikt.
KriminalvårdenNyhetI samband med onsdagens posthantering fick två medarbetare på Skänningeanstalten någon slags vitt pulver på sig. Ingen skadades och situationen stabil, enligt anstaltens chef Johan Molinder.
AvtalsrörelseNyhetLöneökningar på 3,5 procent årligen är en lämplig nivå mot bakgrund av inflationsmålet, förutsatt att produktivitetstillväxten återgår till normala nivåer. Det förordar statliga Konjunkturinstitutet, KI, i årets lönebildningsrapport.
ArbetsrättNyhetArbetsgivare inom vissa yrkesområden, däribland flera myndigheter, ska få utökade möjligheter att begära utdrag ur belastningsregistret, föreslår en statlig utredning. Det kan gälla arbetstagare eller uppdragstagare som tillfälligt är på myndigheten. Förslaget välkomnas av flera remissinstanser, som dock också reser vissa frågetecken.
STATSFÖRVALTNINGNyhetMånga myndigheter har föråldrade it-system. Dessutom arbetar varken regering eller myndigheter tillräckligt hårt för att göra någonting åt problemen som det medför, skriver Riksrevisionen efter en granskning.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar kritik mot Kriminalvården, sedan en kvinnlig intagen vid häktet i Uppsala i samband med en abort eskorterats av en manlig kriminalvårdare.
JämställdhetNyhetSverige är det mest jämställda landet i EU, enligt en kartläggning som genomförts av European Institute for Gender Equality, EIGE. Samtliga EUs medlemsländer har ingått i kartläggningen.
ArbetsförmedlingNyhetNär lagen om allmän platsanmälan upphävdes 2007 minskade antalet anmälda lediga jobb till Arbetsförmedlingen med 8-18 procent. Staten är fortfarande skyldig att anmäla lediga platser.
TransportstyrelsenNyhetTvå fartygsinspektörer på Transportstyrelsen bjöds på en trerättersmiddag i samband med en inspektion. Nu döms inspektörerna och befälhavaren på fartyget till dagsböter för tagande respektive givande av muta.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter har ökat sina lokalytor och hyreskostnader i Stockholmsområdet mellan 2017 och 2018, enligt en analys från Ekonomistyrningsverket, ESV. Ökningen bedöms fortsätta till och med 2020.
TEKNISKA MUSEETNyhetUnder en inspektionsrunda på ett antal av landets museibutiker upptäckte Kemikalieinspektionen att Tekniska museet sålde en nyckelring och en usb-laddare som innehåller cancerframkallande ämnen. Nu åtalsanmäls museet.
STATSFÖRVALTNINGNyhetSju myndigheter med uppdrag inom analys och utvärdering ska slås ihop, föreslår en statlig utredning. Men förslaget möts av kritik från berörda myndigheter, visar Publikts genomgång av remissvaren.
StatsförvaltningNyhetTillitsdelegationen vill ge Arbetsgivarverket ett tydligt uppdrag att, med stöd av Statskontoret och ESV, stödja myndigheternas arbete med att utveckla tillitsbaserad styrning och ledning inom staten.
STATSFÖRVALTNINGNyhetMyndigheter varnar för att möjligheten att väcka dröjsmålstalan om väntetiden på ett beslut blir längre än sex månader kan leda till ännu längre väntetider, rapporterar SVT. Ett exempel är medborgarskapsärenden.
ArbetsmiljöNyhetOffentliganställda ­känner större engagemang i sitt arbete än privatanställda, och kvinnor gör det i ännu högre utsträckning än män, enligt en studie från det finländska Arbetshälsoinstitutet och det belgiska universitetet KU Leuven.
StatsförvaltningNyhetArbetet med jämställdhetsintegrering inom de statliga myndigheterna ska fortsätta. Regeringens argument anser att det är en rättvisefråga, men också att det handlar om kvalitet och träffsäkerhet i offentlig verksamhet.
STATSFÖRVALTNINGNyhet17 av 26 tillfrågade myndigheter är skeptiska till regeringens förslag om att de ska bli tvungna att ansluta sig till vissa av Statens servicecenters ekonomitjänster. Flera myndigheter tror att det skulle leda till minskad effektivitet och ökade kostnader för administration, i stället för det omvända.
Debatt: StatsförvaltningenNyhetDe statliga myndigheterna har ett krav på sig att ständigt effektivisera sin verksamhet – men det system som är tänkt att öka produktiviteten leder till ständigt ökad arbetsbelastning för medarbetarna och borde skrotas, skriver Marcus Larsson och Åsa Plesner från Tankesmedjan Balans i en debattartikel i Publikt.