Annons:
Film och dvd
Kultur
AVFredrik Sahlin0 kommentarerTyck till!

Hård realism från Ukraina

Det är lättare att sälja fibergröt utanför McDonalds än att locka gemene svensk till en biograf som visar annat än svensk eller amerikansk film, säger Fredrik Sahlin. Han tipsar om filmer från Norge, Ryssland, Ukraina, Australien och Irland.

Det är lättare att sälja fibergröt utanför McDonalds än att locka gemene svensk till en biograf som visar annat än svensk eller amerikansk film. Här är fem goda skäl till att motbevisa denna filmmarknadens trista naturlag.

  • Blind. Lärarinnan Ingrid blir plötsligt blind och isolerar sig i sin fina lägenhet, med bara arkitektmaken som länk till omvärlden. I brist på annan stimuli börjar hon fabulera ihop en intrikat relationshistoria, som vi ser veckla ut sig framför våra ögon. Norsk smart metafiktion, alltså berättelse om berättande, som utan att krångla till det jobbar på många nivåer samtidigt. Uppfinningsrikt och underhållande. (Bio 13/3)
  • Leviatan. Det här är den nye ryske tungviktaren Andrej Zvjagintsevs fjärde och mest lättillgängliga långfilm. En man fajtas för sin rätt mot en korrumperad stat, som hand i hand med den ortodoxa kyrkan försöker ta över hans mark. Mättat foto, gudabenådat skådespeleri och ett evigt pimplande i ett drama som inte har fallit president Putin på läppen. (Bio 13/3)
  • The Tribe. Säsongens, årets, decenniets smalaste spelfilm kommer från Ukraina och handlar om en pojke som börjar på ett internat för döva ungdomar, och genast dras in i det kriminella tonårsgäng som inofficiellt styr skolan. Det här är 132 minuter hård, nästan provokativt långsam, realism, som i princip helt utspelar sig på ett icke översatt teckenspråk. Ändå djupt engagerande. (Successiv biopremiär över landet, 27/2–3/4)
  • The Babadook. Ensamstående mamman Amelia bor i ett stort hus tillsammans med sin lille son som får för sig att de har sällskap av en ande, sprungen ur en mystisk barnbok med samma namn som filmtiteln. Klassisk skräck utan speciellt mycket specialeffekter men med en hudkrullande otäck stämning. Filmen gick upp i ytterst begränsad upplaga på svensk biograf. Nu släpps denna globalt omtalade australiensare på dvd och video on demand. (20/3)
  • Calvary. gick även den upp i liten omfattning, men det här katolska botgöringsdramat från en gudsförgäten håla på Irland förtjänar en stor publik. Brendan Gleeson gör en storartad insats som en desillusionerad präst som blir mordhotad av en församlingsmedlem, som i sin barndom blivit sexuellt utnyttjad av en annan präst. En existentiell och kyrko­kritisk pusseldeckare. (Dvd och video on demand 5/4)


Fredrik Sahlin är filmrecensent och journalist

Bli den första att tycka till!
HÖGSKOLANNyhetFyra av nio medarbetare på Svensk nationell datatjänst vid Göteborgs universitet fick ett lönelyft på flera tusen kronor när deras tjänster lystes ut på nytt. Kollegerna med samma arbetsuppgifter ligger kvar på lägre lön. ”Det här är en soppa utan dess like”, säger STs sektionsordförande Peter Brandt.
PRIDENyhetDet blir inget tåg under ST-flagg i årets Prideparad i Stockholm. Förbundet väljer bort det till förmån för ett antal andra orter och ett gemensamt initiativ med TCO.
STNyhetST samlar sina försäkringar när man nu byter försäkringsbolag. Lägre premier och högre ersättningsnivåer är de främsta anledningarna till bytet, enligt STs ekonomichef Minna Engberg.
Reportage: OmlokaliseringFördjupningBeskedet att arbetsplatsen skulle flytta kom som en chock. Liksom hundratals andra statsanställda valde Franco Castillo och Marika Widberg att stanna i Stockholm när deras myndigheter omlokaliserades till andra städer.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetGeneraldirektören för Myndigheten för arbetsmiljökunskap utlovar skyndsamma insatser för arbetsmiljön på myndigheten, sedan skyddsombudet gjort en anmälan med allvarlig kritik om stress, otydligt uppdrag och brister i ledarskapet.
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket återigen den högsta lönen. Men vad tjänar din myndighetschef? Publikt har hela listan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens interna personaltidning På Jobbet läggs ned i september. I ett meddelande på myndighetens intranät beskrivs att Arbetsförmedlingen vill växla från print till digital kommunikation.
A-kassanNyhetErsättningen från a-kassan bör trappas ned kraftigare och snabbare. Det framgår av ett tilläggsdirektiv som regeringen beslutat om till utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler.
POLISENNyhetPå vissa orter är det månadslång kö för att göra nytt pass. För personalen på en del expeditioner är arbetssituationen ansträngd med stress och små möjligheter till raster, enligt passhandläggare som Publikt har talat med.
ArbetsrättNyhetI går beslutade riksdagen att förändra reglerna om strejkrätt från 1 augusti i år. Lagändringen innebär att fredsplikten utökas på arbetsplatser där det finns kollektivavtal.
ArbetsrättNyhetAnställningsskyddet förlängs från 67 till 69 års ålder, beslutade riksdagen i går. De nya reglerna införs stegvis.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassan och Kriminalvården är de myndigheter som välkomnat flest nya tillsvidareanställda medarbetare hittills under 2019, drygt 1 000 anställda vardera. Enligt Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan, handlar det främst om att täcka upp för dem som slutat.
LÖNERNyhetUnder 2018 tjänade kvinnor i genomsnitt 89,3 procent av männens genomsnittslön, visar Medlingsinstitutets årsstatistik. Skillnaden förklaras till största delen av att män har mer välbetalda yrken.
Statliga bolagNyhetFör första gången någonsin är mer än varannan styrelseordförande i de statliga bolagen en kvinna. Värdet av de statligt ägda bolagen ökade under förra året med 60 miljarder kronor, enligt regeringens årliga redogörelse.
SpårtrafikNyhetFrån och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.
EnergimyndighetenNyhetEnergimyndigheten riggade en utlysning av stöd till energiomställning, där mottagaren av stödet var bestämd på förhand, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen var processen med ansökningar bara en konstruktion för att kringgå regler. Nu har myndigheten tillsatt en intern utredning.
StatsförvaltningNyhetRegeringens styrning av statsförvaltningen präglas av motstående tendenser. Samtidigt som regeringen vill minska detaljstyrningen vill den ha mer sammanhållen styrning, konstaterar Statskontoret i en rapport.
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket och Socialstyrelsen.
HögskolanNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Enligt skrivelsen skapar systemet stora arbetsmiljöproblem och risker för doktorandernas rättssäkerhet.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.