Annons:
Tre år efter att Karin Adelsköld gått en ståuppkurs korades hon till årets kvinnliga komiker. »Om jag, som aldrig varit rolig, kan bli Sveriges roligaste på tre år, då kan vem som helst bli rolig«, säger hon.Bild:Theresia Köhlin
Humor
Kultur
AVJenny Damberg0 kommentarerTyck till!

Humorn ett vapen för en bättre arbetsmiljö

Hösten 2016 gick Karin Adelsköld in i väggen, för andra gången. När hon återfick balansen insåg hon att det som saknats var humor. Nu är hon aktuell med boken Nu är det kul igen – från utmattning till arbetsglädje och soloshowen Helt perfekt.

Karin Adelsköld öppnar dörren till lägen­heten i Stockholmsförorten där hon bor och ursäktar sig för att det är nystädat. Jo, hon säger faktiskt så.

Som komiker spelar Karin Adelsköld skickligt på glappet mellan förväntningar och verkligheten, så som den faktiskt ter sig. PMS, inkontinens och överansträngningar i arbetslivet hör till favoritämnena. För tillfället slipar hon på materialet till soloshowen Helt perfekt, baserad på egna erfarenheter och forskning om vikten av att ta humor på allvar.

– Det är populärt att säga att inget kan vara perfekt. Men det kan det faktiskt. Det perfekta kan vara att komma ihåg att äta frukost på morgonen, så som det har varit för mig de senaste åren, säger hon.

Hösten 2016 gick Karin Adelsköld in i väggen. Smällen kom inte oväntat, berättar hon.

– Det var andra gången det hände mig, så jag hade sett det närma sig och trodde att jag gjort vad som krävdes för att klara mig. Jag hade dragit ned på jobb och flyttat till Östersund för att få mer lugn. Men jag var fast i tunneln. I efterhand tror jag att problemet var att jag tog mig själv på för stort allvar. Jag försökte vara en bra mamma, en bra bonus­mamma, till och med en bra kändis, aktiv på sociala medier och så vidare.

Det riktigt ironiska, konstaterar hon, var att kollapsen kom mitt uppe i arbetet med boken Nu är det kul igen – från utmattning till arbetsglädje, som handlar om humor som hälsofaktor.

– När det var som värst läste jag mina egna anteckningar. Kan jag verkligen skriva den här boken? frågade jag mig.

Vad var det som gjorde att du tyckte att du kunde det?

– Det var nog lite övertalning. Jag har varit öppen med vad som har hänt och fått mycket brev. Och jag brinner för de här frågorna. När jag satt på psyket såg jag mig om och såg tjugo kvinnor i medelåldern, kvinnor som jag med jobb, barn och gamla föräldrar. Dubbel- och trippelarbetande kvinnor. Storyn om mig själv är viktig i sammanhanget.

Karin Adelsköld började som teknik­journalist. Enligt egen utsago blev hon rolig först 2008 när hon, lite av en slump, hoppade på en veckolång ståuppkurs. Tre år senare utsågs hon till årets kvinnliga komiker på Svenska standupgalan.

– Om jag, som aldrig varit rolig, kan bli Sveriges roligaste på tre år, då kan vem som helst bli rolig. Jag hade på något sätt levt i tron att rolig var något man är eller inte, men det finns en metod.

Hon började läsa på, skrev boken Bli en roligare talare och blev en flitig föreläsare. En återkommande fråga på de arbets­platser hon besökte var »hur kan vi få roligare här?«. För det krävs konkreta tips, säger Karin Adelsköld.

– Annars blir det bara ytterligare stress, man lämnas med ansvaret att nu ska det vara kul också.

Så – hur gör man då? Helt avgörande är att det finns tid att skratta. En förståelse från ledningen för att det som skulle kunna avfärdas som trams är ett tecken på att de anställda mår bra och gör det de ska är också centralt.

På arbetsplatser där skratten har suttit extra långt inne har Karin Adelsköld fått dela ut uppgifter. Det kan vara roliga timmen, fast roliga kvarten, en gång i veckan.

Men hur långt kan man egentligen komma med humor på en arbetsplats? Om grundproblemet är för hög arbetsbelastning, dåligt inflytande och låg lön kanske inte roliga timmen hjälper?

– Nej. Det är inte det jag hade satsat om på om jag vore politiker.

Vad hade du gjort då?

– Då hade jag kämpat stenhårt för sex timmars arbetsdag. Krävt förebyggande verksamhetsplaner på alla arbetsplatser och undervisning i skolan om hur stress fungerar. Men jag är inte politiker, jag är komiker. Det jag gör är ingen lösning, det är mitt bidrag.

Humor bygger på igenkänning, överraskning och inkludering. Är tonen inte inkluderande kan skämtandet i stället fungera som maktmissbruk. Karin Adelsköld har haft i uppdrag att på arbets­givares uppdrag »humorsanera« arbetsplatser där jargongen varit sexis­tisk.

– Det handlar mycket om att förklara. Många är inte ens medvetna om att deras sätt att skämta är en form av härskarteknik som gör det omöjligt för dem som blir utsatta att vara kvar.

Själv har Karin Adelsköld ingen arbetsplats med kolleger hon möter varje dag. Hon frilansar, med kontor hemma vid köksbordet.

Hur får humorn plats i en sådan arbetsdag?

– Jag har mycket möten, jag är ute och träffar folk. Då skrattar jag. När det är jobbigt hemma vid datorn sätter jag på en låt och fuldansar för mig själv.

Karin Adelsköld
  • Aktuell: Med boken Nu är det kul igen – från utmattning till arbetsglädje. Soloshowen Helt perfekt har premiär i maj.
  • Bakgrund: Teknikjournalist, bloggare, program­ledare, samhällsdebattör och komiker. Har bland annat lett Plus i SVT. 2017 utnämndes hon till hedersdoktor vid Lunds tekniska högskola för sitt arbete med att befrämja teknik- och innovationsintresset – hos unga i allmänhet, och hos kvinnor i synnerhet.
Bli den första att tycka till!
NyhetST tar strid för en medlems rätt att genomföra skogsinventeringar och granska avverkningsanmälningar på sin fritid. Länsstyrelsen i Dalarnas län har beslutat att Sebastian Kirppu inte får ägna sig åt detta på sin fritid, med hänvisning till att det skulle kunna vara en förtroendeskadlig bisyssla. Förbundet vill nu att Arbetsdomstolen upphäver beslutet.
ArbetsmiljöNyhetStatliga myndigheter följer inte arbetsmiljölagens regler om att anställda ska ha inflytande över arbetet mot hot och våld. Det bedömer forskare som intervjuat huvudskyddsombud på tio stora myndigheter.
ÖppenhetNyhetEtt halvår efter att Journalistförbundet begärt att få ut utrikesminister Margot Wallströms e-postlogg har regeringen lämnat ut den. I stället för att hemligstämpla hela loggen har man prövat sekretessen rad för rad.
Val 2018FördjupningPublikts valbevakning fortsätter, nu med fokus på hur partierna ser på styrningen av myndigheter och statliga bolag. Några av STs viktigaste krav på den kommande regeringen är fler anställda i staten och att det inte blir några nya omlokaliseringar av myndigheter.
HögskolanNyhetAndelen forskande och undervisande personal ökar i förhållande till andra personalgrupper i högskolan, enligt statistik från Universitetskanslersämbetet, UKÄ.
JämställdhetNyhetLöneskillnaden mellan män och kvinnor fortsätter att minska på arbetsmarknaden, enligt en rapport från Medlingsinstitutet. Den oförklarade delen av löneskillnaden är nu 4,3 procent.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot Försäkringskassan för dess långsamma handläggning av två fall där människor ansökt om ersättning för vård i ett annat EES-land.
PolisenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Polismyndigheten, sedan en man avlidit i samband med polistransport till ett behandlingshem.
HÖGSKOLANNyhetKonkurrens om forskningsmedel på universitet och högskolor leder inte till bättre forskning. Ökade statliga basanslag är en bättre väg att gå, enligt en ny forskningsstudie.
HÖGSKOLANNyhetEn bedragare lurade Malmö universitet att skicka en professors lön till sitt eget konto. ”Ganska genialt”, säger Polisens nationella expert på bedrägerier till Ekot. Universitetet ändrar nu sina rutiner.
REGERINGENNyhetTrots att Socialdemokraterna anser att allmän visstid bör avskaffas har Regeringskansliet har över 200 anställda på allmän visstid, rapporterar Dagens Nyheter. ”Allmän visstid är ett stort problem, och det har sett likadant ut i flera år", säger STs avdelningsordförande Thomas Janson till Publikt.
KRIMINALVÅRDENNyhetTvå kriminalvårdare på häktet i Helsingborg har friats av personalansvarsnämnden för sin användning av pepparsprej mot en intagen. Nyligen friades en kriminalvårdare av tingsrätten efter en liknande händelse.
BolagsverketNyhetBolagsverket i Sundsvall ska få en tydligare roll i kampen mot brottslighet. Det säger näringsminister Mikael Damberg, S, till SVT och lovar att se över lagstiftningen.
HögskolanNyhetUniversitets- och högskolerådet, UHR, får regeringens uppdrag att öka tillgängligheten till högskolan och att motverka diskriminering av studenter med funktionsnedsättning.
REGERINGENNyhetRegeringen utlovar 120 nya statliga jobb i Kiruna. De ska ersätta de arbetstillfällen som försvinner när Radiotjänst i Kiruna läggs ned.
SocialförsäkringNyhetFörra generaldirektören för Försäkringskassan, Ann-Marie Begler, får nu ett nytt uppdrag av regeringen. Hon ska utreda en samordning av utbetalningar från välfärdssystemen.
ArbetsförmedlingenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Arbetsförmedlingen för att ha lämnat ut uppgifter om en arbetssökandes personliga förhållanden utan att först pröva om uppgifterna omfattades av sekretess.
JämställdhetNyhetLöneskillnaden mellan statsanställda män och kvinnor har minskat med 0,9 procentenheter. Den del av löneskillnaden som inte kan förklaras av objektiva faktorer, den så kallade oförklarade löneskillnaden, ligger på 0,4 procent, skriver Arbetsgivarverket i en ny rapport.
HögskolanNyhetRiksdagen är enig om att hanteringen av uppkomna överskott vid landets lärosäten måste bli bättre. I ett beslut på onsdagen ställde sig alla partier bakom regeringens bedömning av Riksrevisionens granskning.
TRAFIKVERKETNyhetRiksrevisionen riktar omfattande kritik mot Trafikverket för myndighetens hantering av forskningsmedel. Trafikverket lever inte upp till kraven på ”ordning och reda”, enligt Riksrevisionen.
HÖGSKOLANNyhetST stämmer Göteborgs universitet inför Arbetsdomstolen. Universitetet hade beslutat om löneavdrag för en examenshandläggare, men ST anser att medlemmen inte åsidosatt sina skyldigheter i anställningen.
InternationelltNyhetSka det bli verklig fred är det upp till oss själva. Det konstaterar det sydkoreanska fackförbundet för offentliganställda, KPTU, efter toppmötet mellan USA och Nordkorea.
StatsförvaltningNyhet148 500 personer ska nyanställas i staten fram till slutet av 2022, enligt en beräkning som ST har gjort. Många av dem kommer att arbeta med it.
arbetsförmedlingenNyhetInspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, kritiserar i en ny rapport hur Arbetsförmedlingen sköter de arbetssökandes aktivitetsrapporter. Bara två av tre rapporter kommer faktiskt in till myndigheten.
BidragsfuskNyhetPolisen och Åklagarmyndigheten får regeringens uppdrag att gemensamt hitta metoder att förbättra och effektivisera arbetet mot bidragsfusk. Uppdraget ska genomföras i samråd med andra myndigheter.
SkolmyndigheterNyhetEn statlig utredning föreslår att myndigheterna på skolområdet slås samman. Utbildningsminister Gustav Fridolin, MP, avvisar dock förslaget. Han vill behålla myndigheterna, men regionalisera organisationen.
OpinionNyhetSocialdemokraterna är med 28,6 procent största partiet bland offentliganställda, Moderaterna är näst störst med 19,9 procent och Sverigedemokraterna får 17,1 procent. Det framgår av Statistiska Centralbyråns, SCBs, partisympatiundersökning.
JämställdhetNyhetOjämlikheten i hälsa ökar bland kvinnor, medan den i stort är oförändrad bland män. Det konstateras i en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitiska studier, IFAU.
ArbetsrättNyhetRegeringens särskilde utredare föreslår att rätten att vidta stridsåtgärder begränsas och att en särskild nämnd inrättas för att besluta om fredsplikt. Men utredningens förslag läggs åt sidan till förmån från det förslag arbetsmarknadens parter presenterat.
öppenhetNyhetUtrikesminister Margot Wallström, S, prickas av ett enigt konstitutionsutskott för UDs hantering av offentlighetsprincipen under Sveriges kampanj för en plats i FNs säkerhetsråd.
FackligtNyhetI en debattartikel välkomnar TCOs chefsekonom Mikael Sandström riksdagens nej till att begränsa vinster i välfärden. Vinstfrågan hindrar en diskussion om hur privata företag kan göra nytta i välfärden, skriver han.
ARBETSRÄTTNyhetHamnarbetarförbundet överväger att begära en prövning av om de nya konfliktregler som parterna föreslagit är tillåtna enligt internationell rätt, skriver tidningen Arbetet.
ArbetsmiljöNyhet»Man måste kunna sätta sina gränser för när det är jobb och när det är fritid«, säger Lena Holm på Lantmäteriet.
PolisenNyhetNär Rebecka Brodin öppnar pass­expeditionen i Ludvika klockan nio är det redan kö.
PrideNyhetFrågan om hur myndigheter bemöter hbtq-personer kommer att stå i centrum för ST vid sommarens Pridefestivaler.
FackligtNyhetDemokratin och fackliga rättigheter är under stark press i många länder i världen. Enligt IFS, Internationella fackliga samorganisationen, har antalet länder som godtyckligt griper fackmedlemmar ökat från 44 till 59 mellan 2017 och 2018.
KriminalvårdenNyhetDe flesta som döms till fängelse får korta fängelsestraff på ett halvår eller mindre. Nu vill Kriminalvården att fler ska dömas till frivård hellre än korta fängelsestraff.
ARBETSRÄTTNyhetArbetsmarknadens parter lämnar ett eget lagförslag om konflikträtten. Syftet är att det ska användas i stället för det förslag som väntas från den utredning som regeringen tillsatt. "Ett styrkebesked", enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetEn chef på Försäkringskassan varnas för att hon jämfört sin egen solbränna med en underställd medarbetares hudfärg. Enligt personalansvarsnämnden kränkte chefen medarbetarens värdighet.
EtableringNyhetRegeringen har gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att ta fram en modell för matchning till etableringsjobb. Uppdraget ska genomföras i samråd med LO, Unionen och Svenskt Näringsliv.