Hockeyns nestor satsar vidare

FÖRDJUPNING2003-12-11

ST-medlemmen Kristina Bergstrand är inte bara brevbärare utan även Sveriges mesta damhockeylirare. Kristina har varit med och vunnit SM tretton gånger på femton år.

Av:  Christian Örjestål

Du har vunnit tretton stycken SM!
– Ja, det har blivit några stycken genom åren. Jag har alltid lyckats spela i de bästa lagen. Och när Nacka, som jag spelade i först, lades ned gick de flesta till antingen AIK eller Mälarhöjden. Och jag valde Mälarhöjden.

Det kan du inte ångra?
– Nej, det gör jag verkligen inte. Mälarhöjden är ett mycket bra lag.

Men hur började allt som?
– Jag började spela i början av 80-talet. Innan dess hade jag spelat hockey tillsammans med killarna. Jag höll på med en massa sporter på den tiden men när jag gick med i Nacka 1983 så blev jag fast. Sedan dess har det varit hockey för hela slanten.

Du har spelat damhockey i nästan 20 år. Hur såg damhockeyn ut när du började spela?
– Mycket har förändrats. När jag började spela fanns det ingen organiserad verksamhet. Ingen serie – ingenting. Det var mest träningsmatcher. Sedan har det så klart gått upp och ned men mest har det gått upp. Och idag, efter OS och allt, så ser det riktigt bra ut för damhockeyn.

Ni tog brons i OS, vad tror du att det har betytt för svensk damhockey?
– En hel del. Före OS skrev tidningarna mest om hur dåliga vi var och att vi fick stryk hela tiden. Men det var för att de jämförde oss med Kanada och USA. Och de är, som vi såg i OS, fortfarande överlägsna. Men efter att vi tog bronset har vi bara fått positiv publicitet. Damhockey har blivit intressant för alla.

OS är en stor grej, hur var det att vara med egentligen?
– Det var en otrolig upplevelse. Det var mycket som hände och intresset från media var jättestort. Vi var nog inte förberedda på det. OS i Salt Lake City är en av höjdpunkterna i min karriär.

Vilka är de andra?
– OS-bronset är nog störst. Men mitt första SM-guld är en annan av höjdpunkterna. Och 1991 var ett bra år det också – det var då jag blev vald till Europas bästa forward.

Du jobbar som brevbärare, har det gjort dig till en bättre hockeyspelare?
– Tja, jag har fått en hel del gratis konditionsträning i alla fall. Det är ett som är säkert.

Vad ska du göra härnäst? Ska du fortsätta med hockeyn?
– Jag ska spela ett år till och sedan får jag se vad som händer. Klart är i alla fall att vi ska satsa framåt i år. Vi ska bland annat gå ut i skolorna och försöka få tjejerna att börja spela hockey. Damlag är status för hockeyklubbarna så vi behöver fler tjejer.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA