Höjd utbildningsnivå på Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN2018-05-31

Arbetsförmedlarna har blivit betydligt fler och mer välutbildade, visar en ny kartläggning från IFAU. Många har också egen erfarenhet av arbetslöshet.

Arbetsförmedlare har en central roll i arbetsmarknadspolitiken, men lite är känt om arbetsförmedlarna själva, konstaterar Linus Liljeberg och Martin Söderström vid IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering. De har nu kartlagt vilka som rekryteras till jobbet.

Studien visar att andelen högskoleutbildade har ökat från 57 till 78 procent mellan 2009 och 2016. Under de åren införde Arbetsförmedlingen krav på högre utbildning vid nyrekryteringar. Yrkesgruppen har också blivit större. Antalet arbetsförmedlare ökade från drygt 5 000 år 2008 till mer än 9 000 år 2016.

Även andelen utrikes födda har ökat, från 9 till 20 procent.

En annan faktor som forskarna noterade är att omkring var tredje arbetsförmedlare var arbetslös vid anställningstillfället. Var sjätte nyanställd hade varit arbetslös i minst sex månader, vilket är en högre andel än i en jämförelsegrupp i annan statlig förvaltning.

Personalomsättningen på Arbetsförmedlingen var runt 10 procent 2016, vilket är jämförbart med andra statligt anställda. De som hade kvalifikationer som ger en stark ställning på arbetsmarknaden slutade oftare än andra.

”Det är sannolikt ett mönster som går igen på övriga arbetsmarknaden, och vi kan inte avgöra om Arbetsförmedlingen särskiljer sig på något sätt i detta avseende”, skriver Martin Söderström i ett pressmeddelande från IFAU.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA