Annons:
Susanna Alakoskis författarskap kretsar, enligt henne själv, kring frågor om klass kön och etnicitet. April i anhörigsverige är en förlängning av de problemområden som går igen i alla mina böcker. Bild:Sara Mac Key
Litteratur
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

Hon skriver om missbruk och skam

Den som har varit anhörig till en missbrukare bär sina trauman för livet. Med sin nya dagboksroman April i anhörigsverige vill Susanna Alakoski riva ned skammen som omger missbruk.

»Ett efter ett avhandlar jag skamskrymslen«, skriver Susanna Alakoski i sin nyutkomna bok. Men nu har hon slutat skämmas.

Hon väljer rummet längst in, där det är lugnast. Från kafébordet blickar vi ut över vattnet och båtarna i Gustavsbergs hamn. Det här är hennes hemmamark. Hon bor med sin familj i området och säger att hon uppskattar tystnaden och fågelsången.

April i anhörigsverige kretsar kring anhörigproblematik och är en fortsättning på dagboken Oktober i Fattig­sverige.

– Jag ser böckerna som ett syskonpar, säger hon.

Om den sistnämnda handlar om skammen i att vara fattig handlar den förstnämnda om skammen som missbruk kan föra med sig, även för an­höriga. Och de anhöriga är många. Också Susanna Alakoski själv bär på sådana erfarenheter.
– April i anhörigsverige är en förlängning av de problemområden som går igen i alla mina böcker.

Hennes författarskap är tematiskt sammanhållet och rör sig, enligt henne själv, i vid bemärkelse kring klass, kön och etnicitet.

I dag, säger hon, är missbruk betydligt mindre skambelagt än när hon växte upp, på sextio- och sjuttiotalet i Ystad. Medvetenheten om hur anhöriga påverkas i sina grundvalar är stor. Problematiken har börjat belysas allt mer i skönlitteratur, eller som i SVTs serie Djävulsdansen. Den lyfte fram det så kallade medberoendet.

– Men jag talar hellre om livspriset som du får betala som anhörig. Från den dagen jag kunde välja själv har jag aldrig haft missbrukare i min närhet. Jag har inte på något sätt möjliggjort för människor att missbruka, säger hon, med lågmäld stämma och stadig blick.

Under sin uppväxt hade hon vänner vars föräldrar bokstavligen raglade runt i Ystad. Hennes egna föräldrar missbrukade också alkohol och hennes bror började, som så många, att röka hasch. Men det var inte några vuxna som ställde frågor, eller uttryckte att spriten kunde vara ett problem.

– Det gör man däremot i dag, på ett helt annat sätt.

Numera, menar Susanna Alakoski, betraktar vi alkoholism främst som en sjukdom, och inte som något att skämmas för.

– I dag kan människor vara stolta nyktra alkoholister, och faktiskt stolta nyktra narkomaner.

I boken fördjupar sig Susanna Alakoski stundtals i skrivprocessen. Hon tvivlar på biografin som form, biografin med sina sanningsanspråk. Det var först när hon fann den kollektiva berättelsen och kunde väva samman den med sin egen som det lossnade, berättar hon.

Båda dagböckerna rymmer poetiska iakttagelser, följer naturens växlingar och har rikligt med citat från andra författare. Hon återkommer till fält­biologernas rapporter om vårtecken. Det skapar en framåtrörelse mot bristande knoppar och återvändande flyttfåglar. Hon säger att boken är ljusare än hennes förra.

– Fast Oktober i Fattigsverige är ljus på det sättet att den visar att det är möjligt att bryta mönster, och att sociala
reformer har betydelse.

Hennes nya bok tydliggör i stället att det bara finns förlorare när det gäller missbruk. Men hon visar att männi­skor också kan växa av dessa erfarenheter – om de får hjälp att läka.

– Om jag skulle ha eget företag skulle jag enbart anställa barn till missbrukare. De är ofta kompetenta, ansvars­fulla, typiska doers, vana vid att hantera kaos, roliga, entusiastiska...

Hennes egen relation till alkohol är sparsam och försiktig.

– Jag tycker inte om att vara berusad. Och det är jag tacksam för, det är många med min historia som har dämpat sin ångest med hjälp av droger, och dött.

Hon har i stället hanterat det genom att hålla sig undan från känslomässig närhet, bygga barrikader mot svek, ständigt vara på väg… Men hon har också lyckats »cementera sig en trygghet« med mannen och barnen.

Många läsare skriver till henne och berättar om sina egna liv.

– Jag hör ofta att mina böcker har gjort svåra saker talbara.

Hon träffar läsarna på seminarier och uppläsningar, i möten som ofta sätter spår. Efter en föreläsning i Lerums gymnasium berättade en ung kille att hans farmor hade dött i en överdos. Då insåg hon att hon, trots all kunskap, själv hade förutfattade meningar om att det bara skulle vara unga männi­skor som använder narkotika.

April i anhörigsverige är en öppenhjärtig bok. Läsaren får en inblick i allt Susanna Alakoski har brottats med. På slutet skriver hon: »Sorgdräkten veckad vid mina fötter. Naken ställde jag mig inför er.«

– Det är precis så jag tänker. Läsaren är också naken. Jag är övertygad om att vi har våra skamfläckar allihop.

Susanna Alakoski
  • Författare på heltid sedan 2006.
  • På Albert Bonniers förlag har hon gett ut den Augustpris­belönade debuten Svina­längorna (2006), Håpas du trifs bra i fengelset (2010) och Oktober i Fattig­sverige (2012).
  • Hon har skrivit tre böcker för barn. I augusti utkommer nästa, Hej Kungen! på Alfabeta förlag. Dessutom har hon varit redaktör för, och medför­fattare till, antologierna Tala om klass (2006), Lyckliga slut (2007) och Fejkad orgasm (2008) – alla på Ordfront förlag.
Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetStatskontoret vill uppmärksamma jävsproblematiken i offentlig förvaltning. Myndigheten har därför tagit fram en skrift som vänder sig till chefer och medarbetare i både statliga och kommunala förvaltningsmyndigheter.
MigrationsverketNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket för att myndigheten skickat ut ett beslut som inte var komplett, utan att informera mottagaren att det fanns fler än en sida i beslutet.
STNyhetFörra året minskade antalet yrkesverksamma medlemmar med över 600. Trots det slog förbundet rekord med drygt 10 000 medlemsinträden totalt. ”Hade inte katastrofen på Arbetsförmedlingen hänt så hade vi ökat ganska mycket”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
PolisenNyhetFrån slutet av februari blir sex månaders aspirantutbildning en obligatorisk del av polisutbildningen för civilanställda inom polisen. Syftet är att göra utbildningen bättre och mer användbar för Polisen och Säpo.
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.