Hot om återkrav ger resultat

STUDIEMEDEL2011-08-22

Genom att hota med att kräva in hela studieskulden på ett bräde kan Centrala Studiestödsnämnden, CSN, förmå utlandssvenskar att betala av på sina studielån.

CSN har haft problem med cirka 15 000 utlandssvenskar som låtit bli att betala av på sina lån. I fjol fick CSN tillgång till nya metoder att tvinga utlandssvenskarna att göra rätt för sig. Dels förlängdes preskribtionstiden för studielån från 10 till 25 år, dels fick myndigheten möjlighet att kräva in återbetalning på en gång.

”Det är miljardbelopp det handlar om. De här personerna som är dåliga betalare i utlandet är skyldiga runt cirka tre miljarder kronor. Så att det är ju väldigt angeläget för hela trovärdigheten i studiestödssystemet att de här pengarna börjar trilla in till statskassan”, säger CSNs pressekreterare Klas Elfving till TT.

I början av det här året tog CSN kontakt med elva av de dåliga betalarna i Storbritannien, Norge och Finland med krav och hot om åtgärder. Sju av dem hört av sig och börjat betala av på sin skuld. Tre har myndigheten inte fått kontakt med, och de fallen dras nu inför domstol. Nyligen har myndigheten kontaktat ytterligare 19 personer.

”Vår signal till dem som bor i utlandet och inte vill betala på sina studielån är att vi kommer jobba betydligt mer aktivt med det här framöver”, säger Klas Elfving till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA