Högskolegranskning underkänns

HÖGSKOLAN2012-09-19

Svenska kvalitetsgranskningar av högskolan får underkänt. Den ansvariga myndigheten Högskoleverket uppfyller därmed inte kraven för medlemskap i den europeiska branschorganisationen ENQA.

ENQA bildades år 2000 för att främja europeiskt samarbete på området kvalitetsgranskning av högre utbildning. Svenska Högskoleverket var en av grundarna, men riskerar nu att petas ur organisationen. ENQA anser att de svenska kvalitetsgranskningarna inte håller måttet och att Högskoleverket därför inte uppfyller kriterierna för medlemskap.

Verket får nu två år på sig att rätta till bristerna. Om det misslyckas får Högskoleverket inte längre vara medlem i ENQA.

ENQAs beslut lär ge vatten på kvarnen åt de många kritiker som varnade för det nya utvärderingssystem som infördes förra året genom ett politiskt beslut. Till kritikerna hörde dåvarande universitetskanslern Anders Flodström, som valde att lämna sin post i protest.
I det nya svenska utvärderingssystemet väger studenternas examensarbeten tungt, vilket Anders Flodström menade är att ”likställa bra studenter med bra utbildning”.

Enligt ett pressmeddelande från utbildningsdepartementet kommer ENQAs beslut inte att påverka modellen i grunden. Men det kan bli aktuellt att komplettera systemet, kommenterar statssekreterare Peter Honeth:

”Universitetskanslersämbetet ska arbeta med att utveckla systemet så att vi inom två år uppfyller ENQA:s riktlinjer.”

Åsa Ekberg på Högskoleverkets utvärderingsavdelning har varit ansvarig för verkets egen rapport till ENQA. Hon säger till Publikt att Högskoleverket hoppas att ett nytt utvärderingssystem ska vara på plats när den nuvarande granskningsomgången är klar 2014.

– Vi väntar oss ett nytt uppdrag och ett nytt system då, men eftersom vi bara har två år på oss att genomföra förbättringar är det är väl på håret om vi hinner.

Hon tror att det finns vissa möjligheter att förbättra även det nuvarande systemet för kvalitetsgranskningar.

– Vi har en viss frihetsgrad, men vi har också ett riksdagsbeslut att förhålla oss till.
Åsa Ekberg har inte hört talas om något annat land som på detta sätt hotas av uteslutning ur branschorganisationen ENQA.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA