ST-medlemmen Åsa Fröding var på plats med föreningen Stora­syster på Stockholms kultur­festival i augusti. ”Jag har ju alltid tyckt saker och ting om de här frågorna. Nu har jag äntligen något jag kan göra”, säger hon.
Bild: Casper Hedberg
ST-medlemmen Åsa Fröding var på plats med föreningen Stora­syster på Stockholms kultur­festival i augusti. ”Jag har ju alltid tyckt saker och ting om de här frågorna. Nu har jag äntligen något jag kan göra”, säger hon.

Hon stöttar offer för sexuella övergrepp

FÖRDJUPNING: INTERVJU2017-09-20

ST-medlemmen Åsa Fröding arbetar med upphandling av ramavtal på Ekonomistyrnings­verket. På fritiden är hon volontär och styrelse­ledamot i Föreningen Stora­syster, som stöttar människor som utsatts för sexuella övergrepp och våldtäkt.

Vad gör föreningen?

– I första hand riktar vi vårt stöd till dem som är tretton år och uppåt, men vi säger inte nej till någon. Man chattar, utbildar, har samtalsgrupper, ger juridiskt stöd och kan följa med till rättegång. När vi chattar gör vi det hem­ifrån. Vi är samtalspartner, inte professionella. Vi försöker även stötta anhöriga och förebygga sexuellt våld på olika sätt. Föreningen verkar för en lag om samtycke. Det är en feministisk obunden förening.

Hur många volontärer är ni?

– Vi är 130 volontärer i dagsläget, som jobbar med olika uppgifter i föreningen. Föreningen har också sju anställda, bland annat psykologer och kuratorer. Sedan april är jag sekreterare i styrelsen. Vi finansieras av bidrag, bland annat från Social­styrelsen. Det går även att skänka pengar privat.

Vad ger det dig?

– Jag har ju alltid tyckt saker och ting om de här frågorna. Nu har jag äntligen något jag kan göra och det är på riktigt. Det är tillfredsställande att nästan alla chattar slutar med att man känner att personen fått hjälp på något sätt.

Vad är det vanligaste chattsamtalet?

– Många använder sig av alias. Men vi vet att det är fler tjejer och kvinnor än killar och män. De som chattar har ofta skamkänslor. Många förstår inte riktigt att de har blivit utsatta för en våldtäkt. Det är inte ovanligt med utsatthet inom familjen. Vi försöker uppmuntra till att polisanmäla för då blir det tydligt att ”det du gjorde mot mig var inte okej”. Det kan vara bra för självkänslan även om polisanmälan inte leder till fällande dom.

Har du någon nytta av volontärarbetet i ditt jobb eller vice versa?

– Jag har absolut nytta av min yrkes­vana i volontärarbetet. Det är viktigt med en tydlig ram i chattsamtalen. Vi hanterar inte alla problem, utan försöker hålla oss till det som handlar om sexuella övergrepp och våldtäkt, inte andra problem. Det är lite svårare att se nyttan av volontärarbetet för mitt jobb, men det ger en förståelse för människor.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA