Annons:
Farnaz Arbabi, ny konstnärlig ledare på Unga Klara. Foto: Sara P Borgström.
Teater
Kultur
AVJenny Damberg0 kommentarerTyck till!

Hon gör teater för unga utan pekpinnar

Hyllade regissören Farnaz Arbabi har satt upp föreställningar i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Malmö, Växjö och i Köpenhamn. Nu blir hon ny konstnärlig ledare för Unga Klara i Stockholm och får en egen, fast scen att verka från.

Uppdraget som ny konstnärlig ledare för Unga Klara delar Farnaz Arbabi med skådespelaren Gustav Deinoff. Deras tillträde är ingen liten sak. Företrädaren Suzanne Osten skapade teatern 1975, och har sedan dess drivit scenen, som har vuxit till en institution i svenskt kulturliv.

Farnaz Arbabi tar emot på det som blir hennes och Gustav Dei­noffs kontor från och med 1 juli.

– Det är speciellt att ta över en verksamhet som är så pass präglad av en person, säger hon.

Suzanne Osten har varit banbrytande på många olika områden. Dels när det gäller Unga Klaras huvuduppdrag – att göra konstnärlig teater för barn – och dels genom att hon har skapat sina föreställningar i en process med publiken. Också scenogra-fiskt har hennes arbete varit nyskapande: hon har använt hela teatern – foajén, skrymslen och vrår – under uppsättningarna.

Farnaz Arbabi säger att teatern självklart kommer att påverkas av att få två nya konstnärliga ledare.

– Men samtidigt är vi båda skolade här, i traditionen och arbetssättet. Jag har tagit det med mig även när jag inte har arbetat just här.

Farnaz Arbabi föddes i Irans huvudstad Teheran år 1977. Familjen kom till Sverige och Stock-holm två år senare. Föräldrarna var inte kulturutövare, hennes intresse för teater väcktes genom Vår Teater-gruppen i Husby. Först för att skåde­spela, och sedan – när hon i tonåren blev varse »att det fanns någon som bestämde vad alla skulle göra« – för regi.

Hon var på Unga Klara första gången­ som besökare, i mellanstadiet. Som 22-åring inledde hon sin professionella teaterbana här, som regiassistent åt Suzanne Osten. Då hade hon följt allt på scenen under tio års tid.

– Barnperspektivet genomsyrar allt vi gör. Det är ett populärt begrepp, men vad det innebär kan man ha olika tolkningar av. För mig handlar det inte om att vi måste göra teater för barn, utan om att identifiera ett maktförhållande. Barn är den mest maktlösa gruppen i samhället i dag, och barn betraktas och behandlas ofta som just en grupp.

Det finns på vissa håll, menar Farnaz Arbabi, ett problematiskt tilltal inom barnkultur. På Unga Klara vill man ta barn på allvar, prata med dem som man skulle prata med vilken vuxen som helst.

– Vissa andra tänker nyttoperspektiv: Nu ska vi lära barnen något om mobbning eller hur dåligt det är med knark. Den typen av uppfostran och moraltänkande har inte vi. Vi gör konstnärlig teater för barn.

Det här engagemanget för barnkultur, är det något du alltid har haft?

– Nu blir jag ju ett slags representant för barnkultur, som konstnärlig ledare för Unga Klara.Men jag vet inte om jag varit aktiv på det viset tidigare. När jag gör tea-ter utgår jag mycket från mig själv som ung. På något sätt tänker jag alltid på vad som gav mig något slags insikt eller som stärkte mig då. Att jag har den där inre, lilla människan som referens tror jag ligger bakom att många av mina föreställningar har fungerat så bra för en ung publik, även när det inte har varit uttalad ungdomsteater.

Är det en uppfordrande inre person?

– Nej, inte särskilt. Men jag känner ett ansvar för den. Jag vill ge något till-baka.

Farnaz Arbabi har varvat nyskrivna pjäser med välkända verk. Klassiker som Vilhelm Mobergs Utvandrarna och Anton Tjechovs Måsen har hon bearbetat så att de utspelar sig i nutid, med problem och frågeställningar så som de ser ut i dag. I stället för fattiga småländska bönder som vill till USA har hon skildrat människor från samtidens oroshärdar som söker sig till Sverige.

Till hösten är hon aktuell med en ny pjäs, skriven av återkommande sam­arbetspartnern Jonas Hassen Khemiri.­ Föreställningen »≈« eller »Ungefär lika med«, som det matematiska tecknet utläses, spelas emellertid inte på Unga Klara, utan på Dramaten. Ämnet är det eko-nomiska systemet, och vad det gör med oss som människor och medborgare.

– Den är lite mörkare, lite dystrare än hans tidigare pjäser. Men det är svårt att undvika det, tror jag, när det handlar om ekonomi. Ganska många har fått det lite bättre på senare år. Men det gäller medelklassen. Klyftorna har blivit större och det är superförrädiskt. Det gör att många har svårt att förstå att det finns barn som lever i fattigdom, som inte har kläder att hålla dem varma eller mat på bordet, i Sverige, år 2014. Det är så otroligt för många, de har svårt att förstå att det faktiskt ser ut så.

Farnaz Arbabi
  • Ålder: 36 år.
  • Bor: Stockholm.
  • Aktuell: Delar från och med 1 juli det konstnärliga ledar­skapet för Unga Klara i Stockholm med Gustav Deinoff. Ungefär lika med har urpremiär på Dramaten 23 oktober. 
Bli den första att tycka till!
ArbetsförmedlingenNyhetVänsterpartiets Jonas Sjöstedt står fast vid att partiet vill rikta en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsministern Eva Nordmark, S. Det beskedet gav han vid en frågestund i riksdagen i dag. En timme senare meddelade Moderaterna och Kristdemokraterna att de stöder en misstroendeförklaring om regeringen inte ändrar sig till på tisdag.
ArbetsförmedlingenNyhetMaria Mindhammar blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från tjänsten som överdirektör på myndigheten. "En viktig uppgift nu är att skapa arbetsro", säger hon.
ArbetsdomstolenNyhetST förlorade mot Linnéuniversitetet i Arbetsdomstolen. Rätten slår fast att två år är 730 dagar vilket medför att en visstidsanställning enligt lagen går över till tillsvidareanställning dag 731. Det får till följd att STs medlem, med 730 dagars anställning, inte har rätt till tillsvidareanställning.
På jobbet: introduktionPå jobbetIntroduktionen på en ny arbetsplats påverkar inte bara den nyanställdes första intryck. Den kan också bidra till ett effektivare samarbete på sikt.
SCBNyhetDe svenska nationalräkenskaperna håller tillräckligt hög kvalitet, men statistiken har brister som kan leda till att finanspolitiska beslut fattas på felaktig grund, enligt en granskning från Riksrevisionen.
KriminalvårdenNyhetEfter en inspektion av kvinnoanstalten i Ystad i september riktar nu chefs-JO Elisabeth Rynning hård kritik mot människosynen inom Kriminalvården.
RegeringskanslietNyhetDen ordningsvakt som suttit anhållen misstänkt för en vapenstöld på Regeringskansliet försattes på tisdagseftermiddagen på fri fot. Han är fortfarande misstänkt, men på den lägre misstankegraden, skriver Dagens Nyheter.
HögskolanNyhetEn forskarexamen ger liten utdelning i lönekuvertet på arbetsmarknaden. Den slutsatsen drar Universitetskanslersämbetet, UKÄ, efter en granskning. Doktorshatten betalar sig bäst inom medicin och hälsovetenskap.
SiSNyhetEn anställd vid ett av Statens institutionsstyrelses behandlingshem avskedas från sin tjänst på myndigheten efter att ha dömts för våldtäkt mot barn. Mannen har haft en sexuell förbindelse med en 13-årig flicka han träffat på sin fritid.
RegeringskanslietNyhetEn ordningsvakt vid Regeringskansliet i Rosenbad har anhållits av polisen, misstänkt för att ha stulit ett vapen på arbetsplatsen. Enligt medias uppgifter är mannen anställd av Securitas, som ansvarar för bevakningen av Rosenbad.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets omorganisation skapar oro bland personalen, och de operativa cheferna anser att motiven bakom vilken typ av neddragningar som myndigheten väljer att göra är svåra att förstå, enligt en ny rapport från Statskontoret. Samtidigt är myndighetens mål för digitalisering otydligt, i kombination med krånglande it-system, anser Statskontoret.
StatsförvaltningNyhetNästan alla som får anställning på en statlig myndighet erbjuds en introduktionsutbildning, enligt en enkät som Statskontoret har genomfört. De flesta myndigheter genomför utbildningen i egen regi.
SiSNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Statens institutionsstyrelses, SiS, ungdomshem Tysslinge, sedan en intagen ungdom lagts ned och hållits fast mot golvet av personalen.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetEtikprövningsmyndigheten spelade in möten via videolänk mot personalens vilja. Anställda ska också ha blivit ombedda att hitta sin ersättare vid ledighet och att bekosta terminalglasögon själv, hävdar medarbetare som Publikt har talat med. ”Mycket av det här är ny information för mig”, säger direktör Johan Modin till Publikt.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetFörsäkringskassans växande kö av ärenden som gäller individer med funktionsnedsättning har fått myndigheten att beordra övertid. Nu får Försäkringskassan kritik av Justitieombudsmannen på flera punkter när det gäller handläggningen av ärendena.
KriminalvårdenNyhetDet var tjänstefel när transportledaren beordrade Kriminalvårdens fångtransport att stanna för en kisspaus sommaren 2018, slår hovrätten fast. Under rasten vid vägkanten flydde en morddömd fånge som sedan inte har påträffats.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassans chef Nils Öberg är orolig över vad reformeringen av Arbetsförmedlingen kommer att leda till, säger han i en intervju med TT. Förändringarna kommer att påverka samarbetet mellan myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsförmedlingens lokala närvaro ska stärkas och en del av de kontor som myndighetens ledning har aviserat ska stänga kommer att bli kvar, meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, på en presskonferens i dag. Hon lovade också att presentera en ny generaldirektör innan jul.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn kriminalvårdare som dömts till ett villkorligt fängelsestraff och samhällstjänst för misshandel av en sexbrottsdömd läkare på Kronobergshäktet i Stockholm överklagar sin dom. Det gör även den misshandlade läkaren, då han anser att våldet som han utsattes för var grövre än vad tingsrätten har kommit fram till.
Inspektionen för vård och omsorgNyhetInspektionen för vård och omsorg, IVO, lever inte upp till de förväntningar som fanns när myndigheten inrättades, enligt en granskning från Riksrevisionen. Delvis beror det på bristande styrning från regeringen, anser Riksrevisionen.
FinlandNyhetPoststrejken i Finland är över sedan den finländska Posten och facket kommit överens om att paketsorterarna ska fortsätta att omfattas av sitt tidigare kollektivavtal, trots att deras anställningar flyttats till ett dotterbolag.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetOmkring halva personalstyrkan har lämnat den nystartade Etikprövningsmyndigheten och flera medarbetare har varit sjukskrivna under året. Anställda beskriver en stressad arbetsmiljö och kritiserar ledarskapet inom myndigheten. ”Det finns säkert saker som vi som är ansvariga kan förbättra”, säger myndighetens direktör Johan Modin till Publikt.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeskedet om att parterna bakom januariavtalet förhandlar om att åtminstone delvis stoppa stängningarna av Arbetsförmedlingens lokalkontor tas emot med glädje av facket. ”Men med tanke på att man redan har börjat lägga ned kontor så måste man agera fort för att få någon effekt”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.