Åtta kvinnor på Länsstyrelsen i Västernorrlands län har fått lönelyft som en följd av arbetet för jämställda löner. »Det känns lite sorgligt att vi framstår som duktiga för att vi följt lagens minimikrav«, säger STs lokala ordförande Oskar Norrgrann. Foto
Åtta kvinnor på Länsstyrelsen i Västernorrlands län har fått lönelyft som en följd av arbetet för jämställda löner. »Det känns lite sorgligt att vi framstår som duktiga för att vi följt lagens minimikrav«, säger STs lokala ordförande Oskar Norrgrann. Foto

Här har planen lett till mer jämställda löner

JÄMSTÄLLDHET2013-06-18

Länsstyrelsen i Västernorrlands län är en av de fyra myndig­heter i Publikts granskning som följt jämställdhetskraven till punkt och pricka. Den senaste kartläggningen resulterade i lönelyft för åtta kvinnor på myndigheten.

STs ordförande på länsstyrelsen, Oskar Norrgrann, är förvånad över att inte alla myndigheter har handlingsplaner.

– Är det inte lag på det? Det känns lite sorgligt att vi framstår som duktiga för att vi följt lagens minimikrav. Och lönerna är ju det som många tycker är det viktigaste i jämställdhetsarbetet.

På länsstyrelsen använde man ett verktyg som de centrala parterna tagit fram och som baseras på befattningsgrupperingar för tjänster i staten, Bestasystemet.

– Det verktyget fungerade väldigt bra för oss, säger Oskar Norrgrann. Det kräver engagemang, man ska diskutera och värdera alla olika arbetsuppgifter och tjänster och bryta ned Besta-grupperna i mindre delar. Men det är ingen enorm arbetsinsats.

Kartläggningen visade bland annat att kvinnor i flera fall hade lägre lön än män när man jämförde olika typer av tjänster med samma svårighetsgrad, det som i lagen kallas likvärdiga arbeten.

– Ibland hade vi olika åsikter, och då krävde vi att arbetsgivaren skulle förklara varför det var skillnader, säger Oskar Norrgrann. Om de inte kunde göra det rättades lönen till.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA