Annons:
Radioteaterns chef Malin Axelsson ger ut sin första roman, inspirerad av fantasy, science fiction och surrealism: »Surrealismen handlar om en intensiv verklighet där alla impulser, lek och spontanitet får ingå«, säger hon.Bild:Sara Mac Key
Litteratur
Kultur
AVElin Swedenmark0 kommentarerTyck till!

Hon ger plats åt dröm och slump

När Radioteaterns chef Malin Axelsson romandebuterar vill hon bryta mot alla regler – språkliga och berättartekniska. Samtidigt underminerar hon ensidiga berättelser om vad det är att vara kvinna. Hon vill »skriva som den galna kvinnan på vinden«, säger hon.

I över tio års tid har Malin Axelsson arbetat från och till med den historia som i dag är debutromanen Anropa. När vi möts är hon fortfarande inte riktigt på det klara med vad det är för ett slags bok.

– Den är skriven från en impuls snarare än från en plan eller ett budskap, säger hon.

Hon förtydligar:

– I efterhand har jag tänkt mycket på vad jag vill säga med den här boken. Men jag tycker om att den får vara gåtfull. Själv tycker jag att det är tråkigt att gå på teater och redan i foajén förstå vad jag ska bli serverad.

Malin Axelsson är chef för Radio­teatern. Hon har många år bakom sig som dramatiker och konstnärlig ledare för Ung scen/öst, som är Östgöta­teaterns ungdomsscen. 

Skrivandet började tidigt, på högstadiet blev det främst poesi och sedan dess har hon ofta rört sig fritt mellan olika genrer – så även i första romanen.

– Jag är själv ansvarig för min bok, så det finns ett slags utsatthet som är annorlunda än i den kollektiva teatern, säger hon med skräckblandad förtjusning.

Vad läsaren möter i Anropa är en ung författare som befinner sig på ett hotell, där en liten apa med hatt och cigarr en dag knackar på dörren. Snart dras hon ut i staden där fler apor börjar dyka upp. Texten kränger fram och tillbaka mellan platser och personer. Men där finns ändå tre centrala gestalter: den unga författaren, helgonlika Maria, samt apan Baby – döpt efter huvud­personen i kultfilmen Dirty dancing, en historia som Malin Axels­son tidigare har tolkat i en solo­performance med sig själv på scenen.

– Baby brottas med ett system och olika auktoriteter. Hon försöker vara sann i en värld som är en kuliss.

Malin Axelsson har tidigare skrivit att hon alltid förhåller sig till det drama­turgiska fängelse där själv­destruktiva kvinnor försvinner eller dör. Hon manipulerar det – men utan att göra feministisk feelgood. På samma sätt är det i Anropa, där det finns en stor närhet mellan hennes tre huvudkaraktärer:

– Det gör det, även om det går åt helvete för dem alla. Som i en kapsejsad Sex and the city, säger hon och skrattar. 

Allt det av kvinnors erfarenheter som är utestängt från traditionella berättelser tränger in i texten via de tre karaktärerna. 

– Huvudpersonen läser Virginia Woolfs Ett eget rum, som i sin tur har en referens till Charlotte Brontës Jane Eyre, där en galen kvinna på vinden är en viktig gestalt. Jag läser Woolf som att hon menar att man inte ska låta den här »galna kvinnan« komma in i texten, att man inte ska släppa in frustrationen, galenskapen och ils­kan i romanen, säger Malin Axels­son och poängterar att hon älskar Ett eget rum.

– Men jag har alltid varit irriterad på den passagen. Jag vill skriva som den galna kvinnan på vinden! säger hon.

Egentligen är Malin Axelsson inte ute efter att dekonstruera berättelsen om kvinnan, utan snarare språket, drama­turgin – den etablerade modellen.

– Den amerikanska surrealisten och punkförfattaren Kathy Acker är en viktig referens för mig. När jag hittade hennes författarskap kändes allt plötsligt väldigt enkelt – och mycket roligare. Hon bryter mot alla regler.

Varför handlingen är full av apor vet inte Malin Axelsson riktigt. Men hon har alltid varit intresserad av fantasy och science fiction, något som gjorde att hon tidigt drogs in i teaterns värld. 
– Det är ett rum där det är möjligt att fysiskt träda in i andra verkligheter. Det är samma med litteraturen, den är en scen där man kan skapa vad som helst.

Ett mer surrealistiskt sätt att berätta betyder inte heller att berättelsen blir mindre verklig, tycker Malin Axels­son.

– Surrealisterna skriver om verkligheten och allt som ingår i den, drömmen, slumpen, fantasin: varför räknas det hela tiden bort? Surrealismen handlar om en intensiv verklighet där alla impulser, lek och spontanitet får ingå, säger hon, och menar att hennes arbete med dramaturgi för unga har fått den inställningen att blomstra än mer.

– Barn är väldigt bra på att låta världen vara så intensiv, säger hon.

Malin Axelsson
  • Chef för Radioteatern. Tidigare konstnärlig ledare för Ung scen/öst och husdramatiker på Unga riks. Hon har skrivit för bland andra Stockholms stadsteater, Backa teater, SVT och Uppsala stadsteater. Pjäser i urval: Mitt hjärtas okända arkiv, Monsterkabinettet, Stålflikkan (Jösses flickor - Återkomsten), Mitt liv som detetktiv och Skitsjuk.
  • Tillsammans med illustratören Klara Persson nominerad till 2014 års Augustpris med boken Jag blir en bubbla som blir ett monster som blir ett barn. 
Bli den första att tycka till!
Hallå där!NyhetGunnar Holmgren, som tillträder posten som Arbetsgivarverkets generaldirektör 21 augusti, tycker att staten behöver bli bättre på att locka ungdomar.
STATSFÖRVALTNINGNyhetStaten har färre kontor lokaliserade i kommunerna nu jämfört med för fem år sedan. Och andelen kommuner med få myndighetskontor ökar förmodligen de närmaste åren, visar en sammanställning från Statskontoret där tio myndigheter ingår.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen ger Försäkringskassan i uppdrag att förbättra stödet till unga som får avslag på ansökan om aktivitetsersättning. Samverkan med Arbetsförmedlingen, kommunerna och vården ska bli bättre.
På jobbet: rättshaveristerPå jobbetMyndigheter ska ge service. Men när någon hör av sig gång på gång med ständigt nya frågor och krav är det lätt att bli frustrerad. Experternas råd är att hålla dig sval och göra det du måste. Men inte mer.
RättsväsendetNyhetHandläggningstiderna i Svea hovrätt kommer bli längre på grund av den ökande arbetsbelastningen. På två år har antalet mål vid domstolen ökat med en femtedel, samtidigt som resurserna minskar.
PensionNyhetDet är fortfarande vanligast att statsanställda går i pension mellan 65 och 67 års ålder, visar en sammanställning av pensionsavgångar under perioden 2013–2018 från Statens tjänstepensionsverk. Under perioden gick knappt var tredje i pension före 65 och var femte efter 67 års ålder.
STNyhetPå måndag startar STs värvningsturné i Kiruna. Fem personer har anställts för att åka landet runt med husbil fram till 4 december. STs totala budget för värvning i år är 15 miljoner kronor och förbundet hoppas värva runt 7 500 nya medlemmar, enligt projektledaren Karin Ahlgren.
HÄLSANyhetArbetslösa skattar sin hälsorelaterade livskvalitet sämre än de som har ett jobb. Särskilt markant är skillnaden vad gäller ångest och depression, visar en studie vid Umeå universitet, som tidningen Arbetsliv uppmärksammar.
InternationelltNyhetDanmark överväger förstärkt gränskontroll vid gränsen mot Sverige, efter två sprängattentat mot Skattestyrelsen och utanför en närpolisstation senaste veckan. Två män, hemmahörande i Sverige, misstänks för attentatet mot Skattestyrelsen.
informationssäkerhetNyhetPrimula, det system som ett fyrtiotal myndigheter använder för löneutbetalningar, misstänks ha drabbats av ett dataintrång. Statens servicecenter har nu skickat en varning till samtliga dessa myndigheter. En myndighetsanställd har polisanmälts för det misstänkta intrånget.
ArbetsmiljöNyhetTrakasserier och hot bör anses särskilt allvarliga om de drabbar statligt anställda. Staten som arbetsgivare behöver också få större möjlighet att skydda och hjälpa anställda som hotas eller trakasseras, anser Arbetsgivarverket i en skrivelse till regeringen.
LEDARSKAPNyhetKvinnliga chefer bedöms prestera bättre än manliga på 17 av 19 kompetensområden som är viktiga för ledarskap, enligt en amerikansk studie som presenteras i Harvard Business Review.
KRIMINALVÅRDENNyhetVar femte dansk kriminalvårdare som utsatts för hot och våld på jobbet utvecklar symtom på posttraumatiskt stressyndrom, enligt en dansk studie. Svensk kriminalvård skulle behöva mer kunskap om problemet, anser ST-företrädaren Joachim Danielsson.
DigitaliseringNyhetI en promemoria föreslår justitiedepartementet en ökad digitalisering av domstolarnas mål- och ärendehantering. Syftet är att effektivisera verksamheten och förbättra servicen till medborgarna.
ArbetsmiljöNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, och Arbetsmiljöverket genomför särskilda informationsinsatser för att öka arbetsgivares kunskaper om hur man motverkar trakasserier och sexuella trakasserier.
HögskolanNyhetMöjligheten att bli antagen till högskolan baserat på reell kompetens har inte lett till att många studenter utan formell behörighet har antagits, konstaterar Dagens Nyheter i en serie artiklar. Nu vill högskoleministern införa ett nationellt behörighetsprov.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen gjorde inte tillräckligt för att utreda anklagelser om trakasserier mellan kolleger på ett lokalkontor, skriver Diskrimineringsombudsmannen, DO, i ett beslut.
ArbetsförmedlingenNyhetYlva Johansson har nominerats till posten som Sveriges EU-kommissionär och kommer med stor sannolikhet att lämna jobbet som arbetsmarknadsminister. Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmdlingen, säger till Publikt att han hoppas att tillsättningen av en ny minister ska gå fort.
ArbetsmarknadNyhetTvå av tre i åldersgruppen 18-29 år tror att de kommer att byta karriär under sitt liv. Det visar en Sifo-undersökning som gjorts av Omställningsfonden. För att möta förändringen på arbetsmarknaden lanserar fonden tre reformförslag.
FörsäkringskassanNyhetRiksrevisionen ska granska hur Försäkringskassan arbetar med förebyggande sjukpenning och arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd. Trots att forskning visar att dessa insatser kan vara effektiva används de i låg utsträckning, skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande.
MigrationsverketNyhetFör ett år sedan avskedades Daniel López från Migrationsverket, där han varit anställd i över 30 år. Men i juli ogiltigförklarade Arbetsdomstolen, AD, avskedet och nu är han tillbaka på jobbet.
ArbetsmarknadNyhetArbetsförmedlingen rustar ned sina insatser för arbetssökande kraftigt, visar en genomgång i Dagens Nyheter. Antalet anställda har minskat med en femtedel, 130 lokalkontor lagts ner och budgeten för privata aktörer har minskat med 40 procent.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen har gett Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, i uppdrag att följa upp och utvärdera den reform om förstärkt rehabilitering för återgång i arbete som trädde i kraft 1 juli 2018.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen planerar att låta den informationsinriktade verksamheten kundtorg ingå i de 113 statliga servicekontor som drivs av Statens servicecenter. I höst genomförs ett pilotprojekt.
LÖNERNyhetLokal och individuell lönesättning har gynnat dem som bor i kommuner med god arbetsmarknad, jämfört med dem som har en sämre arbetsmarknad. Det visar en studie från IFAU om effekterna av förändrade löneavtal för lärare.
ARBETSMARKNADNyhetVuxna med adhd är i hög utsträckning sjukskrivna, arbetslösa eller har försörjningsstöd, visar siffror från Socialstyrelsen. Ett bättre och långsiktigt stöd skulle minska människors lidande och vara samhällsekonomiskt lönsamt, enligt rapporten.
HÖGSKOLANNyhetFyra av nio medarbetare på Svensk nationell datatjänst vid Göteborgs universitet fick ett lönelyft på flera tusen kronor när deras tjänster lystes ut på nytt. Kollegerna med samma arbetsuppgifter ligger kvar på lägre lön. ”Det här är en soppa utan dess like”, säger STs sektionsordförande Peter Brandt.
PRIDENyhetST kommer inte att synas som förbund under årets Prideparad i Stockholm. Förbundet väljer bort det till förmån för ett antal andra orter.
STNyhetST samlar sina medlemsförsäkringar när förbundet nu byter försäkringsbolag. Lägre premier och högre ersättningsnivåer är de främsta anledningarna till bytet, enligt STs ekonomichef Minna Engberg.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetGeneraldirektören för Myndigheten för arbetsmiljökunskap utlovar skyndsamma insatser för arbetsmiljön på myndigheten, sedan skyddsombudet gjort en anmälan med allvarlig kritik om stress, otydligt uppdrag och brister i ledarskapet.
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket återigen den högsta lönen. Men vad tjänar din myndighetschef? Publikt har hela listan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens interna personaltidning På Jobbet läggs ned i september. I ett meddelande på myndighetens intranät beskrivs att Arbetsförmedlingen vill växla från print till digital kommunikation.
A-kassanNyhetErsättningen från a-kassan bör trappas ned kraftigare och snabbare, enligt ett tilläggsdirektiv till utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler.