Ylva Johansson.
Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Ylva Johansson.

Hård ministerkritik mot Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN2017-05-04

Arbetsförmedlingen har inte levererat tillräckliga resultat, sade arbetsmarknadsministern Ylva Johansson, S, vid en pressträff i dag. Nu ska Statskontoret utreda myndighetens interna arbete och styrning igen.

Ylva Johansson sade att hon var nöjd med vissa av Arbetsförmedlingens resultat, men inte med andra.

– Vi har stora utmaningar när det gäller långtidsarbetslösheten som fortfarande är på en hög nivå. Sedan ökar antalet personer utan aktivitet på ett nästan lavinartat sätt. Det är exempel på en utveckling som inte är acceptabel.

Hon pekade på flera andra problem – exempelvis att det bara är några få procent av de korttidsutbildade som studerar vidare efter etableringsuppdraget.

Ylva Johansson var också missnöjd med att arbetsmarknadsutbildningarna inte var flexibla nog att snabbt svara upp mot det kommunala och regionala kompetensbehov som finns.

Regeringen kommer därför att ge flera tilläggsdirektiv till arbetsmarknadsutredningen, som leds av utredaren Cecilia Fahlberg. Den ska bland annat analysera och föreslå hur den statliga arbetsmarknadspolitiken bör samverka med arbetsgivare och branschorganisationer på regional och nationell nivå. Dessutom ska utredningen ta fram konkreta förslag på hur arbetsmarknadsutbildningarna ska kunna fungera bättre.

Ylva Johansson sade att många kommuner är beredda att ta ett större ansvar för en bättre fungerande arbetsmarknad men att hon anser att det finns hinder för att göra det. Även det ska arbetsmarknadsutredningen titta närmare på.

Arbetsförmedlingen ska få i uppdrag att redovisa att myndigheten har service och närvaro på rätt platser i landet.

– Det handlar inte om fler kontor, utan om de finns på rätt ställe, i utsatta stadsdelar.

Statskontoret ska följa upp om Arbetsförmedlingens utvecklingsarbete ger resultat, och får därför återigen i uppdrag att granska Arbetsförmedlingens interna arbete och styrning.

Dessutom ska en överdirektör utses för Arbetsförmedlingen. Ylva Johansson fick frågan om det berodde på att hon var missnöjd med generaldirektör Mikael Sjöberg.

– Nej, svarade hon, men det ökar möjligheterna för att förbättra den interna styrningen.

Hon tog också upp ett tillkännagivande, uppdrag, från riksdagen om att utreda en privatisering av Arbetsförmedlingen.

– Jag kommer redovisa det snart. Det är i slutfasen av beredningen, sade Ylva Johansson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA