Annons:
Radioteaterns chef Malin Axelsson ger ut sin första roman, inspirerad av fantasy, science fiction och surrealism: »Surrealismen handlar om en intensiv verklighet där alla impulser, lek och spontanitet får ingå«, säger hon.Bild:Sara Mac Key
Litteratur
Kultur
AVElin Swedenmark0 kommentarerTyck till!

Hon ger plats åt dröm och slump

När Radioteaterns chef Malin Axelsson romandebuterar vill hon bryta mot alla regler – språkliga och berättartekniska. Samtidigt underminerar hon ensidiga berättelser om vad det är att vara kvinna. Hon vill »skriva som den galna kvinnan på vinden«, säger hon.

I över tio års tid har Malin Axelsson arbetat från och till med den historia som i dag är debutromanen Anropa. När vi möts är hon fortfarande inte riktigt på det klara med vad det är för ett slags bok.

– Den är skriven från en impuls snarare än från en plan eller ett budskap, säger hon.

Hon förtydligar:

– I efterhand har jag tänkt mycket på vad jag vill säga med den här boken. Men jag tycker om att den får vara gåtfull. Själv tycker jag att det är tråkigt att gå på teater och redan i foajén förstå vad jag ska bli serverad.

Malin Axelsson är chef för Radio­teatern. Hon har många år bakom sig som dramatiker och konstnärlig ledare för Ung scen/öst, som är Östgöta­teaterns ungdomsscen. 

Skrivandet började tidigt, på högstadiet blev det främst poesi och sedan dess har hon ofta rört sig fritt mellan olika genrer – så även i första romanen.

– Jag är själv ansvarig för min bok, så det finns ett slags utsatthet som är annorlunda än i den kollektiva teatern, säger hon med skräckblandad förtjusning.

Vad läsaren möter i Anropa är en ung författare som befinner sig på ett hotell, där en liten apa med hatt och cigarr en dag knackar på dörren. Snart dras hon ut i staden där fler apor börjar dyka upp. Texten kränger fram och tillbaka mellan platser och personer. Men där finns ändå tre centrala gestalter: den unga författaren, helgonlika Maria, samt apan Baby – döpt efter huvud­personen i kultfilmen Dirty dancing, en historia som Malin Axels­son tidigare har tolkat i en solo­performance med sig själv på scenen.

– Baby brottas med ett system och olika auktoriteter. Hon försöker vara sann i en värld som är en kuliss.

Malin Axelsson har tidigare skrivit att hon alltid förhåller sig till det drama­turgiska fängelse där själv­destruktiva kvinnor försvinner eller dör. Hon manipulerar det – men utan att göra feministisk feelgood. På samma sätt är det i Anropa, där det finns en stor närhet mellan hennes tre huvudkaraktärer:

– Det gör det, även om det går åt helvete för dem alla. Som i en kapsejsad Sex and the city, säger hon och skrattar. 

Allt det av kvinnors erfarenheter som är utestängt från traditionella berättelser tränger in i texten via de tre karaktärerna. 

– Huvudpersonen läser Virginia Woolfs Ett eget rum, som i sin tur har en referens till Charlotte Brontës Jane Eyre, där en galen kvinna på vinden är en viktig gestalt. Jag läser Woolf som att hon menar att man inte ska låta den här »galna kvinnan« komma in i texten, att man inte ska släppa in frustrationen, galenskapen och ils­kan i romanen, säger Malin Axels­son och poängterar att hon älskar Ett eget rum.

– Men jag har alltid varit irriterad på den passagen. Jag vill skriva som den galna kvinnan på vinden! säger hon.

Egentligen är Malin Axelsson inte ute efter att dekonstruera berättelsen om kvinnan, utan snarare språket, drama­turgin – den etablerade modellen.

– Den amerikanska surrealisten och punkförfattaren Kathy Acker är en viktig referens för mig. När jag hittade hennes författarskap kändes allt plötsligt väldigt enkelt – och mycket roligare. Hon bryter mot alla regler.

Varför handlingen är full av apor vet inte Malin Axelsson riktigt. Men hon har alltid varit intresserad av fantasy och science fiction, något som gjorde att hon tidigt drogs in i teaterns värld. 
– Det är ett rum där det är möjligt att fysiskt träda in i andra verkligheter. Det är samma med litteraturen, den är en scen där man kan skapa vad som helst.

Ett mer surrealistiskt sätt att berätta betyder inte heller att berättelsen blir mindre verklig, tycker Malin Axels­son.

– Surrealisterna skriver om verkligheten och allt som ingår i den, drömmen, slumpen, fantasin: varför räknas det hela tiden bort? Surrealismen handlar om en intensiv verklighet där alla impulser, lek och spontanitet får ingå, säger hon, och menar att hennes arbete med dramaturgi för unga har fått den inställningen att blomstra än mer.

– Barn är väldigt bra på att låta världen vara så intensiv, säger hon.

Malin Axelsson
  • Chef för Radioteatern. Tidigare konstnärlig ledare för Ung scen/öst och husdramatiker på Unga riks. Hon har skrivit för bland andra Stockholms stadsteater, Backa teater, SVT och Uppsala stadsteater. Pjäser i urval: Mitt hjärtas okända arkiv, Monsterkabinettet, Stålflikkan (Jösses flickor - Återkomsten), Mitt liv som detetktiv och Skitsjuk.
  • Tillsammans med illustratören Klara Persson nominerad till 2014 års Augustpris med boken Jag blir en bubbla som blir ett monster som blir ett barn. 
Bli den första att tycka till!
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsbelastningen är ohälsosam i flera av Arbetsförmedlingens regioner. Det kan bli aktuellt med en nationell anmälan. ”Vi har lämnat vår bedömning av läget till arbetsgivaren. Nu är det upp till dem att bemöta den”, säger nationella huvudskyddsombudet Mattias Gustafsson till Publikt.
POLISENNyhetPolisen i Fyrbodal, region väst, har haft ett vinlotteri för personal och chefer varje torsdag i lunchmatsalen, enligt en tillbudsanmälan. Nu sätter ledningen stopp för lotteriet. ”Det är inte särskilt lämpligt och då får vi sluta med det”, säger gruppchef Sten-Anders Jakobsson till Publikt.
UpphandlingNyhetAntalet anbudsgivare per offentlig upphandling ökar för första gången sedan 2012, och andelen överklagade upphandlingar minskar för fjärde året i rad. Det visar statistik från Upphandlingsmyndigheten.
På jobbet: lönerPå jobbetDet är lätt att känna sig illa behandlad om kolleger med samma arbetsuppgifter tjänar betydligt mer. Men det är svårt att slå fast vad som är rätt lön. Så förbered dig väl med goda argument.
ArbetsmarknadNyhetPolariseringen ökar på svensk arbetsmarknad. Antalet sysselsatta med höga löner och antalet med låga löner ökar, medan mellanskiktet minskar, visar en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.
SOCIALFÖRSÄKRINGNyhetVarje år betalar det svenska välfärdssystemet ut runt 18 miljarder kronor på felaktiga grunder, enligt en rapport från en statlig delegation. Oftast beror det på att de uppgifter som utbetalningsbesluten grundas på inte stämmer, skriver delegationen.
DigitaliseringNyhetGenom att bygga upp en förvaltningsgemensam digital infrastruktur för informationsutbyte kan staten enligt regeringen spara miljarder. Myndigheten för digital förvaltning, Digg, har därför fått två nya uppdrag på området.
JämställdhetNyhetSkogsstyrelsen stoppar alla inköp från motorsågstillverkaren Stihl, skriver Dagens Nyheter. Anledningen är att företaget använder en kalender med lättklädda kvinnor i sin marknadsföring.
ArbetsmarknadNyhetSex av tio vill kunna vidareutbilda sig på distans och fyra av fem funderar på att byta yrke, visar en enkätundersökning bland yrkesaktiva över 35 år. En av tre av de tillfrågade vill jobba till 67 år eller längre.
SkatteverketNyhetSkatteverkets och Kronofogdens anställda får i år presentkort i julklapp av sina arbetsgivare. Nu skriver Expressen att företaget som levererat presentkorten har skatteskulder på 1,6 miljoner kronor och hotas av konkurs.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på en anstalt i mellersta Sverige menar att Kriminalvården har lämnat ut personuppgifter om hans besökare. När hans flickvän ringde för att boka besökstid fick hon till svar att tiden redan var bokad av en annan flickvän, enligt en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, som nu vill att Kriminalvården yttrar sig.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetDet finns inget stöd för att Försäkringskassans ärenden som gäller arbetsskadeförsäkringen skulle skötas olika beroende på vilket kön den sökande har, enligt en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen, Isf. Däremot finns det ett antal riskmoment som skulle kunna leda till ojämställd handläggning.
ArbetsrättNyhetPolisen Peter Springare har efter en förlikning fått 766 080 kronor av Polismyndigheten för att lämna sin anställning, uppger Expressen. Den omdebatterade polisen lämnade anställningen sista november.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsförmedlingens region syd anmäls till Arbetsmiljöverket, med motiveringen att det inte är möjligt för de anställda att klara av uppdraget längre. ”Vi har blivit av med ofantligt mycket personal och de som är kvar har oförändrade arbetsuppgifter”, säger huvudskyddsombudet Dan Ribbenborg till Publikt.
IntegritetNyhetAnvändningen av hemliga tvångsmedel fortsätter att öka. Det redovisar regeringen i en skrivelse till riksdagen. Tvångsmedlen används främst vid brottstyperna narkotikabrott, narkotikasmuggling och våldsbrott.
ArbetsmarknadNyhetRedan från 40-årsåldern är åldersdiskriminering vanlig på den svenska arbetsmarknaden, enligt en rapport från Delegationen för senior arbetskraft. Samtidigt skriker arbetsmarknaden efter arbetskraft.
KorruptionNyhetRegeringen planerar att ta fram en nationell handlingsplan mot korruption. Planen ska ta ett mer samlat grepp om förekomsten av korruption med utgångspunkt i de problem och utmaningar som är specifika för Sverige.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetÄven om det borde ha skett för länge sedan är regeringens besked om att Arbetsförmedlingens omstöpning skjuts upp ett år goda nyheter, anser STs avdelningsordförande Fredrik Andersson. ”Man har gått för fort fram utan att ha en tydlig målbild”, säger han till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetOmstöpningen av Arbetsförmedlingen skjuts upp i ett år, meddelar regeringen i dag. Och reformen kommer inte, som januariavtalet fastslagit, att baseras på lagen om valfrihetsystem, LOV.
ArbetsförmedlingenNyhetRiksrevisionen ska djupgranska Arbetsförmedlingens arbete med äldre arbetslösa. Syftet är att klargöra om regeringens och Arbetsförmedlingens styrning är ändamålsenlig för ett längre arbetsliv.
spårtrafikNyhetNya uniformer har gett personalen på Pågatågen stora problem, eftersom de ger starka stötar. Efter en anmälan till Arbetsmiljöverket anser skyddsombudet Therese Nilsson att arbetsgivaren äntligen tar frågan på allvar.
DigitaliseringNyhetÖkad automatisering i förvaltningen och en mer kostnadseffektiv modell för digitalisering av förvaltningsgemensam infrastruktur ska utredas av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, Lantmäteriet och Ekonomistyrningsverket, ESV.
Hot och våldNyhetDet ska i fortsättningen finnas färre personliga uppgifter på offentliganställdas tjänstekort. Syftet är enligt regeringen att minska tjänstemännens utsatthet.
HögskolanNyhetEn statlig utredning avråder från att införa regler om att avslöjat fusk vid antagning till högskolan ska leda till att studenten förlorar sina betyg. Att återkalla betygen skulle vara en oproportionerligt ingripande åtgärd, anser utredningen.
ArbetsförmedlingenNyhetMaria Mindhammar blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från tjänsten som överdirektör på myndigheten. "En viktig uppgift nu är att skapa arbetsro", säger hon.
ArbetsdomstolenNyhetST förlorade mot Linnéuniversitetet i Arbetsdomstolen. Rätten slår fast att två år är 730 dagar vilket medför att en visstidsanställning enligt lagen går över till tillsvidareanställning dag 731. Det får till följd att STs medlem, med 730 dagars anställning, inte har rätt till tillsvidareanställning.