Hemligt polisregister ska granskas

INTEGRITET2014-12-17

Datainspektionen inleder omgående en granskning av Stockholmspolisens hemliga register över kvinnor som hotats och misshandlats.

Ekot avslöjade på tisdagen att Södertörnspolisen i Stockholm fört ett register över misshandlade och hotade kvinnor. Enligt Ekots rapportering innehåller registret många mycket känsliga uppgifter om kvinnorna och deras anhöriga. Nu gör Datainspektionen på eget initiativ en omedelbar granskning av registret.

”Polisens möjligheter att registrera personuppgifter är noggrant reglerade i lag. Därför inleder vi nu omgående en granskning för att ta reda på om registret i fråga är lagligt eller inte”, säger juristen Jonas Agnvall i ett pressmeddelande.

Datainspektionen begär in information från Polismyndigheten i Stockholm och kommer efter jul och nyår inspektera polisregistret på plats. Enligt Ekots rapportering innehåller registret uppgifter om mellan 2 000 och 3 000 kvinnor.

Polisen själv har överlämnat ärendet till avdelningen för interna utredningar:

”Uppgifter som förts in har ansetts ha relevans för en risk och sårbarhetsbedömning. Syftet har varit gott, att förhindra att människor utsätts för mer våld eller fara. Jag förstår att vissa uppgifter kan upplevas som kränkande och irrelevanta och det är djupt beklagligt. Utredningen får visa om vi begått felaktigheter”, säger polismästaren i Södertörn Christian Agdur i ett pressmeddelande.

Enligt polisen har myndigheten tidigare varit i kontakt med Centrala Etikprövningsnämnden om registret, eftersom det ”förekommit tveksamheter kring uppgiftsamlingar innehållande namn, födelseår med mera relaterat till forskning”. Enligt polisens pressmeddelande ska nämnden inte ha ansett att registreringen föll inom ramen för deras ansvarsområde.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA