Annons:
Radioteaterns chef Malin Axelsson ger ut sin första roman, inspirerad av fantasy, science fiction och surrealism: »Surrealismen handlar om en intensiv verklighet där alla impulser, lek och spontanitet får ingå«, säger hon.Bild:Sara Mac Key
Litteratur
Kultur
AVElin Swedenmark0 kommentarerTyck till!

Hon ger plats åt dröm och slump

När Radioteaterns chef Malin Axelsson romandebuterar vill hon bryta mot alla regler – språkliga och berättartekniska. Samtidigt underminerar hon ensidiga berättelser om vad det är att vara kvinna. Hon vill »skriva som den galna kvinnan på vinden«, säger hon.

I över tio års tid har Malin Axelsson arbetat från och till med den historia som i dag är debutromanen Anropa. När vi möts är hon fortfarande inte riktigt på det klara med vad det är för ett slags bok.

– Den är skriven från en impuls snarare än från en plan eller ett budskap, säger hon.

Hon förtydligar:

– I efterhand har jag tänkt mycket på vad jag vill säga med den här boken. Men jag tycker om att den får vara gåtfull. Själv tycker jag att det är tråkigt att gå på teater och redan i foajén förstå vad jag ska bli serverad.

Malin Axelsson är chef för Radio­teatern. Hon har många år bakom sig som dramatiker och konstnärlig ledare för Ung scen/öst, som är Östgöta­teaterns ungdomsscen. 

Skrivandet började tidigt, på högstadiet blev det främst poesi och sedan dess har hon ofta rört sig fritt mellan olika genrer – så även i första romanen.

– Jag är själv ansvarig för min bok, så det finns ett slags utsatthet som är annorlunda än i den kollektiva teatern, säger hon med skräckblandad förtjusning.

Vad läsaren möter i Anropa är en ung författare som befinner sig på ett hotell, där en liten apa med hatt och cigarr en dag knackar på dörren. Snart dras hon ut i staden där fler apor börjar dyka upp. Texten kränger fram och tillbaka mellan platser och personer. Men där finns ändå tre centrala gestalter: den unga författaren, helgonlika Maria, samt apan Baby – döpt efter huvud­personen i kultfilmen Dirty dancing, en historia som Malin Axels­son tidigare har tolkat i en solo­performance med sig själv på scenen.

– Baby brottas med ett system och olika auktoriteter. Hon försöker vara sann i en värld som är en kuliss.

Malin Axelsson har tidigare skrivit att hon alltid förhåller sig till det drama­turgiska fängelse där själv­destruktiva kvinnor försvinner eller dör. Hon manipulerar det – men utan att göra feministisk feelgood. På samma sätt är det i Anropa, där det finns en stor närhet mellan hennes tre huvudkaraktärer:

– Det gör det, även om det går åt helvete för dem alla. Som i en kapsejsad Sex and the city, säger hon och skrattar. 

Allt det av kvinnors erfarenheter som är utestängt från traditionella berättelser tränger in i texten via de tre karaktärerna. 

– Huvudpersonen läser Virginia Woolfs Ett eget rum, som i sin tur har en referens till Charlotte Brontës Jane Eyre, där en galen kvinna på vinden är en viktig gestalt. Jag läser Woolf som att hon menar att man inte ska låta den här »galna kvinnan« komma in i texten, att man inte ska släppa in frustrationen, galenskapen och ils­kan i romanen, säger Malin Axels­son och poängterar att hon älskar Ett eget rum.

– Men jag har alltid varit irriterad på den passagen. Jag vill skriva som den galna kvinnan på vinden! säger hon.

Egentligen är Malin Axelsson inte ute efter att dekonstruera berättelsen om kvinnan, utan snarare språket, drama­turgin – den etablerade modellen.

– Den amerikanska surrealisten och punkförfattaren Kathy Acker är en viktig referens för mig. När jag hittade hennes författarskap kändes allt plötsligt väldigt enkelt – och mycket roligare. Hon bryter mot alla regler.

Varför handlingen är full av apor vet inte Malin Axelsson riktigt. Men hon har alltid varit intresserad av fantasy och science fiction, något som gjorde att hon tidigt drogs in i teaterns värld. 
– Det är ett rum där det är möjligt att fysiskt träda in i andra verkligheter. Det är samma med litteraturen, den är en scen där man kan skapa vad som helst.

Ett mer surrealistiskt sätt att berätta betyder inte heller att berättelsen blir mindre verklig, tycker Malin Axels­son.

– Surrealisterna skriver om verkligheten och allt som ingår i den, drömmen, slumpen, fantasin: varför räknas det hela tiden bort? Surrealismen handlar om en intensiv verklighet där alla impulser, lek och spontanitet får ingå, säger hon, och menar att hennes arbete med dramaturgi för unga har fått den inställningen att blomstra än mer.

– Barn är väldigt bra på att låta världen vara så intensiv, säger hon.

Malin Axelsson
  • Chef för Radioteatern. Tidigare konstnärlig ledare för Ung scen/öst och husdramatiker på Unga riks. Hon har skrivit för bland andra Stockholms stadsteater, Backa teater, SVT och Uppsala stadsteater. Pjäser i urval: Mitt hjärtas okända arkiv, Monsterkabinettet, Stålflikkan (Jösses flickor - Återkomsten), Mitt liv som detetktiv och Skitsjuk.
  • Tillsammans med illustratören Klara Persson nominerad till 2014 års Augustpris med boken Jag blir en bubbla som blir ett monster som blir ett barn. 
Bli den första att tycka till!
PRIDENyhetDet blir inget tåg under ST-flagg i årets Prideparad i Stockholm. Förbundet väljer bort det till förmån för ett antal andra orter och ett gemensamt initiativ med TCO.
STNyhetST samlar sina försäkringar när man nu byter försäkringsbolag. Lägre premier och högre ersättningsnivåer är de främsta anledningarna till bytet, enligt STs ekonomichef Minna Engberg.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetGeneraldirektören för Myndigheten för arbetsmiljökunskap utlovar skyndsamma insatser för arbetsmiljön på myndigheten, sedan skyddsombudet gjort en anmälan med allvarlig kritik om stress, otydligt uppdrag och brister i ledarskapet.
Reportage: OmlokaliseringFördjupningBeskedet att arbetsplatsen skulle flytta kom som en chock. Liksom hundratals andra statsanställda valde Franco Castillo och Marika Widberg att stanna i Stockholm när deras myndigheter omlokaliserades till andra städer.
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket återigen den högsta lönen. Men vad tjänar din myndighetschef? Publikt har hela listan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens interna personaltidning På Jobbet läggs ned i september. I ett meddelande på myndighetens intranät beskrivs att Arbetsförmedlingen vill växla från print till digital kommunikation.
A-kassanNyhetErsättningen från a-kassan bör trappas ned kraftigare och snabbare. Det framgår av ett tilläggsdirektiv som regeringen beslutat om till utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler.
POLISENNyhetPå vissa orter är det månadslång kö för att göra nytt pass. För personalen på en del expeditioner är arbetssituationen ansträngd med stress och små möjligheter till raster, enligt passhandläggare som Publikt har talat med.
ArbetsrättNyhetI går beslutade riksdagen att förändra reglerna om strejkrätt från 1 augusti i år. Lagändringen innebär att fredsplikten utökas på arbetsplatser där det finns kollektivavtal.
ArbetsrättNyhetAnställningsskyddet förlängs från 67 till 69 års ålder, beslutade riksdagen i går. De nya reglerna införs stegvis.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassan och Kriminalvården är de myndigheter som välkomnat flest nya tillsvidareanställda medarbetare hittills under 2019, drygt 1 000 anställda vardera. Enligt Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan, handlar det främst om att täcka upp för dem som slutat.
LÖNERNyhetUnder 2018 tjänade kvinnor i genomsnitt 89,3 procent av männens genomsnittslön, visar Medlingsinstitutets årsstatistik. Skillnaden förklaras till största delen av att män har mer välbetalda yrken.
Statliga bolagNyhetFör första gången någonsin är mer än varannan styrelseordförande i de statliga bolagen en kvinna. Värdet av de statligt ägda bolagen ökade under förra året med 60 miljarder kronor, enligt regeringens årliga redogörelse.
SpårtrafikNyhetFrån och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.
EnergimyndighetenNyhetEnergimyndigheten riggade en utlysning av stöd till energiomställning, där mottagaren av stödet var bestämd på förhand, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen var processen med ansökningar bara en konstruktion för att kringgå regler. Nu har myndigheten tillsatt en intern utredning.
StatsförvaltningNyhetRegeringens styrning av statsförvaltningen präglas av motstående tendenser. Samtidigt som regeringen vill minska detaljstyrningen vill den ha mer sammanhållen styrning, konstaterar Statskontoret i en rapport.
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket och Socialstyrelsen.
HögskolanNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Enligt skrivelsen skapar systemet stora arbetsmiljöproblem och risker för doktorandernas rättssäkerhet.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.