Annons:
Skådespelaren, manusförfattaren och komikern Bianca Kronlöf föddes 1985 i Nynäshamn. 2011 gick hon ut Högs­kolan för scen och musik vid Göteborgs universitet. Hon är också illustratör och har bland annat illust­rerat boken Att gestalta kön.Bild:Elis Hoffman
Skådespeleri
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

Hyllar systerskap och tänjer gränser.

Skådespelaren och komikern Bianca Kronlöf är trippel­aktuell. Hennes kaxiga och orädda karaktärer syns på bio, på Dramaten och på tv. Men ingen blir framgångsrik utan stöd av andra, anser hon, och tycker att kvinnor ska ta efter mäns nätverkande.

På lägenhetsdörren till kollektivet där Bianca Kronlöf bor, inte långt från Globen i Stockholm, står det: »Välkommen till familjen Kaos«. Några sekunder efter min ringsignal öppnar hon. Vi slår oss ned i det ljusa köket. Hon påbörjar sin frukost. Just nu har hon medvind i arbetslivet och tempot är högt. Hon vill hinna med allt.

– Min mamma satte mig ned vid ett tillfälle och sa: chilla, patriarkatet kommer att finnas kvar.

Hon slog igenom med Youtube-succéerna Shit snubbar say och Så jävla PK. Förra året hade humor­serien Full patte premiär på SVT Flow. Tillsammans med sin syster Tiffany Kronlöf utmanar hon tabun och tänjer på gränserna för vad humor i SVT kan vara. Nu medverkar hon i Dramaten­uppsättningen Ungefär lika med sam­tidigt som hon har en av de bärande rollerna i långfilmen Svenskjävel, som går upp på landets biografer.

Bianca Kronlöf säger att hon har ett ideo­logiskt och feministiskt driv i allt hon gör, och drar en parallell till Moder­na Museets utställning av Louise Bourgeois verk. Louise Bourgeois var en konstnär som ville att kvinnor skulle vara subjekt i konsten, inte objekt. Och som försökte få ihop sitt yrkes­liv med att också vara mamma, kvinna, älskarinna…

– Motherfucker, jag jobbar med exakt samma frågor. Och det har man gjort i hundra år!

Hennes »konstnärliga hem« – där hon kan utmana dessa bojor – är den feministiska teatergruppen Gruppen, som hon startade tillsammans med Elin Söderquist och Nina Haber.

Var kommer ditt politiska och feministiska engagemang ifrån?

– När jag var 16 gick jag med i en Amnestygrupp, vi gjorde teatrala demonstrationer.

Hon blev aktivist och det har hon förblivit.

– Jag har aldrig varit partipolitisk, utan det är Amnesty och frågor kring mänskliga rättigheter som är grunden för mig.

I Bianca Kronlöfs rum sitter tuschteckningar som visar de feministiska förkämparna Simone de Beauvoir, Angela Davis och Pussy Riot – kvinnliga förebilder från tre olika gene­rationer. Direkt på hallväggen har hon målat egna illustrationer; tre gestalter som delvis påminner om Lilla My, med varsitt vidöppet öga blickande mot världen. Det är Bianca Kronlöf och hennes två systrar. Med en av dem, Tiffany, gör hon humor­serien Full patte, vars nya säsong visas inom kort.

Men de satiriska Youtubeklippen där hon gör slackern Snubben, han som kläcker ur sig rasistiska och sexis­tiska fraser utan att ens märka det, skapar hon på egen hand.

I filmen Svenskjävel har hon, inte helt förvånande, varit delaktig i filmarbetet och hjälpt regissören Ronnie Sandahl att skriva om vissa scener.

– Jag har varit involverad i varje steg som min roll tar.

Svenskjävel handlar om en svensk arbetar­klasstjej som beger sig till Norge för att tjäna snabba pengar. Hon får ett »pigjobb« som barnflicka.

– Filmen tar upp det klassiska temat att det privata är politiskt.

Det är en berättelse om relationen mellan arbetsgivare och anställd, medel­klass och arbetarklass.

– Men i grunden är det en historia om att hitta sig själv och sin självständighet. Hur ska man klara att vara knuten till ett sammanhang, och samtidigt vara självständig?

Svenskjävel skildrar ett triangel­drama mellan barnflickan Dino, pappan i familjen och tonårsdottern. Medan Dino och pappan inleder ett sexuellt förhållande utvecklar dottern och Dino ett starkt systerskap, som Bianca Kronlöf tycker är filmens intressantaste rela­tion.

Om sin egen syster säger hon:

– Tiffany är mitt stöd, privat och konstnärligt, och det är det som behövs för att kunna göra egna saker.

Hon konstaterar att män är bra på att skapa nätverk och hjälpa varandra. Så fortsätter hon, med emfas:

– Det manliga geniet är vår kulturs största myt. Dessa män har en hel armé runt omkring sig som stödjer dem i deras kreativa processer. Ta Killing­gänget, de jobbar fortfarande tillsammans och plockar in varandra i nya projekt. Det systemet ska kvinnor härma, i stället för att jobba ensamma i motvind. Själv försöker hon hitta vägen framåt i sitt just nu hektiska och smått
kaotiska liv.

– Jag har en nära relation till kaos och tycker kaos är positivt, men det är inte alltid självvalt. Jag försöker att också bli en vän av planering. Jag måste ta mitt kaos i handen och sätta mig ned och strukturera upp det, för att hinna med allt jag vill.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
Nationella transportenhetenFördjupningAnders von Gegerfelt, Daniel Sjöblom, Thomas Näslund och Daniel Johansson kör frihetsberövade personer på Kriminalvårdens och andra myndigheters uppdrag. Människorna de kör kan vara våldsamma och farliga och Kriminalvårdens nationella transportenhet sätter säkerheten främst.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, inleder en tillsyn för att kontrollera att högskolor och universitet följer diskrimineringslagens krav på att aktivt arbeta mot diskriminering.
ArbetsmiljöNyhetPå flera myndigheter har antalet anmälda fall där anställda utsatts för hot och våld ökat, visar Publikts granskning. Erica Zemgals blev misshandlad av en arbetssökande. ”Jag hade inte en chans att larma innan knytnävsslaget kom”, säger hon.
KriminalvårdenNyhetBristen på platser i flera häkten och en allmän platsbrist i landets fängelser har lett till negativa konsekvenser för de intagna, konstaterar JO efter en serie inspektioner.
SiSNyhetEn anställd vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har dömts i hovrätten till fängelse i 3,5 år för flera fall av våldtäkt mot barn, rapporterar Ekot. Brotten har begåtts på ett ungdomshem där mannen jobbade.
ARBETSMILJÖNyhetAntalet godkända arbetsskador ligger i stort sett stilla, enligt en ny rapport från AFA Försäkring. Detta efter närmast en fördubbling sedan 2007.
JONyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Länsstyrelsen i Skåne län, sedan en lantbrukare ännu efter tre år inte fått något besked om en ansökan om jordbruksstöd. Det visar enligt JO en förvånansvärd nonchalans.
SjukförsäkringNyhetKvinnor sjukskrivs i högre grad än män för psykisk ohälsa trots likartad funktionsnedsättning, visar en rapport från Riksrevisionen. "Granskningen visar att sjukförsäkringssystemet inte verkar kunna åstadkomma en likformig bedömning av kvinnor och män", kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren rapporten.
Statens servicecenterNyhetStatens servicecenter, SSC, bjuder in fler myndigheter och aktörer att delta i samarbetet vid de lokala servicekontoren. I en debattartikel skriver myndighetens generaldirektör Thomas Pålsson att bibehållen offentlig service kräver nya arbetssätt.
StatsförvaltningNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Pensionsmyndigheten för att myndigheten inte haft koll på sin e-post. I närmare tio års tid skickades e-post till en adress som ingen hade till uppgift att kontrollera.
RIKSARKIVETNyhetEn privatperson som begärde ut allmänna uppgifter från Riksarkivet fakturerades för de 15 minuter som det tog att leta fram uppgifterna. Nu kritiseras myndigheten av Justitieombudsmannen.
ARBETSDOMSTOLENNyhetST stämmer ett privat städbolag i Arbetsdomstolen eftersom en anställd ST-medlem inte fått sjuklön för fyra dagars frånvaro. Arbetsgivaren har kollektivavtal med ett annat fackförbund, men det är ingen anledning till att inte driva målet, menar förbundets jurist Veera Littmarck.
StatsförvaltningNyhetDen statliga närvaron och servicen är ojämnt fördelad över landet. Norrbottens och Gotlands län tillhör topp tre både sett till antalet statliga arbetsställen per invånare och till antalet sysselsatta i statlig förvaltning per invånare. Det framgår av en kartläggning som gjorts av landets länsstyrelser i samverkan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen gjorde rätt när myndigheten efter sju år gav upp om att hitta ett jobb åt en arbetssökande. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast. Det fanns särskilda skäl att återkalla hens anvisning till jobb- och utvecklingsgarantin.
MigrationNyhetDomstolarnas handläggning i migrationsmål är orimligt långsam, konstaterar Justitieombudsmannen, JO, efter en granskning. JO har granskat ett ärende där en 14-årig pojke fått vänta nästan fyra år på ett beslut om uppehållstillstånd.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens matchningsarbete vilar på en svag kunskapsgrund. Det konstaterar Riksrevisionen efter en granskning. Enligt rapporten ökar det risken för att arbetssökande inte får likvärdigt stöd.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetGeneraldirektören Mikael Sjöberg lämnar Arbetsförmedlingen när hans förordnande går ut nästa år. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger till Sveriges Radio att hon är nöjd med hans arbete men att det är dags att byta chef.
StatsförvaltningNyhetNio myndigheter samverkar i planer för att lansera en e-tjänstelegitimation för statsanställda, skriver Computer Sweden. 36 000 anställda berörs inledningsvis av tjänsten, som ska drivas av Försäkringskassan.