Högtid för alla fans av GW

KULTUR: FILM2017-12-12

I år kom den svenska filmjulens kioskvältare redan 1 december, med den oväntat lyckade filmatiseringen av Solsidan, men annars är det ont om typiska julfilmer – det vill säga folkligt flirtande filmer med hög budget och låg IQ. December bjuder i stället på upplyftande många sevärdheter. Men vi börjar i moll.

Av:  Fredrik Sahlin
  • Skönheten och odjuren. »Tänker du anmäla en våldtäkt klädd så där?« Nej, citatet är inte hämtat från #metoo-upp­roret utan en del av den attityd som Mariam möts av när hon vill anmäla tre poliser som våldfört sig på henne. Vi följer henne genom en helvetesnatt där den patriarkala byråkratin, och vidriga översittare, sakta men säkert maler ner hennes kamp för upprättelse. Den här tunisiska filmen tar oss på en smärtsam resa som naglar sig fast i själen och sitter kvar lång tid efter visningens slut. (Bio 8/12)
  • Wonder Wheel heter den nu 82-årige Woody Allens senaste skapelse. Han är ju galet produktiv, spottar ur sig en film per år, och det inte för vår skull utan för att hålla dödsångesten stången. Kvantitet är som bekant sällan samma sak som kvalitet, men han har å andra sidan en hög lägstanivå. Här återskapar han, som så ofta förut, sin ungdoms New York – mer specifikt Coney Island – i en lättsam kärlekshistoria med maffiatryffering. Charmigt och välspelat, om än ingen milstolpe. (Bio 22/12)
  • Den döende detektiven. Strax efter jul kommer ytterligare en högtid, i alla fall för alla fans av bra svensk polisfilm – och Leif GW Persson. Rolf Lassgård excellerar återigen som den finurlige kommissarien Lars Martin Johansson, som lär ha förmågan att se runt hörn. Jag har i skrivande stund bara sett två av de tre entimmesavsnitten men om man bortser från några stelopererade birollsinsatser lovar det gott. Regissören Kristian Petri lägger tyngd vid Johanssons kulinariska njutning vilket gör att huvudrollen på ett fint sätt glider ihop med sin skapare, den erkände gourmén GW. (SVT 3/1 + SVT Play)
  • Un beau soleil intérieur eller Let the sun shine in som den heter på svenska(?!) är något så ovanligt som en romantisk komedi för vuxna (läs medelålders), signerad den franska regissören Claire Denis. Juliette Binoche glänser i huvud­rollen som den frustrerade och sökande Isabelle som dras in i kärlekstrubbel och eviga, men smarta, relationsdiskussioner som känns härligt… franska. (Bio 25/12)

ÄMNEN:

Film
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA