Helt otroliga historier

KULTUR: BÖCKER2006-08-22

En berömd fransk författare, Jean Giono, får till uppgift av en amerikansk tidskrift att berätta om den märkvärdigaste människa han mött. Han skriver då om sitt viktiga möte med Elzéard Bouffier, en herde som författaren träffat på i den ensligaste delen av Provence.

Av:  Sanna Töringe

Bouffier planterade träd, det hade blivit hans mening med livet. Eftersom mannen rörde sig över stora områden under hela sitt liv och ständigt planterade nya träd, blev det så småningom en stor, vilt växande skog.

Skogen förändrade livet i det där karga och öde landet. Skugga, fukt och djur kom dit och så småningom även människor. Herden lyckades verkligen påverka sin omgivning.

Tidskriften tackade och tyckte att det var en fin historia, men efter några veckor skickade de ett argt och refuserande brev till Giono. De hade noga undersökt sanningshalten i hans berättelse och då upptäckt att den var påhittad!

Giono skrattade, han var ju författare. Den hopljugna texten fördes i alla fall vidare och har under årens lopp översatts till en mängd olika språk. Läs den i Jean Gionos Mannen som planterade träd, utgiven av Elisabeth Grate Bokförlag.

                                             •l•

Jag gillar udda författare och märkliga böcker. Peter Handkes Don Juan, Albert Bonniers förlag, är en vansinnig historia om en avdankad värdshusvärd som under några dagar sitter i sin förvildade trädgård och lyssnar till den riktige Don Juans egen berättelse.

Romanen är svårläst, det gäller att inte tappa koncentrationen – men så underbar! Jag skulle gärna höra denna bok uppläst på scen av en riktigt bra skådespelare, då hade texten verkligen kunnat komma till sin rätt.

Bäst tycker jag om förförarens betjänt, som enbart faller för fula kvinnor.

                                             •l•

Bohumil Hrabal är en författare som till och med dog på ett udda och för honom karaktäristiskt sätt, genom att falla ut genom fönstret när han matade duvor. Hrabal har skrivit ett av de roligaste kvinnoporträtt jag någonsin stött på.

När seklet var kort är första delen i den självbiografiska serien om hans livsnjutande mamma, bleka pappa och fullständigt knäppa farbror Pepin. Den ljuva sorgen, som är nyutkommen på Brutus Östlings Bokförlag, är del två i trilogin. Del tre, Harlekins millioner, är redan utgiven.

Jag undrar vad den där amerikanska tidskriften skulle sagt om sanningshalten i denna självbiografi.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA