Annons:
JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETEN
Nyhet
AVAnn Dahlin0 kommentarerTyck till!

Hård kritik mot Jämställdhetsmyndighetens ledning

Hård arbetsbelastning, brist på struktur i arbetsmiljöarbetet och brister i ledningen är förklaringar till det katastrofala resultatet i Jämställdhetsmyndighetens medarbetarenkät, tror STs avdelningsordförande Lena Bjurving.

Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg startade sin verksamhet i januari i år. Som Publikt rapporterat ger medarbetarna nu en mycket mörk bild av sin arbetsmiljö och arbetssituation i en medarbetarenkät. Bland annat säger hälften att de har sömnproblem och att de löper risk för utmattning/långvariga stressproblem.

STs avdelningsordförande Lena Bjurving säger att de röda siffrorna inte var helt oväntade.

– Man kunde ana det, många säger att de inte mår bra.

Hon gissar att svaren till någon del kan bero på att många handläggare är experter på frågor om jämställdhet och maktutövning, och att de förväntat sig att myndigheten skulle ha strukturer för att hantera arbetsmiljöproblem. Sådana har saknats men håller på att utvecklas.

– Man har inte prioriterat att bygga strukturer, och de två personer som arbetat med HR-frågor slutade före sommaren. Exempelvis hade vi länge bara tre av fem chefer på plats, och bara en i kärnverksamheten.

En tydlig prioritering har i stället varit att Jämställdhetsmyndigheten ska leverera rapporter och underlag.

– Samtidigt har vi varit underbemannade, så arbetsbelastningen har varit väldigt tuff, säger Lena Bjurving.

Även ledningen får negativa omdömen i enkäten. Drygt två av fem svarar att ledarskapet inte är rättvist, och nästan lika många anser att stödet från chefen inte är bra. Kanske än allvarligare är att hälften uppger att de lagt märke till mobbning eller trakasserier. En av fem säger sig ha varit utsatt själv.

– De siffrorna talar ett tydligt språk, säger Lena Bjurving. Det finns helt klart brister i ledningen. Det är allvarligt och bekymmersamt.

Marie Martinsson, pressansvarig och utredare på STs kansli, riktar också kritik mot ledningen.

– Generaldirektören har uppenbarligen inte tagit itu med de problem som myndigheten har.

Generaldirektören Lena Ag menar dock att hon har agerat.

– Jag anade en oro bland medarbetarna i våras och tog därför initiativ till enkäten som genomfördes i augusti. Jag blev ganska chockad över resultaten. Samtidigt får vi också mycket positiv feedback, så det är inte helt lätt att tyda svaren.

Hon håller med om att fokus har legat på kärnverksamheten.

– Vi har ett väldigt digert regleringsbrev, och vi har levererat på det. Det är möjligt att det handlar om mitt ledarskap. Jag kan vara lite för pådrivande, för ivrig, och jag beklagar verkligen om medarbetarna inte har fått tillräckligt utrymme. Jag tar detta på stort allvar.

Hon säger att ledning, skyddskommitté och fackliga företrädare är engagerade i en dialog, som även inkluderar fördjupade diskussioner på avdelningarna med alla medarbetare.

– Vi behöver gå till botten med det här, hitta smärtpunkten. Och det måste få ta sin tid. Jag vill att medarbetarna ska må bra och trivas på jobbet.

STs Lena Bjurving hoppas också att problemanalysen ska ge resultat.

– Den pågår för fullt just nu.

 

 

 

 

Bli den första att tycka till!
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen tar in 30 personer från ett bemanningsföretag för att hantera myndighetens digitala tjänster, samtidigt som förhandlingar om den planerade neddragningen med 4 500 anställda pågår.
ArbetsrättNyhetRegeringen har skickat ett förslag om att höja anställningsskyddet till 69 års ålder till lagrådet. Enligt pressmeddelandet hoppas regeringen kunna lägga fram en proposition till riksdagen under mars.
KriminalvårdenNyhetKriminalvården klarar inte längre att utföra transportuppdraget fullt ut som planerat, utan minskar på personalen och drar ned på körningarna. Orsaken är brist på pengar.
DiggFördjupningNär den nya myndigheten Digg ska samordna arbetet med att göra statsförvaltningen digital är det inte de statsanställdas it-arbetsmiljö som har högsta prioritet. Men generaldirektören Anna Eriksson konstaterar att frågan ändå är viktig: »Vi måste bygga system som är ändamålsenliga för att få ut nyttan av dem.«
ArbetsmiljöNyhetOmkring en av tio i yrkesverksam ålder uppger att de blivit utsatta för beteenden som kan kategoriseras som arbetsrelaterad nätmobbning. Chefer och män är överrepresenterade bland de utsatta, visar en avhandling vid Malmö universitet.
KriminalvårdenNyhetKriminalvårdens häkten är överbelagda. I Malmö tvingades häktet stänga för nyintagningar i helgen för att alla platser var belagda. Gripna blev i stället kvar i polisens arrester. "Läget är akut och polisledningen bedriver ett intensivt arbete för att hantera detta", skriver Polisen på sin hemsida.
SpårtrafikenNyhetTågvärdar som utrustas med kroppskameror upplever sig mer trygga på jobbet, visar en pilotstudie som Arriva har gjort bland sina anställda. Studien är dock liten och inte fullt utvärderad.
EUNyhetEU-kommissionen kritiserar ordförandelandet Rumänien för landets hantering av rättsväsendet. Rumäniens regering har infört nya regler för hur höga åklagarämbeten ska besättas.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetRegeringens vårbudget kommer inte att lätta på bördan för Arbetsförmedlingen, som nyligen varslade 4 500 personer om uppsägning. ”Jag bedömer att varslen kommer att ligga fast”, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen får runt 20 miljoner kronor efter att ha vunnit en tvist mot en it-leverantör i hovrätten. Tidigare hade tingsrätten gått på leverantörens linje om att myndigheten sagt upp avtal dem emellan på felaktiga grunder, skriver Dagens juridik.
ArbetsförmedlingenNyhetGeneraldirektören för Arbetsförmedlingen, Mikael Sjöberg, kallas till riksdagens arbetsmarknadsutskott för att förklara myndighetens it-miss. Den kan ha orsakat upp till 70 000 felaktiga beslut.
KorruptionNyhetAntalet misstänkta i samband med muthärvan kring utbildningsföretaget Labcenter växer kraftigt. Enligt uppgifter i Dagens Industri är nu ett par hundra offentliganställda misstänkta för att ha tagit mutor.
StatsförvaltningNyhetDet utökade samarbetet mellan statliga myndigheter de senaste åren har minskat risken för att miljontals kronor används till att stödja terrorism. Det uppger Anders Kassman vid Säkerhetspolisen, Säpo, i en intervju med Ekot.
SkolinspektionenNyhetRiksrevisionen riktar kritik mot att Skolinspektionen inte sköter tillsynen av skolor som avsett. Myndigheten avslutar ärenden utan återbesök på skolorna, inte sällan när otrygg och stökig miljö varit problemet.
SkatteverketNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar två tjänstemän vid Skatteverket för deras agerande i samband med en tillsyn. Enligt JO var det fel att de två gick in i ett hus trots att bolagets företrädare inte fanns på plats.
ArbetsförmedlingenNyhet8 000 personer har deltagit i något av Arbetsförmedlingens 14 snabbspår sedan starten 2016. Ungefär varannan av deltagarna var i jobb inom två år från att de startat sitt snabbspår, redovisar myndigheten.
EUNyhetEU-parlamentet och ministerrådets ordförande har kommit överens om ett förslag till en ny europeisk arbetsmyndighet. Närmast ska förslaget ska godkännas av ministerrådet och parlamentet.
ArbetsrättNyhetDen nya lagen om fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal skulle börja gälla först nästa år. Men nu skyndas arbetet på.
ArbetsförmedlingenNyhetInspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, kommer att kalla till sig Arbetsförmedlingen för att få en förklaring till myndighetens it-problem, något som lett till felaktigt indragen aktivitetsersättning. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, kände inte till problemen, uppger SVT.
KronofogdenNyhetCentrum för rättvisa stämmer Kronofogden för slarv med enskildas pengar. Organisationen hävdar att det handlar om tusentals som kan ha drabbats och kräver nu skadestånd i två pilotfall.
ÖppenhetNyhetEtt EU-förslag som ska skydda visselblåsare kan i stället försvåra för dem som vill varna för oegentligheter, varnar Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen kan ha fattat tiotusentals felaktiga beslut om att dra in aktivitetsstöd till enskilda. Det är en automatiserad hantering som genererat de felaktiga besluten, rapporterar flera medier.
MigrationsverketNyhetDet var en privatperson som lyckades ändra meddelandet på Migrationsverkets talsvar till ”Jävla Migrationsverket” i slutet av januari. Myndigheten konstaterar att telefonfunktionen inte ”höll tillräckligt hög kvalitet”, skriver Dagens Nyheter.
ÖppenhetNyhetDen svenska FRA-lagen kommer att tas upp på nytt av Europadomstolen, skriver Advokatsamfundet. Domstolen tar upp frågan om lagens integritetsskydd i stor kammare.
STNyhetST frias från anklagelserna om vårdslös rådgivning i samband med att en kvinna sade upp sig från Åklagarmyndigheten. Enligt Stockholms tingsrätt saknas ett uppdragsavtal mellan parterna.
KronofogdenNyhetUnder förra året gjorde Kronofogden flera felaktiga utbetalningar till fordringsägare. Totalt uppgick de till närmare nio miljoner kronor. Enligt en internrapport upptäcktes flera fel av ren slump, uppger Ekot.