Hbt-aktivister uppmanas säga upp sig

RYSSLAND2014-06-18

Trycket hårdnar mot Rysslands hbt-aktivister. Två docenter och en professor vid universitetet i Archangelsk har uppmanats att säga upp sig. Trakasserierna började på en lokal antigay­aktivists hemsida.

Av:  Börge Nilsson

Hoten om uppsägning gäller hbt-aktivisten Tatiana Vinnitjenko som tidigare i Publikt berättat om pressen på henne och två kolleger som är aktiva i den lokala organisationen Rakurs.

Nu har Tatiana Vinnitjenko, som är ordförande för Rakurs och en av dess grundare, ställts inför ett ultimatum: Avbryt all aktivism eller sluta på universitetet.

– Jag kommer varken att sluta som aktivist eller att säga upp mig, säger hon.

Olga Pospelova, kollega och medgrundare till Rakurs, blev i början av juni inkallad till universitetets säkerhetschef. Han anklagade henne för att olovligen ha varit frånvarande från arbets­platsen när hon skrev på sin avhandling i Tjeckien.

Anklagelserna kom inte från universitetet, utan från säkerhetstjänsten och åklagarmyndigheten.

Även professor Oleg Kljuenkov är anklagad för olovlig frånvaro i samband med en utlandsresa. Också han har uppmanats att säga upp sig.

– Det är nonsens. Jag hade ingen under­visning då. Ingen har påstått att jag inte skött mitt jobb, säger han till Pub­likt.

Trakasserierna började på en lokal antigayaktivists hemsida. Där kritiseras Oleg Kljuenkov för att ha diskuterat hbt-frågor i USA med bland andra företrädare för kongressen. Där anklagas också universitets­ledningen för att stödja hbt-aktivister.

– Vi vet inte vem som står bakom sidan, men vi tror att det är lokala journalister, säger Oleg Kljuenkov.

Han och de andra aktivisterna stöds av sitt fack, ett nybildat förbund för universitetslärare, och tänker inte ge sig frivilligt.

– Vi går till domstol för att slåss för våra rättigheter. Vi vet inte vilka chanser vi har, men vi kommer åtminstone att försöka, säger han.

Pavel Kudjukin, vice ordförande i fackförbundet, säger att det är unikt att säkerhets­tjänsten använder arbetsrättslagstiftningen mot universitetsanställda.

– Risken är stor att deras kolleger i andra städer ska göra likadant mot hbt-aktivister, säger han.

Tatiana Vinnitjenko.
Bild: Börge Nilsson
Tatiana Vinnitjenko.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA