Annons:
»Jag har lätt för att docka in i hopplösheten«, säger Sara Giese.Bild:Ola Stenström
Teater
Kultur
AVIngegerd Rönnberg0 kommentarerTyck till!

Hon sätter upp Orwells dystopi

Nu tar George Orwells klassis­ka roman 1984 plats på teaterscenen. Regissören Sara Giese ser många aktuella frågor i dystopin som handlar om hur man gör motstånd i en totalitär regim och vad som skapar en terrorist.

När jag möter Sara Giese laddar hon inför regissörens premiär – kollationeringen – då hon ska övertyga skåde­spelarna om att det grepp hon vill ta på dramat är det rätta. Trots att hon gjort en lång rad hyllade uppsättningar känns det nervöst. 

– Ett viktigt fokus i 1984 för mig är vår blindhet inför vår egen samtid, säger Sara Giese. Eftersom det är ett apokalyptiskt drama gäller det att docka in i hopplöshet. Det är något jag har väldigt lätt för.

Hon säger att hon själv ofta drabbas av »politiska depressioner«.

– I dag finns antidemokratiska rörel­ser över hela västvärlden och möjlig­heterna att övervaka människor är stora. Vi lämnar hela tiden digitala fotspår efter oss.

I 1984 skildras ett mardrömslikt övervakningssamhälle. Föreställningen, som är ett samarbete mellan Riksteatern och Östgötateatern, ska vara en mental resa och en idédiskussion om en tänkt framtid. 

– Publiken slungas in i huvudpersonen Winstons huvud och handlingen utspelas på ett förrädiskt glidande tidsplan. Kanske är det en västvärld som skenat? säger Sara Giese. 

Hon betonar att George Orwells 1984 är en roman som finns i vårt kollek­tiva medvetande. Även om man inte läst boken känner man säkert till uttrycket »Storebror ser dig« och begrepp som »nyspråk«, »tankepolis« och »dubbeltänkande«. 

– Även de som inte är teaternördar kan nog gå i gång på en sådan här uppsättning, säger hon.  Historien är dess­utom dramatiskt tacksam. Den skildrar ett övervakningssamhälle med feb­rig, para­noid stämning. 

Den telescreen som i 1984 övervakar människor i deras hem varje vaken minut finns naturligtvis med. Scenografen Johanna Mårtensson har gjort geniala lösningar, berättar Sara Giese. 

Handlingen börjar med att Winston tänker en egen tanke och påbörjar en förbjuden dagbok. Han vill tro att det går att göra uppror mot partiet och längtar efter att få uppleva kärlek. Mira­kulöst verkar drömmarna till en början slå in. Han möter Julia och tror att kontakten med fadersgestalten O’Brien är en väg till frihet. Men vägen bär ned i helvetet. 

– Den avskyvärda tortyr som Winston utsätts för när han vägrar ge vika och namnge »andra förrädare« är en viktig del av berättelsen. Även den har tyvärr relevans i vår samtid. Att politiska fångar torteras finns det ju många bevis för, säger Sara Giese.

Romanen gjorde mycket starkt intryck på Sara Giese när hon läste den första gången. Som regissör har hon längtat efter att iscensätta historien. 

– När jag såg att det fanns en nyskriven dramatisering blev jag väldigt intresserad. Den visade sig vara helt genial, framför allt beroende på två saker, säger hon. Manusförfattarna har lagt till en ramberättelse med en bokklubb som diskuterar romanen och tagit med ett appendix som Orwell själv har skrivit. Det skapar en viss hoppfullhet. 

I filmatiseringar av 1984 har Winston beskrivits som en hjälte. I pjäsen är han snarare en antihjälte eller möjligen någon som i frustration söker sig till en terrorcell.   

– Winston är en tråkig byråkrat och ganska opolitisk, men samtidigt behöver han utstråla något som gör att pub­liken intresserar sig för honom, säger Sara Giese.  

Den komplexa uppgiften axlas av Peter Jansson, som hon tidigare har samarbetat med på Örebro länsteater. Senast gjorde han huvudrollen i uppmärksammade Den besynnerliga händelsen med hunden om natten. 

En förändring i teaterversionen av 1984 handlar om Winstons sexuella drömmar. I romanen tar de stor plats, men det temat är nedtonat i pjäsens manus.

Sara Giese ser inte på roller som män eller kvinnor, utan kan »byta kön« på karaktärer om hon tycker att det är moti­verat. 

– Jag kan få kritik för att jag »kladdar ned« pjäser med mina feministiska glasögon. Men klassiker är oftast extremt gubbiga och det gäller att snirkla sig runt det, säger hon. 

Tillsammans med Måns Lagerlöf, dåvarande chef för Örebro länsteater, diskuterade hon redan tidigare en uppsättning av 1984. Projektet blev dock inte av eftersom han blev ny Riks­teaterchef. Nu blir föreställningen startskott för Riksteaterns satsning på en egen dramaproduktion.

– Det blir en bjussig uppsättning med en stor ensemble och ett avancerat scenbygge, säger Sara Giese nöjt. 

En av 1900-talets viktigaste romaner
  • Romanen 1984 skrevs av George Orwell i skuggan av andra världskriget och den tidens totalitära diktaturer. 
  • 1984 gavs ut 1949 och räknas som en av förra århundradets viktigaste romaner.
  • Dramatiseringen gjordes av britterna Robert Icke och Duncan Macmillan 2013. 
  • Pjäsen turnerar i Sverige 3 oktober–11 november. 
  • För regi står Sara Giese och i rollerna syns bland annat Peter Jansson, Karin Franz Körlof och Roger Storm. 
Bli den första att tycka till!
HÖGSKOLANNyhetLinköpings universitet utrymmer samtliga campusområden efter att ett hot riktats mot universitetet. Polisen bedömer hotet som allvarligt, uppger SVT.
FACKETNyhetMed en inkomst på 177 625 kronor i månaden förra året tjänade TCOs ordförande Eva Nordmark mest av alla fackförbundschefer. STs ordförande Britta Lejons månadsinkomst var 106 400 kronor, visar siffror som Arbetsvärlden har tagit fram.
STATENS INSTITUTIONSSTYRELSENyhetI veckan demonstrerade personal från SiS nedlagda ungdomshem Lövsta för andra gången. ”Det har varit katastrof hur ledningen har skött Lövsta”, säger ST-medlemmen Robert Michel, som var en av demonstranterna.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets internrevision slår larm om att myndigheten inte klarar hanteringen av medborgarskapsärenden. Högen med ej avgjorda ärenden har vuxit med 70 procent det senaste året. ”Medarbetarna är stressade och frustrerade ”, säger skyddsombudet Markus Walker.
Svenska kraftnätNyhetI en hemlig rapport påtalar Säkerhetspolisen, Säpo, omfattande brister i säkerheten hos Svenska kraftnät, skriver Dagens Nyheter. Bristerna bekräftas av Svenska kraftnät.
StatsförvaltningNyhetTrots att många berörda myndigheter var negativa i remissomgången kommer nu femton statliga myndigheter ska åläggas att ansluta sig till Statens servicecenters, SSC, tjänster för elektronisk beställnings- och fakturahantering. Det framgår av en promemoria från finansdepartementet.
SJUKFRÅNVARONyhetKvinnliga statsanställda är borta från jobbet på grund av sjukdom dubbelt så ofta som sina manliga kolleger. Nu ska Statskontoret undersöka vad det beror på.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeslutet om att lägga ned ett antal av Arbetsförmedlingens lokalkontor var förhastat och bör rivas upp, skriver ST i ett förslag som lämnats till regeringen. Det finns dessutom en risk för att hela tidsplanen för att göra om myndigheten försenas, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.
Statlig värdegrundNyhetDet är viktigt att skilja mellan värderingar, beteenden och varumärke, skriver Tillitsdelegationens forskningsledare Louise Bringselius i en rapport. Värdegrundsarbetet ska i första hand fokusera på beteenden, menar hon.
STATSFÖRVALTNINGNyhetUnder en 20-årsperiod har antalet kontor där det erbjuds statlig service minskat med 37 procent, enligt en rapport från ST. Förbundet vill att regeringen ska utforma regleringsbrev så att statlig service garanteras i hela Sverige.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens kontakter med arbetsgivare faller kraftigt. Under juli i år var antalet kontakter bara en femtedel jämfört med samma månad i fjol, uppger SVT.
DigitaliseringNyhetÖkad digital spetskompetens, användning av artificiell intelligens, AI, i samband med stora datamängder och strategiskt användande av data i näringslivet ska utredas av flera statliga myndigheter. ”Sverige ska bli bäst på att använda digitaliseringens möjligheter”, kommenterar digitaliseringsminister Anders Ygeman.
HögskolanNyhetDen nedåtgående trenden för antalet sökande till högskoleutbildningar har brutits. Till höstterminen i år sökte nästan 400 000 personer, knappt två procent fler än förra året, enligt statistik från Universitets- och högskolerådet, UHR.
KollektivtrafikNyhetRegeringen vill ha ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik i hela Sverige. En särskild utredare har fått uppdraget att ta fram underlag för hur ett sådant system kan utformas för att förenkla för resenärerna.
TRAFIKVERKETNyhetTrafikverket ska få utökat ansvar för underhållet av landets järnvägsspår. En utredare ska undersöka vilka delar av spårunderhållet som det är lämpligt att flytta över från entreprenören Infranord till Trafikverket.
HögskolanNyhetHög personalomsättning leder till sämre effektivitet på landets högskolor och universitet. Flera lärosäten skulle kunna öka sina prestationer inom undervisning och forskning utan ökade resurser, visar en granskning från Riksrevisionen. Linnéuniversitetet och Karlstads universitet hör till lärosätena med högst förbättringspotential.
StatsförvaltningNyhetDet finns allvarliga brister i svenska myndigheters förmåga att motverka att penningtvätt och finansiering av terrorism, skriver Polisen i en rapport. Enligt rapporten saknas resurser, verktyg och tillräckligt lagstöd.
rättsväsendetNyhetFör några år sedan beslutade regeringen att Kriminalvården skulle ta över vissa transporter av frihetsberövade från Polisen. När regeringen nu lagt ett förslag som skulle vrida tillbaka ansvarsfördelningen en smula är myndigheterna fortsatt oense. Polisen anser att det skulle leda till att myndigheten inte kan "fokusera på grunduppdraget".
SkatteverketNyhetNy lagstiftning ger utredare på Skatteverket möjlighet att punktbevaka personer som misstänks för brott. Sedan 1 juli kan Skatteverket självt utreda misstänkt penningtvätt och falska identiteter, skriver Dagens Nyheter.
DigitaliseringNyhetFöråldrade it-system leder till stora underhållskostnader och gör det svårt att utveckla nya digitala tjänster. Det är verkligheten för flera statliga myndigheter, rapporterar Ekot.
Hallå där!NyhetGunnar Holmgren, som tillträder posten som Arbetsgivarverkets generaldirektör 21 augusti, tycker att staten behöver bli bättre på att locka ungdomar.
STATSFÖRVALTNINGNyhetStaten har färre kontor lokaliserade i kommunerna nu jämfört med för fem år sedan. Och andelen kommuner med få myndighetskontor ökar förmodligen de närmaste åren, visar en sammanställning från Statskontoret där tio myndigheter ingår.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen ger Försäkringskassan i uppdrag att förbättra stödet till unga som får avslag på ansökan om aktivitetsersättning. Samverkan med Arbetsförmedlingen, kommunerna och vården ska bli bättre.
RättsväsendetNyhetHandläggningstiderna i Svea hovrätt kommer att bli längre på grund av den ökande arbetsbelastningen. På två år har antalet mål vid domstolen ökat med en femtedel, samtidigt som resurserna minskar.
PensionNyhetDet är fortfarande vanligast att statsanställda går i pension mellan 65 och 67 års ålder, visar en sammanställning av pensionsavgångar under perioden 2013–2018 från Statens tjänstepensionsverk. Under perioden gick knappt var tredje i pension före 65 och var femte efter 67 års ålder.