Annons:
»Jag har lätt för att docka in i hopplösheten«, säger Sara Giese.Bild:Ola Stenström
Teater
Kultur
AVIngegerd Rönnberg0 kommentarerTyck till!

Hon sätter upp Orwells dystopi

Nu tar George Orwells klassis­ka roman 1984 plats på teaterscenen. Regissören Sara Giese ser många aktuella frågor i dystopin som handlar om hur man gör motstånd i en totalitär regim och vad som skapar en terrorist.

När jag möter Sara Giese laddar hon inför regissörens premiär – kollationeringen – då hon ska övertyga skåde­spelarna om att det grepp hon vill ta på dramat är det rätta. Trots att hon gjort en lång rad hyllade uppsättningar känns det nervöst. 

– Ett viktigt fokus i 1984 för mig är vår blindhet inför vår egen samtid, säger Sara Giese. Eftersom det är ett apokalyptiskt drama gäller det att docka in i hopplöshet. Det är något jag har väldigt lätt för.

Hon säger att hon själv ofta drabbas av »politiska depressioner«.

– I dag finns antidemokratiska rörel­ser över hela västvärlden och möjlig­heterna att övervaka människor är stora. Vi lämnar hela tiden digitala fotspår efter oss.

I 1984 skildras ett mardrömslikt övervakningssamhälle. Föreställningen, som är ett samarbete mellan Riksteatern och Östgötateatern, ska vara en mental resa och en idédiskussion om en tänkt framtid. 

– Publiken slungas in i huvudpersonen Winstons huvud och handlingen utspelas på ett förrädiskt glidande tidsplan. Kanske är det en västvärld som skenat? säger Sara Giese. 

Hon betonar att George Orwells 1984 är en roman som finns i vårt kollek­tiva medvetande. Även om man inte läst boken känner man säkert till uttrycket »Storebror ser dig« och begrepp som »nyspråk«, »tankepolis« och »dubbeltänkande«. 

– Även de som inte är teaternördar kan nog gå i gång på en sådan här uppsättning, säger hon.  Historien är dess­utom dramatiskt tacksam. Den skildrar ett övervakningssamhälle med feb­rig, para­noid stämning. 

Den telescreen som i 1984 övervakar människor i deras hem varje vaken minut finns naturligtvis med. Scenografen Johanna Mårtensson har gjort geniala lösningar, berättar Sara Giese. 

Handlingen börjar med att Winston tänker en egen tanke och påbörjar en förbjuden dagbok. Han vill tro att det går att göra uppror mot partiet och längtar efter att få uppleva kärlek. Mira­kulöst verkar drömmarna till en början slå in. Han möter Julia och tror att kontakten med fadersgestalten O’Brien är en väg till frihet. Men vägen bär ned i helvetet. 

– Den avskyvärda tortyr som Winston utsätts för när han vägrar ge vika och namnge »andra förrädare« är en viktig del av berättelsen. Även den har tyvärr relevans i vår samtid. Att politiska fångar torteras finns det ju många bevis för, säger Sara Giese.

Romanen gjorde mycket starkt intryck på Sara Giese när hon läste den första gången. Som regissör har hon längtat efter att iscensätta historien. 

– När jag såg att det fanns en nyskriven dramatisering blev jag väldigt intresserad. Den visade sig vara helt genial, framför allt beroende på två saker, säger hon. Manusförfattarna har lagt till en ramberättelse med en bokklubb som diskuterar romanen och tagit med ett appendix som Orwell själv har skrivit. Det skapar en viss hoppfullhet. 

I filmatiseringar av 1984 har Winston beskrivits som en hjälte. I pjäsen är han snarare en antihjälte eller möjligen någon som i frustration söker sig till en terrorcell.   

– Winston är en tråkig byråkrat och ganska opolitisk, men samtidigt behöver han utstråla något som gör att pub­liken intresserar sig för honom, säger Sara Giese.  

Den komplexa uppgiften axlas av Peter Jansson, som hon tidigare har samarbetat med på Örebro länsteater. Senast gjorde han huvudrollen i uppmärksammade Den besynnerliga händelsen med hunden om natten. 

En förändring i teaterversionen av 1984 handlar om Winstons sexuella drömmar. I romanen tar de stor plats, men det temat är nedtonat i pjäsens manus.

Sara Giese ser inte på roller som män eller kvinnor, utan kan »byta kön« på karaktärer om hon tycker att det är moti­verat. 

– Jag kan få kritik för att jag »kladdar ned« pjäser med mina feministiska glasögon. Men klassiker är oftast extremt gubbiga och det gäller att snirkla sig runt det, säger hon. 

Tillsammans med Måns Lagerlöf, dåvarande chef för Örebro länsteater, diskuterade hon redan tidigare en uppsättning av 1984. Projektet blev dock inte av eftersom han blev ny Riks­teaterchef. Nu blir föreställningen startskott för Riksteaterns satsning på en egen dramaproduktion.

– Det blir en bjussig uppsättning med en stor ensemble och ett avancerat scenbygge, säger Sara Giese nöjt. 

En av 1900-talets viktigaste romaner
  • Romanen 1984 skrevs av George Orwell i skuggan av andra världskriget och den tidens totalitära diktaturer. 
  • 1984 gavs ut 1949 och räknas som en av förra århundradets viktigaste romaner.
  • Dramatiseringen gjordes av britterna Robert Icke och Duncan Macmillan 2013. 
  • Pjäsen turnerar i Sverige 3 oktober–11 november. 
  • För regi står Sara Giese och i rollerna syns bland annat Peter Jansson, Karin Franz Körlof och Roger Storm. 
Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
Nationella transportenhetenFördjupningAnders von Gegerfelt, Daniel Sjöblom, Thomas Näslund och Daniel Johansson kör frihetsberövade personer på Kriminalvårdens och andra myndigheters uppdrag. Människorna de kör kan vara våldsamma och farliga och Kriminalvårdens nationella transportenhet sätter säkerheten främst.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, inleder en tillsyn för att kontrollera att högskolor och universitet följer diskrimineringslagens krav på att aktivt arbeta mot diskriminering.
ArbetsmiljöNyhetPå flera myndigheter har antalet anmälda fall där anställda utsatts för hot och våld ökat, visar Publikts granskning. Erica Zemgals blev misshandlad av en arbetssökande. ”Jag hade inte en chans att larma innan knytnävsslaget kom”, säger hon.
KriminalvårdenNyhetBristen på platser i flera häkten och en allmän platsbrist i landets fängelser har lett till negativa konsekvenser för de intagna, konstaterar JO efter en serie inspektioner.
SiSNyhetEn anställd vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har dömts i hovrätten till fängelse i 3,5 år för flera fall av våldtäkt mot barn, rapporterar Ekot. Brotten har begåtts på ett ungdomshem där mannen jobbade.
ARBETSMILJÖNyhetAntalet godkända arbetsskador ligger i stort sett stilla, enligt en ny rapport från AFA Försäkring. Detta efter närmast en fördubbling sedan 2007.
JONyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Länsstyrelsen i Skåne län, sedan en lantbrukare ännu efter tre år inte fått något besked om en ansökan om jordbruksstöd. Det visar enligt JO en förvånansvärd nonchalans.
SjukförsäkringNyhetKvinnor sjukskrivs i högre grad än män för psykisk ohälsa trots likartad funktionsnedsättning, visar en rapport från Riksrevisionen. "Granskningen visar att sjukförsäkringssystemet inte verkar kunna åstadkomma en likformig bedömning av kvinnor och män", kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren rapporten.
Statens servicecenterNyhetStatens servicecenter, SSC, bjuder in fler myndigheter och aktörer att delta i samarbetet vid de lokala servicekontoren. I en debattartikel skriver myndighetens generaldirektör Thomas Pålsson att bibehållen offentlig service kräver nya arbetssätt.
StatsförvaltningNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Pensionsmyndigheten för att myndigheten inte haft koll på sin e-post. I närmare tio års tid skickades e-post till en adress som ingen hade till uppgift att kontrollera.
RIKSARKIVETNyhetEn privatperson som begärde ut allmänna uppgifter från Riksarkivet fakturerades för de 15 minuter som det tog att leta fram uppgifterna. Nu kritiseras myndigheten av Justitieombudsmannen.
ARBETSDOMSTOLENNyhetST stämmer ett privat städbolag i Arbetsdomstolen eftersom en anställd ST-medlem inte fått sjuklön för fyra dagars frånvaro. Arbetsgivaren har kollektivavtal med ett annat fackförbund, men det är ingen anledning till att inte driva målet, menar förbundets jurist Veera Littmarck.
StatsförvaltningNyhetDen statliga närvaron och servicen är ojämnt fördelad över landet. Norrbottens och Gotlands län tillhör topp tre både sett till antalet statliga arbetsställen per invånare och till antalet sysselsatta i statlig förvaltning per invånare. Det framgår av en kartläggning som gjorts av landets länsstyrelser i samverkan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen gjorde rätt när myndigheten efter sju år gav upp om att hitta ett jobb åt en arbetssökande. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast. Det fanns särskilda skäl att återkalla hens anvisning till jobb- och utvecklingsgarantin.
MigrationNyhetDomstolarnas handläggning i migrationsmål är orimligt långsam, konstaterar Justitieombudsmannen, JO, efter en granskning. JO har granskat ett ärende där en 14-årig pojke fått vänta nästan fyra år på ett beslut om uppehållstillstånd.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens matchningsarbete vilar på en svag kunskapsgrund. Det konstaterar Riksrevisionen efter en granskning. Enligt rapporten ökar det risken för att arbetssökande inte får likvärdigt stöd.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetGeneraldirektören Mikael Sjöberg lämnar Arbetsförmedlingen när hans förordnande går ut nästa år. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger till Sveriges Radio att hon är nöjd med hans arbete men att det är dags att byta chef.
StatsförvaltningNyhetNio myndigheter samverkar i planer för att lansera en e-tjänstelegitimation för statsanställda, skriver Computer Sweden. 36 000 anställda berörs inledningsvis av tjänsten, som ska drivas av Försäkringskassan.