Annons:
Skådespelaren, manusförfattaren och komikern Bianca Kronlöf föddes 1985 i Nynäshamn. 2011 gick hon ut Högs­kolan för scen och musik vid Göteborgs universitet. Hon är också illustratör och har bland annat illust­rerat boken Att gestalta kön.Bild:Elis Hoffman
Skådespeleri
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

Hyllar systerskap och tänjer gränser.

Skådespelaren och komikern Bianca Kronlöf är trippel­aktuell. Hennes kaxiga och orädda karaktärer syns på bio, på Dramaten och på tv. Men ingen blir framgångsrik utan stöd av andra, anser hon, och tycker att kvinnor ska ta efter mäns nätverkande.

På lägenhetsdörren till kollektivet där Bianca Kronlöf bor, inte långt från Globen i Stockholm, står det: »Välkommen till familjen Kaos«. Några sekunder efter min ringsignal öppnar hon. Vi slår oss ned i det ljusa köket. Hon påbörjar sin frukost. Just nu har hon medvind i arbetslivet och tempot är högt. Hon vill hinna med allt.

– Min mamma satte mig ned vid ett tillfälle och sa: chilla, patriarkatet kommer att finnas kvar.

Hon slog igenom med Youtube-succéerna Shit snubbar say och Så jävla PK. Förra året hade humor­serien Full patte premiär på SVT Flow. Tillsammans med sin syster Tiffany Kronlöf utmanar hon tabun och tänjer på gränserna för vad humor i SVT kan vara. Nu medverkar hon i Dramaten­uppsättningen Ungefär lika med sam­tidigt som hon har en av de bärande rollerna i långfilmen Svenskjävel, som går upp på landets biografer.

Bianca Kronlöf säger att hon har ett ideo­logiskt och feministiskt driv i allt hon gör, och drar en parallell till Moder­na Museets utställning av Louise Bourgeois verk. Louise Bourgeois var en konstnär som ville att kvinnor skulle vara subjekt i konsten, inte objekt. Och som försökte få ihop sitt yrkes­liv med att också vara mamma, kvinna, älskarinna…

– Motherfucker, jag jobbar med exakt samma frågor. Och det har man gjort i hundra år!

Hennes »konstnärliga hem« – där hon kan utmana dessa bojor – är den feministiska teatergruppen Gruppen, som hon startade tillsammans med Elin Söderquist och Nina Haber.

Var kommer ditt politiska och feministiska engagemang ifrån?

– När jag var 16 gick jag med i en Amnestygrupp, vi gjorde teatrala demonstrationer.

Hon blev aktivist och det har hon förblivit.

– Jag har aldrig varit partipolitisk, utan det är Amnesty och frågor kring mänskliga rättigheter som är grunden för mig.

I Bianca Kronlöfs rum sitter tuschteckningar som visar de feministiska förkämparna Simone de Beauvoir, Angela Davis och Pussy Riot – kvinnliga förebilder från tre olika gene­rationer. Direkt på hallväggen har hon målat egna illustrationer; tre gestalter som delvis påminner om Lilla My, med varsitt vidöppet öga blickande mot världen. Det är Bianca Kronlöf och hennes två systrar. Med en av dem, Tiffany, gör hon humor­serien Full patte, vars nya säsong visas inom kort.

Men de satiriska Youtubeklippen där hon gör slackern Snubben, han som kläcker ur sig rasistiska och sexis­tiska fraser utan att ens märka det, skapar hon på egen hand.

I filmen Svenskjävel har hon, inte helt förvånande, varit delaktig i filmarbetet och hjälpt regissören Ronnie Sandahl att skriva om vissa scener.

– Jag har varit involverad i varje steg som min roll tar.

Svenskjävel handlar om en svensk arbetar­klasstjej som beger sig till Norge för att tjäna snabba pengar. Hon får ett »pigjobb« som barnflicka.

– Filmen tar upp det klassiska temat att det privata är politiskt.

Det är en berättelse om relationen mellan arbetsgivare och anställd, medel­klass och arbetarklass.

– Men i grunden är det en historia om att hitta sig själv och sin självständighet. Hur ska man klara att vara knuten till ett sammanhang, och samtidigt vara självständig?

Svenskjävel skildrar ett triangel­drama mellan barnflickan Dino, pappan i familjen och tonårsdottern. Medan Dino och pappan inleder ett sexuellt förhållande utvecklar dottern och Dino ett starkt systerskap, som Bianca Kronlöf tycker är filmens intressantaste rela­tion.

Om sin egen syster säger hon:

– Tiffany är mitt stöd, privat och konstnärligt, och det är det som behövs för att kunna göra egna saker.

Hon konstaterar att män är bra på att skapa nätverk och hjälpa varandra. Så fortsätter hon, med emfas:

– Det manliga geniet är vår kulturs största myt. Dessa män har en hel armé runt omkring sig som stödjer dem i deras kreativa processer. Ta Killing­gänget, de jobbar fortfarande tillsammans och plockar in varandra i nya projekt. Det systemet ska kvinnor härma, i stället för att jobba ensamma i motvind. Själv försöker hon hitta vägen framåt i sitt just nu hektiska och smått
kaotiska liv.

– Jag har en nära relation till kaos och tycker kaos är positivt, men det är inte alltid självvalt. Jag försöker att också bli en vän av planering. Jag måste ta mitt kaos i handen och sätta mig ned och strukturera upp det, för att hinna med allt jag vill.

Bli den första att tycka till!
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsbelastningen är ohälsosam i flera av Arbetsförmedlingens regioner. Det kan bli aktuellt med en nationell anmälan. ”Vi har lämnat vår bedömning av läget till arbetsgivaren. Nu är det upp till dem att bemöta den”, säger nationella huvudskyddsombudet Mattias Gustafsson till Publikt.
POLISENNyhetPolisen i Fyrbodal, region väst, har haft ett vinlotteri för personal och chefer varje torsdag i lunchmatsalen, enligt en tillbudsanmälan. Nu sätter ledningen stopp för lotteriet. ”Det är inte särskilt lämpligt och då får vi sluta med det”, säger gruppchef Sten-Anders Jakobsson till Publikt.
UpphandlingNyhetAntalet anbudsgivare per offentlig upphandling ökar för första gången sedan 2012, och andelen överklagade upphandlingar minskar för fjärde året i rad. Det visar statistik från Upphandlingsmyndigheten.
På jobbet: lönerPå jobbetDet är lätt att känna sig illa behandlad om kolleger med samma arbetsuppgifter tjänar betydligt mer. Men det är svårt att slå fast vad som är rätt lön. Så förbered dig väl med goda argument.
ArbetsmarknadNyhetPolariseringen ökar på svensk arbetsmarknad. Antalet sysselsatta med höga löner och antalet med låga löner ökar, medan mellanskiktet minskar, visar en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.
SOCIALFÖRSÄKRINGNyhetVarje år betalar det svenska välfärdssystemet ut runt 18 miljarder kronor på felaktiga grunder, enligt en rapport från en statlig delegation. Oftast beror det på att de uppgifter som utbetalningsbesluten grundas på inte stämmer, skriver delegationen.
DigitaliseringNyhetGenom att bygga upp en förvaltningsgemensam digital infrastruktur för informationsutbyte kan staten enligt regeringen spara miljarder. Myndigheten för digital förvaltning, Digg, har därför fått två nya uppdrag på området.
JämställdhetNyhetSkogsstyrelsen stoppar alla inköp från motorsågstillverkaren Stihl, skriver Dagens Nyheter. Anledningen är att företaget använder en kalender med lättklädda kvinnor i sin marknadsföring.
ArbetsmarknadNyhetSex av tio vill kunna vidareutbilda sig på distans och fyra av fem funderar på att byta yrke, visar en enkätundersökning bland yrkesaktiva över 35 år. En av tre av de tillfrågade vill jobba till 67 år eller längre.
SkatteverketNyhetSkatteverkets och Kronofogdens anställda får i år presentkort i julklapp av sina arbetsgivare. Nu skriver Expressen att företaget som levererat presentkorten har skatteskulder på 1,6 miljoner kronor och hotas av konkurs.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på en anstalt i mellersta Sverige menar att Kriminalvården har lämnat ut personuppgifter om hans besökare. När hans flickvän ringde för att boka besökstid fick hon till svar att tiden redan var bokad av en annan flickvän, enligt en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, som nu vill att Kriminalvården yttrar sig.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetDet finns inget stöd för att Försäkringskassans ärenden som gäller arbetsskadeförsäkringen skulle skötas olika beroende på vilket kön den sökande har, enligt en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen, Isf. Däremot finns det ett antal riskmoment som skulle kunna leda till ojämställd handläggning.
ArbetsrättNyhetPolisen Peter Springare har efter en förlikning fått 766 080 kronor av Polismyndigheten för att lämna sin anställning, uppger Expressen. Den omdebatterade polisen lämnade anställningen sista november.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsförmedlingens region syd anmäls till Arbetsmiljöverket, med motiveringen att det inte är möjligt för de anställda att klara av uppdraget längre. ”Vi har blivit av med ofantligt mycket personal och de som är kvar har oförändrade arbetsuppgifter”, säger huvudskyddsombudet Dan Ribbenborg till Publikt.
IntegritetNyhetAnvändningen av hemliga tvångsmedel fortsätter att öka. Det redovisar regeringen i en skrivelse till riksdagen. Tvångsmedlen används främst vid brottstyperna narkotikabrott, narkotikasmuggling och våldsbrott.
ArbetsmarknadNyhetRedan från 40-årsåldern är åldersdiskriminering vanlig på den svenska arbetsmarknaden, enligt en rapport från Delegationen för senior arbetskraft. Samtidigt skriker arbetsmarknaden efter arbetskraft.
KorruptionNyhetRegeringen planerar att ta fram en nationell handlingsplan mot korruption. Planen ska ta ett mer samlat grepp om förekomsten av korruption med utgångspunkt i de problem och utmaningar som är specifika för Sverige.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetÄven om det borde ha skett för länge sedan är regeringens besked om att Arbetsförmedlingens omstöpning skjuts upp ett år goda nyheter, anser STs avdelningsordförande Fredrik Andersson. ”Man har gått för fort fram utan att ha en tydlig målbild”, säger han till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetOmstöpningen av Arbetsförmedlingen skjuts upp i ett år, meddelar regeringen i dag. Och reformen kommer inte, som januariavtalet fastslagit, att baseras på lagen om valfrihetsystem, LOV.
ArbetsförmedlingenNyhetRiksrevisionen ska djupgranska Arbetsförmedlingens arbete med äldre arbetslösa. Syftet är att klargöra om regeringens och Arbetsförmedlingens styrning är ändamålsenlig för ett längre arbetsliv.
spårtrafikNyhetNya uniformer har gett personalen på Pågatågen stora problem, eftersom de ger starka stötar. Efter en anmälan till Arbetsmiljöverket anser skyddsombudet Therese Nilsson att arbetsgivaren äntligen tar frågan på allvar.
DigitaliseringNyhetÖkad automatisering i förvaltningen och en mer kostnadseffektiv modell för digitalisering av förvaltningsgemensam infrastruktur ska utredas av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, Lantmäteriet och Ekonomistyrningsverket, ESV.
Hot och våldNyhetDet ska i fortsättningen finnas färre personliga uppgifter på offentliganställdas tjänstekort. Syftet är enligt regeringen att minska tjänstemännens utsatthet.
HögskolanNyhetEn statlig utredning avråder från att införa regler om att avslöjat fusk vid antagning till högskolan ska leda till att studenten förlorar sina betyg. Att återkalla betygen skulle vara en oproportionerligt ingripande åtgärd, anser utredningen.
ArbetsförmedlingenNyhetMaria Mindhammar blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från tjänsten som överdirektör på myndigheten. "En viktig uppgift nu är att skapa arbetsro", säger hon.
ArbetsdomstolenNyhetST förlorade mot Linnéuniversitetet i Arbetsdomstolen. Rätten slår fast att två år är 730 dagar vilket medför att en visstidsanställning enligt lagen går över till tillsvidareanställning dag 731. Det får till följd att STs medlem, med 730 dagars anställning, inte har rätt till tillsvidareanställning.