Annons:
Löner
Nyhet
AVSusanne ErikssonMarika Bergengren0 kommentarerTyck till!

Hon fick största höjningen

Universitets­kansler Harriet Wallberg fick den största procentuella löne­ökningen av statens myndighets­chefer. "Jag tolkar det som att regeringen är nöjd med mina insats", säger hon. Publikt har hela listan över toppchefernas löner.

Denna artikel publicerades 2015 och löneuppgifterna är inte längre aktuella. En artikel med aktuella uppgifter finns högst upp i denna lista.

Harriet Wallberg, tidigare rektor vid Karolinska institutet, blev universitets­kansler 1 juni 2014. Sedan dess har hon fått en löneförhöjning på 8 000 kronor – 6,6 procent. I dag är hennes månadslön 130 000 kronor. 

Universitetskanslersämbetet, UKÄ, med nittiotalet anställda, har i uppdrag att granska att utbildningen vid universitet och högskolor håller hög kvalitet.

– Min bedömning är att UKÄs uppdrag är prioriterat av regeringen. Men det är min tolkning. Exakt vad som ligger bakom höjningen av min lön vet bara departementet, säger Harriet Wallberg.

Näst högst löneökning, i procent räknat, fick Roland Esaiasson på Myndigheten för tillgängliga medier. Vid den senaste löne­revisionen höjdes hans lön med 5,6 procent, från 80 500 till 85 000 kronor i månaden. 

Inte heller han vet exakt varför han fick en större löneökning än genomsnittet, som var 2,16 procent för alla myndighetschefer. 

– Det är ju inte så att vi har ett lönesamtal där vi får veta varför vi får en viss lön, utan vi blir informerade. Men jag tolkar det som att det är för att vi har gjort ett bra arbete med att integrera Centrum för lättläst i myndigheten, säger Roland Esaiasson.

När regeringen beslutade om nya löner var åtta av de tio myndighets­chefer som fick störst procentuell löne­ökning kvinnor. 

Men enligt Claes Lindgren, chef för enheten för statlig arbetsgivarpolitik på finansdepartementet, gjordes ingen uttalad satsning på kvinnolöner.

– Med det utrymme som fanns var möjligheten för dramatiska prioriteringar begränsat, förklarar han. 

Som Publikt skrev i förra numret leds statens löneliga av rikspolis­chefen Dan Eliasson, som tjänar 153 000 kronor i månaden. Genomsnittslönen för myndighetscheferna är omkring 100 000 kronor. 

Åtta av de tio högst avlönade myndighetscheferna är män som leder stora myndigheter. Att de har högst lön tycker Claes Lindgren inte är konstigt.

– Det handlar om stora och kom­plexa organisationer. Trafikverket har dessutom gigantiska investerings­planer. 

Han anser att utvecklingen för kvinnliga chefer ändå går åt rätt håll. För tio år sedan var 70 procent av myndighetscheferna män, förklarar han.

– Nu är det i princip lika många kvinnor som män. För att chefsstrukturen ska förändras på de allra högsta posterna krävs att det uppstår vakanser. 

Claes Lindgren är övertygad om att den sittande regeringen vill ha fler kvinnor än i dag till de allra tyngsta befattningarna.

– Men det är omöjligt att uttala sig om hur lång tid det tar.

Bli den första att tycka till!
ArbetsförmedlingenNyhetVänsterpartiets Jonas Sjöstedt står fast vid att partiet vill rikta en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsministern Eva Nordmark, S. Det beskedet gav han vid en frågestund i riksdagen i dag. En timme senare meddelade Moderaterna och Kristdemokraterna att de stöder en misstroendeförklaring om regeringen inte ändrar sig till på tisdag.
ArbetsförmedlingenNyhetMaria Mindhammar blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från tjänsten som överdirektör på myndigheten. "En viktig uppgift nu är att skapa arbetsro", säger hon.
ArbetsdomstolenNyhetST förlorade mot Linnéuniversitetet i Arbetsdomstolen. Rätten slår fast att två år är 730 dagar vilket medför att en visstidsanställning enligt lagen går över till tillsvidareanställning dag 731. Det får till följd att STs medlem, med 730 dagars anställning, inte har rätt till tillsvidareanställning.
På jobbet: introduktionPå jobbetIntroduktionen på en ny arbetsplats påverkar inte bara den nyanställdes första intryck. Den kan också bidra till ett effektivare samarbete på sikt.
SCBNyhetDe svenska nationalräkenskaperna håller tillräckligt hög kvalitet, men statistiken har brister som kan leda till att finanspolitiska beslut fattas på felaktig grund, enligt en granskning från Riksrevisionen.
KriminalvårdenNyhetEfter en inspektion av kvinnoanstalten i Ystad i september riktar nu chefs-JO Elisabeth Rynning hård kritik mot människosynen inom Kriminalvården.
RegeringskanslietNyhetDen ordningsvakt som suttit anhållen misstänkt för en vapenstöld på Regeringskansliet försattes på tisdagseftermiddagen på fri fot. Han är fortfarande misstänkt, men på den lägre misstankegraden, skriver Dagens Nyheter.
HögskolanNyhetEn forskarexamen ger liten utdelning i lönekuvertet på arbetsmarknaden. Den slutsatsen drar Universitetskanslersämbetet, UKÄ, efter en granskning. Doktorshatten betalar sig bäst inom medicin och hälsovetenskap.
SiSNyhetEn anställd vid ett av Statens institutionsstyrelses behandlingshem avskedas från sin tjänst på myndigheten efter att ha dömts för våldtäkt mot barn. Mannen har haft en sexuell förbindelse med en 13-årig flicka han träffat på sin fritid.
RegeringskanslietNyhetEn ordningsvakt vid Regeringskansliet i Rosenbad har anhållits av polisen, misstänkt för att ha stulit ett vapen på arbetsplatsen. Enligt medias uppgifter är mannen anställd av Securitas, som ansvarar för bevakningen av Rosenbad.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets omorganisation skapar oro bland personalen, och de operativa cheferna anser att motiven bakom vilken typ av neddragningar som myndigheten väljer att göra är svåra att förstå, enligt en ny rapport från Statskontoret. Samtidigt är myndighetens mål för digitalisering otydligt, i kombination med krånglande it-system, anser Statskontoret.
StatsförvaltningNyhetNästan alla som får anställning på en statlig myndighet erbjuds en introduktionsutbildning, enligt en enkät som Statskontoret har genomfört. De flesta myndigheter genomför utbildningen i egen regi.
SiSNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Statens institutionsstyrelses, SiS, ungdomshem Tysslinge, sedan en intagen ungdom lagts ned och hållits fast mot golvet av personalen.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetEtikprövningsmyndigheten spelade in möten via videolänk mot personalens vilja. Anställda ska också ha blivit ombedda att hitta sin ersättare vid ledighet och att bekosta terminalglasögon själv, hävdar medarbetare som Publikt har talat med. ”Mycket av det här är ny information för mig”, säger direktör Johan Modin till Publikt.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetFörsäkringskassans växande kö av ärenden som gäller individer med funktionsnedsättning har fått myndigheten att beordra övertid. Nu får Försäkringskassan kritik av Justitieombudsmannen på flera punkter när det gäller handläggningen av ärendena.
KriminalvårdenNyhetDet var tjänstefel när transportledaren beordrade Kriminalvårdens fångtransport att stanna för en kisspaus sommaren 2018, slår hovrätten fast. Under rasten vid vägkanten flydde en morddömd fånge som sedan inte har påträffats.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassans chef Nils Öberg är orolig över vad reformeringen av Arbetsförmedlingen kommer att leda till, säger han i en intervju med TT. Förändringarna kommer att påverka samarbetet mellan myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsförmedlingens lokala närvaro ska stärkas och en del av de kontor som myndighetens ledning har aviserat ska stänga kommer att bli kvar, meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, på en presskonferens i dag. Hon lovade också att presentera en ny generaldirektör innan jul.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn kriminalvårdare som dömts till ett villkorligt fängelsestraff och samhällstjänst för misshandel av en sexbrottsdömd läkare på Kronobergshäktet i Stockholm överklagar sin dom. Det gör även den misshandlade läkaren, då han anser att våldet som han utsattes för var grövre än vad tingsrätten har kommit fram till.
Inspektionen för vård och omsorgNyhetInspektionen för vård och omsorg, IVO, lever inte upp till de förväntningar som fanns när myndigheten inrättades, enligt en granskning från Riksrevisionen. Delvis beror det på bristande styrning från regeringen, anser Riksrevisionen.
FinlandNyhetPoststrejken i Finland är över sedan den finländska Posten och facket kommit överens om att paketsorterarna ska fortsätta att omfattas av sitt tidigare kollektivavtal, trots att deras anställningar flyttats till ett dotterbolag.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetOmkring halva personalstyrkan har lämnat den nystartade Etikprövningsmyndigheten och flera medarbetare har varit sjukskrivna under året. Anställda beskriver en stressad arbetsmiljö och kritiserar ledarskapet inom myndigheten. ”Det finns säkert saker som vi som är ansvariga kan förbättra”, säger myndighetens direktör Johan Modin till Publikt.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeskedet om att parterna bakom januariavtalet förhandlar om att åtminstone delvis stoppa stängningarna av Arbetsförmedlingens lokalkontor tas emot med glädje av facket. ”Men med tanke på att man redan har börjat lägga ned kontor så måste man agera fort för att få någon effekt”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.