Handikappförbund anmäler minister

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2013-06-04

Handikappförbunden anmäler socialförsäkringsminister Ulf Kristersson till Riksrevisionen. De anser att det nya verktyg som Försäkringskassan testar för att mäta arbetsförmåga urholkar rättssäkerheten - något som enligt dem sker med ministerns goda minne.

Handikappförbunden är en samarbetsorganisation som enligt egen uppgift representerar 400 000 personer från 38 olika förbund.

De är kritiska till att Försäkringskassan nu utvidgar prövningen av ett nytt verktyg för att bedöma arbetsförmåga. De menar att verktyget både strider mot riksdagens tidigare tillkännagivande till regeringen om att prövningen ska ske mot ett normalt förekommande arbete på arbetsmarknaden, och mot prejudicerande domar i rättsliga instanser.

”Vi menar att verktyget begränsar rätten till sjukpenning genom att försvaga den individuella prövningen. Den så kallade yrkeslistan speglar inte de reella villkoren på arbetsmarknaden och försvagar rättssäkerheten för den försäkrade”, skriver Handikappförbunden i ett pressmeddelande.

Nu anmäler förbunden socialförsäkringsministern Ulf Kristersson till Riksrevisionen. Handikappförbunden anser att Försäkringskassan har informerat ministern och gör förändringarna med hans goda minne.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA