ST-medlemmen ­Heléne Rådemar, lottachef, på Artilleri­gården vid Armé­museum i Stockholm, där Lottakårernas lokaler låg i många år. Till vardags jobbar hon på Stiftelsen Kunga­fonden.
Bild: Casper Hedberg
ST-medlemmen ­Heléne Rådemar, lottachef, på Artilleri­gården vid Armé­museum i Stockholm, där Lottakårernas lokaler låg i många år. Till vardags jobbar hon på Stiftelsen Kunga­fonden.

Hon leder Sveriges lottor

MIN FRITID: MIN FRITID2019-09-02

Till vardags är ST-medlemmen Heléne Rådemar kanslichef på Stiftelsen Kungafonden, som delar ut bidrag till olycksdrabbade soldater. Sedan förra året är hon Svenska Lottakårens chef.

”Försvarsfrågor har alltid haft stor betydelse för mig och jag tror att vi behöver ett folkligt engagemang i försvaret. Man kan inte bara ta fred, demokrati och mänskliga rättigheter för givna utan att engagera sig, tycker jag.

På 1990-talet bodde jag och min man utomlands. Efter att vi flyttat hem 1996 träffade jag en lotta i Försvarsmaktens tält på Vattenfestivalen i Stockholm. Jag kände direkt att kåren passade mig och mina värderingar. När Svenska Lottakåren letade informationschef sökte jag jobbet och fick det.

Försvaret är en arena som domineras av män. Och även om det behövs många män, så behövs det också många kvinnor. Annars blir det inte trovärdigt. Det är också ett faktum att kvinnor och barn blir oerhört utsatta i krig, och vi behöver lyfta fram det så att även kvinnor kan ta plats vid borden där man förhandlar om fred.

I dag är vi 4 500 lottor. En av våra utmaningar är att få den som är engagerad att omsätta sitt engagemang i praktiken.

När jag fick jobb på Stiftelsen Kungafonden var jag klar med kåren, trodde jag. Sedan fick jag frågan om att bli lottachef, vilket gjorde mig både hedrad och glad. Jag gick ned i arbetstid och jobbar nu med kåren en dag i veckan. Det blir också mycket tid på helger och kvällar.”

Berättat för Linus Hellerstedt

Heléne Rådemar

  • Ålder: 55 år.
  • Bor: Segeltorp i södra Stockholm.
  • Arbete: Kanslichef på Stiftelsen Kungafonden.
  • Gör på fritiden: Engagerad i Svenska Lottakåren, nu som dess chef. Har familj och lantställe i Värmland.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA