”Högre krav på facket”

FÖRDJUPNING: FACKORDFÖRANDEN2003-12-11

Samverkan har lett till en maktförskjutning genom att fackets bevakning blivit mer utspridd, säger Åke Lidén, ST-Länsstyrelse. Men fackets roll och betydelse är odiskutabla.

”Jag – lag – vi alla” kan stå som motto för hur man arbetar med samverkan på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Där infördes samverkan formellt cirka ett år efter det att storlänet bildades. En ny organisation och ett nytt sätt att arbeta fackligt, kan man tycka.

Nej, menar Åke Lidén, sektionsordförande inom ST-Länsstyrelse och pådrivande för att ro projektet i hamn.

– Vi hade egentligen samverkan i det gamla Göteborgs- och Bohuslän och därför blev skillnaden inte så stor. Förutsättningarna att sluta lokalt samverkansavtal tidigt var goda. Konsulter från Castor genomförde den förstudie som föregick avtalet.

Enligt Åke Lidén har fackets roll inte förändrats annat än att man gått från förhandling till dialog med arbetsgivaren. När verksamhetsfrågorna hanteras i samverkan uppfylls de arbetsrättsliga kraven om man blir överens på arbetsplatsträffarna. Hittills har man oftast lyckats att gemensamt lösa de frågor som behandlats i centrala samverkansgruppen.

Länsstyrelsens organisation är platt och ”mötesplatserna” för samverkan är tre: den centrala samverkansgruppen, arbetsplatsträffar och medarbetarsamtal (se fakta sidan 16). Mötena är informella och minnesanteckningar förs.

– Men det är strukturerade och disciplinerade möten, betonar Åke Lidén.

För alla mötesgrupper gäller, att innan cheferna fattar och verkställer beslut måste samverkan ske med avsikten att nå samförstånd. Om oenighet uppstår beslutar chefen.

Det ska tilläggas att samverkan, förutom gemensamma lösningar arbetsgivare– fack, också tvingar de olika fackliga organisationerna att samarbeta.

– STs målsättning är att vara en resurs i organisationen och att arbetsgivaren ska se oss som en resurs, fortsätter Åke Lidén. Samma frågor som förr är viktiga för medlemmar och fack, men vi förhandlar inte. Nu är vi mindre formella, men medlemmarna måste ta ett större ansvar för sin utveckling.

Viktigast idag, understryker han, är att facket bevakar medlemmarnas delaktighet och inflytande.

Även i ett samverkanssystem måste de arbetsrättsliga frågorna bevakas – det måste finnas en facklig ledning som tar det yttersta ansvaret.

– Fackets roll och integritet är mycket viktiga, säger Åke Lidén bestämt.
Men man måste veta vem man är, om problem dyker upp när man går in i den fackliga rollen. Och man måste ha civilkurage och våga ta strid.

– Samverkan ställer större krav på hur facket agerar. Medlemmarna måste känna att vi företräder dem, sammanfattar han.

ÄMNEN:

Facket ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA