ST-medlemmar från Skatteverket som följde utfrågningen om skattekontorens framtid: Annica Filipsson, Ann-Britt Björk, Ulla Friberg Wallin, Erika Stenlund, Lars-Göran Fridlund, Lena Berntsson, och Marianne Jonsson.
Bild: Lina Haskel
ST-medlemmar från Skatteverket som följde utfrågningen om skattekontorens framtid: Annica Filipsson, Ann-Britt Björk, Ulla Friberg Wallin, Erika Stenlund, Lars-Göran Fridlund, Lena Berntsson, och Marianne Jonsson.

Hoppet lever att skattekontor blir kvar

SKATTEVERKET2015-10-01

Hoppet lever för de anställda på de nio nedläggningshotade skattekontoren i landet. På en hearing i riksdagens skatteutskott i dag ifrågasatte ledamöter från så gott som alla partier Skatteverkets bantningsplaner.

– Vi tror att generaldirektören kommer att ändra sig, säger Erika Stenlund, ST-medlem på skattekontoret i Hudiksvall.

Publikt har tidigare berättat att Skatteverket stängt kontoren i Åmål och Mora och har planerat att lägga ned skattekontoren på ytterligare nio orter. Syftet är att koncentrera verksamheten till regionala centralorter. Men nu avvaktar myndigheten sedan regeringen gett Statskontoret i uppdrag att se över den statliga närvaron ute i landet.

I dag torsdag hade så riksdagens skatteutskott kallat generaldirektör Ingemar Hansson och ett par andra myndighetschefer till en öppen utfrågning om den framtida verksamheten. Utfrågningen dominerades av kontorsnedläggningen och på plats i riksdagshuset fanns oroliga ST-medlemmar från flera av de hotade kontoren.

Skatteutskottets ordförande Per Åsling, C, uttryckte oro för att statens närvaro ute i landet utarmas snabbare än vad som är motiverat av förändrade boendemönster.

– Staten leder processen mot centralisering och koncentration, menade Per Åsling.

Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson kände sig dock inte träffad av den kritiken. Han redogjorde för hur myndigheten medvetet arbetar för att fördela om arbetsuppgifter från storstäderna ut till regionerna.

– Samtidigt behöver vi ha något större kontor på vissa orter för att kunna bedriva verksamheten effektivt, sa han som förklaring till att vissa kontor trots allt bör läggas ned.

Nu har dock de planerna lagts på is tills vidare. Enligt Ingemar Hansson indikerar regeringsbeslutet om en utredning att man överväger att ändra styrningen av myndigheten.

– Vi får göra en ny avvägning när utredningen är klar, säger Ingemar Hansson.

Flera personer från ST inom Skatteverket och från de hotade kontoren hade kommit till Stockholm för att vara med på utfrågningen. Erika Stenlund från Hudiksvall, där 65 medarbetare berörs, tog fasta på Ingemar Hanssons besked.

– Det är bra att han verkar kunna ändra sig, annars innehöll utfrågningen inget nytt, säger hon.

Enligt ST-medlemmarna bör alla berörda skattekontor få finnas kvar. De tror helt enkelt inte att det lönar sig att lägga ned dem.

– Vi i Hudiksvall har svårt att förstå varför vi finns med på listan. Tillsammans med Gävlekontoret uppfyller vi alla kriterier som verket har satt upp. Om vi såg att det skulle bli billigare och effektivare skulle vi gilla läget, men det stämmer inte, säger Erika Stenlund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA