Annons:
»Jag har lätt för att docka in i hopplösheten«, säger Sara Giese.Bild:Ola Stenström
Teater
Kultur
AVIngegerd Rönnberg0 kommentarerTyck till!

Hon sätter upp Orwells dystopi

Nu tar George Orwells klassis­ka roman 1984 plats på teaterscenen. Regissören Sara Giese ser många aktuella frågor i dystopin som handlar om hur man gör motstånd i en totalitär regim och vad som skapar en terrorist.

När jag möter Sara Giese laddar hon inför regissörens premiär – kollationeringen – då hon ska övertyga skåde­spelarna om att det grepp hon vill ta på dramat är det rätta. Trots att hon gjort en lång rad hyllade uppsättningar känns det nervöst. 

– Ett viktigt fokus i 1984 för mig är vår blindhet inför vår egen samtid, säger Sara Giese. Eftersom det är ett apokalyptiskt drama gäller det att docka in i hopplöshet. Det är något jag har väldigt lätt för.

Hon säger att hon själv ofta drabbas av »politiska depressioner«.

– I dag finns antidemokratiska rörel­ser över hela västvärlden och möjlig­heterna att övervaka människor är stora. Vi lämnar hela tiden digitala fotspår efter oss.

I 1984 skildras ett mardrömslikt övervakningssamhälle. Föreställningen, som är ett samarbete mellan Riksteatern och Östgötateatern, ska vara en mental resa och en idédiskussion om en tänkt framtid. 

– Publiken slungas in i huvudpersonen Winstons huvud och handlingen utspelas på ett förrädiskt glidande tidsplan. Kanske är det en västvärld som skenat? säger Sara Giese. 

Hon betonar att George Orwells 1984 är en roman som finns i vårt kollek­tiva medvetande. Även om man inte läst boken känner man säkert till uttrycket »Storebror ser dig« och begrepp som »nyspråk«, »tankepolis« och »dubbeltänkande«. 

– Även de som inte är teaternördar kan nog gå i gång på en sådan här uppsättning, säger hon.  Historien är dess­utom dramatiskt tacksam. Den skildrar ett övervakningssamhälle med feb­rig, para­noid stämning. 

Den telescreen som i 1984 övervakar människor i deras hem varje vaken minut finns naturligtvis med. Scenografen Johanna Mårtensson har gjort geniala lösningar, berättar Sara Giese. 

Handlingen börjar med att Winston tänker en egen tanke och påbörjar en förbjuden dagbok. Han vill tro att det går att göra uppror mot partiet och längtar efter att få uppleva kärlek. Mira­kulöst verkar drömmarna till en början slå in. Han möter Julia och tror att kontakten med fadersgestalten O’Brien är en väg till frihet. Men vägen bär ned i helvetet. 

– Den avskyvärda tortyr som Winston utsätts för när han vägrar ge vika och namnge »andra förrädare« är en viktig del av berättelsen. Även den har tyvärr relevans i vår samtid. Att politiska fångar torteras finns det ju många bevis för, säger Sara Giese.

Romanen gjorde mycket starkt intryck på Sara Giese när hon läste den första gången. Som regissör har hon längtat efter att iscensätta historien. 

– När jag såg att det fanns en nyskriven dramatisering blev jag väldigt intresserad. Den visade sig vara helt genial, framför allt beroende på två saker, säger hon. Manusförfattarna har lagt till en ramberättelse med en bokklubb som diskuterar romanen och tagit med ett appendix som Orwell själv har skrivit. Det skapar en viss hoppfullhet. 

I filmatiseringar av 1984 har Winston beskrivits som en hjälte. I pjäsen är han snarare en antihjälte eller möjligen någon som i frustration söker sig till en terrorcell.   

– Winston är en tråkig byråkrat och ganska opolitisk, men samtidigt behöver han utstråla något som gör att pub­liken intresserar sig för honom, säger Sara Giese.  

Den komplexa uppgiften axlas av Peter Jansson, som hon tidigare har samarbetat med på Örebro länsteater. Senast gjorde han huvudrollen i uppmärksammade Den besynnerliga händelsen med hunden om natten. 

En förändring i teaterversionen av 1984 handlar om Winstons sexuella drömmar. I romanen tar de stor plats, men det temat är nedtonat i pjäsens manus.

Sara Giese ser inte på roller som män eller kvinnor, utan kan »byta kön« på karaktärer om hon tycker att det är moti­verat. 

– Jag kan få kritik för att jag »kladdar ned« pjäser med mina feministiska glasögon. Men klassiker är oftast extremt gubbiga och det gäller att snirkla sig runt det, säger hon. 

Tillsammans med Måns Lagerlöf, dåvarande chef för Örebro länsteater, diskuterade hon redan tidigare en uppsättning av 1984. Projektet blev dock inte av eftersom han blev ny Riks­teaterchef. Nu blir föreställningen startskott för Riksteaterns satsning på en egen dramaproduktion.

– Det blir en bjussig uppsättning med en stor ensemble och ett avancerat scenbygge, säger Sara Giese nöjt. 

En av 1900-talets viktigaste romaner
  • Romanen 1984 skrevs av George Orwell i skuggan av andra världskriget och den tidens totalitära diktaturer. 
  • 1984 gavs ut 1949 och räknas som en av förra århundradets viktigaste romaner.
  • Dramatiseringen gjordes av britterna Robert Icke och Duncan Macmillan 2013. 
  • Pjäsen turnerar i Sverige 3 oktober–11 november. 
  • För regi står Sara Giese och i rollerna syns bland annat Peter Jansson, Karin Franz Körlof och Roger Storm. 
Bli den första att tycka till!
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor. Sammantaget ökade a-kassorna sina utbetalningar med 11,6 procent.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.