Annons:
Skådespelaren, manusförfattaren och komikern Bianca Kronlöf föddes 1985 i Nynäshamn. 2011 gick hon ut Högs­kolan för scen och musik vid Göteborgs universitet. Hon är också illustratör och har bland annat illust­rerat boken Att gestalta kön.Bild:Elis Hoffman
Skådespeleri
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

Hyllar systerskap och tänjer gränser.

Skådespelaren och komikern Bianca Kronlöf är trippel­aktuell. Hennes kaxiga och orädda karaktärer syns på bio, på Dramaten och på tv. Men ingen blir framgångsrik utan stöd av andra, anser hon, och tycker att kvinnor ska ta efter mäns nätverkande.

På lägenhetsdörren till kollektivet där Bianca Kronlöf bor, inte långt från Globen i Stockholm, står det: »Välkommen till familjen Kaos«. Några sekunder efter min ringsignal öppnar hon. Vi slår oss ned i det ljusa köket. Hon påbörjar sin frukost. Just nu har hon medvind i arbetslivet och tempot är högt. Hon vill hinna med allt.

– Min mamma satte mig ned vid ett tillfälle och sa: chilla, patriarkatet kommer att finnas kvar.

Hon slog igenom med Youtube-succéerna Shit snubbar say och Så jävla PK. Förra året hade humor­serien Full patte premiär på SVT Flow. Tillsammans med sin syster Tiffany Kronlöf utmanar hon tabun och tänjer på gränserna för vad humor i SVT kan vara. Nu medverkar hon i Dramaten­uppsättningen Ungefär lika med sam­tidigt som hon har en av de bärande rollerna i långfilmen Svenskjävel, som går upp på landets biografer.

Bianca Kronlöf säger att hon har ett ideo­logiskt och feministiskt driv i allt hon gör, och drar en parallell till Moder­na Museets utställning av Louise Bourgeois verk. Louise Bourgeois var en konstnär som ville att kvinnor skulle vara subjekt i konsten, inte objekt. Och som försökte få ihop sitt yrkes­liv med att också vara mamma, kvinna, älskarinna…

– Motherfucker, jag jobbar med exakt samma frågor. Och det har man gjort i hundra år!

Hennes »konstnärliga hem« – där hon kan utmana dessa bojor – är den feministiska teatergruppen Gruppen, som hon startade tillsammans med Elin Söderquist och Nina Haber.

Var kommer ditt politiska och feministiska engagemang ifrån?

– När jag var 16 gick jag med i en Amnestygrupp, vi gjorde teatrala demonstrationer.

Hon blev aktivist och det har hon förblivit.

– Jag har aldrig varit partipolitisk, utan det är Amnesty och frågor kring mänskliga rättigheter som är grunden för mig.

I Bianca Kronlöfs rum sitter tuschteckningar som visar de feministiska förkämparna Simone de Beauvoir, Angela Davis och Pussy Riot – kvinnliga förebilder från tre olika gene­rationer. Direkt på hallväggen har hon målat egna illustrationer; tre gestalter som delvis påminner om Lilla My, med varsitt vidöppet öga blickande mot världen. Det är Bianca Kronlöf och hennes två systrar. Med en av dem, Tiffany, gör hon humor­serien Full patte, vars nya säsong visas inom kort.

Men de satiriska Youtubeklippen där hon gör slackern Snubben, han som kläcker ur sig rasistiska och sexis­tiska fraser utan att ens märka det, skapar hon på egen hand.

I filmen Svenskjävel har hon, inte helt förvånande, varit delaktig i filmarbetet och hjälpt regissören Ronnie Sandahl att skriva om vissa scener.

– Jag har varit involverad i varje steg som min roll tar.

Svenskjävel handlar om en svensk arbetar­klasstjej som beger sig till Norge för att tjäna snabba pengar. Hon får ett »pigjobb« som barnflicka.

– Filmen tar upp det klassiska temat att det privata är politiskt.

Det är en berättelse om relationen mellan arbetsgivare och anställd, medel­klass och arbetarklass.

– Men i grunden är det en historia om att hitta sig själv och sin självständighet. Hur ska man klara att vara knuten till ett sammanhang, och samtidigt vara självständig?

Svenskjävel skildrar ett triangel­drama mellan barnflickan Dino, pappan i familjen och tonårsdottern. Medan Dino och pappan inleder ett sexuellt förhållande utvecklar dottern och Dino ett starkt systerskap, som Bianca Kronlöf tycker är filmens intressantaste rela­tion.

Om sin egen syster säger hon:

– Tiffany är mitt stöd, privat och konstnärligt, och det är det som behövs för att kunna göra egna saker.

Hon konstaterar att män är bra på att skapa nätverk och hjälpa varandra. Så fortsätter hon, med emfas:

– Det manliga geniet är vår kulturs största myt. Dessa män har en hel armé runt omkring sig som stödjer dem i deras kreativa processer. Ta Killing­gänget, de jobbar fortfarande tillsammans och plockar in varandra i nya projekt. Det systemet ska kvinnor härma, i stället för att jobba ensamma i motvind. Själv försöker hon hitta vägen framåt i sitt just nu hektiska och smått
kaotiska liv.

– Jag har en nära relation till kaos och tycker kaos är positivt, men det är inte alltid självvalt. Jag försöker att också bli en vän av planering. Jag måste ta mitt kaos i handen och sätta mig ned och strukturera upp det, för att hinna med allt jag vill.

Bli den första att tycka till!
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets internrevision slår larm om att myndigheten inte klarar hanteringen av medborgarskapsärenden. Högen med oavgjorda ärenden har vuxit med 70 procent det senaste året. ”Medarbetarna är stressade och frustrerade ”, säger skyddsombudet Markus Walker.
NyhetDen nedåtgående trenden för högskoleutbildningar har brutits. Till höstterminen i år sökte nästan 400 000 personer, knappt två procent fler än förra året, enligt statistik från Universitets- och högskolerådet, UHR.
KollektivtrafikNyhetRegeringen vill ha ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik i hela Sverige. En särskild utredare har fått uppdraget att ta fram underlag för hur ett sådant system kan utformas för att förenkla för resenärerna.
På jobbet: rättshaveristerPå jobbetMyndigheter ska ge service. Men när någon hör av sig gång på gång med ständigt nya frågor och krav är det lätt att bli frustrerad. Experternas råd är att hålla dig sval och göra det du måste. Men inte mer.
TRAFIKVERKETNyhetTrafikverket ska få mer ansvar för underhållet av landets järnvägsspår. En utredare ska undersöka vilka delar av spårunderhållet som är lämpligt att flytta över från entreprenören Infranord till Trafikverket.
HögskolanNyhetEffektiviteten på högskolor och universitet har ett samband med hög personalomsättning. Flera lärosäten skulle kunna öka sina prestationer inom undervisning och forskning utan ökade resurser, visar en granskning från Riksrevisionen. Högst förbättringspotential har exempelvis Linnéuniversitetet och Karlstads universitet.
StatsförvaltningNyhetDet finns allvarliga brister i svenska myndigheters förmåga motverka att penningtvätt och finansiering av terrorism. Enligt en rapport från Polisen saknas resurser, verktyg och tillräckligt lagstöd.
rättsväsendetNyhetFör några år sedan beslutade regeringen att Kriminalvården skulle ta över vissa transporter av frihetsberövade från Polisen. När regeringen nu gör ett försök att vrida tillbaka ansvarsfördelningen en smula är myndigheterna fortsatt oense. Polisen anser att det leder till att myndigheten inte kan "fokusera på grunduppdraget".
SkatteverketNyhetNy lagstiftning ger utredare på Skatteverket möjlighet att punktbevaka personer som misstänks för brott. Sedan 1 juli kan Skatteverket självt utreda misstänkt penningtvätt och falska identiteter, skriver Dagens Nyheter.
DigitaliseringNyhetFöråldrade it-system leder till stora underhållskostnader och gör det svårt att utveckla nya digitala tjänster. Det är verkligheten för flera statliga myndigheter, uppger Ekot.
Hallå där!NyhetGunnar Holmgren, som tillträder posten som Arbetsgivarverkets generaldirektör 21 augusti, tycker att staten behöver bli bättre på att locka ungdomar.
STATSFÖRVALTNINGNyhetStaten har färre kontor lokaliserade i kommunerna nu jämfört med för fem år sedan. Och andelen kommuner med få myndighetskontor ökar förmodligen de närmaste åren, visar en sammanställning från Statskontoret där tio myndigheter ingår.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen ger Försäkringskassan i uppdrag att förbättra stödet till unga som får avslag på ansökan om aktivitetsersättning. Samverkan med Arbetsförmedlingen, kommunerna och vården ska bli bättre.
RättsväsendetNyhetHandläggningstiderna i Svea hovrätt kommer bli längre på grund av den ökande arbetsbelastningen. På två år har antalet mål vid domstolen ökat med en femtedel, samtidigt som resurserna minskar.
PensionNyhetDet är fortfarande vanligast att statsanställda går i pension mellan 65 och 67 års ålder, visar en sammanställning av pensionsavgångar under perioden 2013–2018 från Statens tjänstepensionsverk. Under perioden gick knappt var tredje i pension före 65 och var femte efter 67 års ålder.
STNyhetPå måndag startar STs värvningsturné i Kiruna. Fem personer har anställts för att åka landet runt med husbil fram till 4 december. STs totala budget för värvning i år är 15 miljoner kronor och förbundet hoppas värva runt 7 500 nya medlemmar, enligt projektledaren Karin Ahlgren.
HÄLSANyhetArbetslösa skattar sin hälsorelaterade livskvalitet sämre än de som har ett jobb. Särskilt markant är skillnaden vad gäller ångest och depression, visar en studie vid Umeå universitet, som tidningen Arbetsliv uppmärksammar.
InternationelltNyhetDanmark överväger förstärkt gränskontroll vid gränsen mot Sverige, efter två sprängattentat mot Skattestyrelsen och utanför en närpolisstation senaste veckan. Två män, hemmahörande i Sverige, misstänks för attentatet mot Skattestyrelsen.
informationssäkerhetNyhetPrimula, det system som ett fyrtiotal myndigheter använder för löneutbetalningar, misstänks ha drabbats av ett dataintrång. Statens servicecenter har nu skickat en varning till samtliga dessa myndigheter. En myndighetsanställd har polisanmälts för det misstänkta intrånget.
ArbetsmiljöNyhetTrakasserier och hot bör anses särskilt allvarliga om de drabbar statligt anställda. Staten som arbetsgivare behöver också få större möjlighet att skydda och hjälpa anställda som hotas eller trakasseras, anser Arbetsgivarverket i en skrivelse till regeringen.
LEDARSKAPNyhetKvinnliga chefer bedöms prestera bättre än manliga på 17 av 19 kompetensområden som är viktiga för ledarskap, enligt en amerikansk studie som presenteras i Harvard Business Review.
KRIMINALVÅRDENNyhetVar femte dansk kriminalvårdare som utsatts för hot och våld på jobbet utvecklar symtom på posttraumatiskt stressyndrom, enligt en dansk studie. Svensk kriminalvård skulle behöva mer kunskap om problemet, anser ST-företrädaren Joachim Danielsson.
DigitaliseringNyhetI en promemoria föreslår justitiedepartementet en ökad digitalisering av domstolarnas mål- och ärendehantering. Syftet är att effektivisera verksamheten och förbättra servicen till medborgarna.
ArbetsmiljöNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, och Arbetsmiljöverket genomför särskilda informationsinsatser för att öka arbetsgivares kunskaper om hur man motverkar trakasserier och sexuella trakasserier.
HögskolanNyhetMöjligheten att bli antagen till högskolan baserat på reell kompetens har inte lett till att många studenter utan formell behörighet har antagits, konstaterar Dagens Nyheter i en serie artiklar. Nu vill högskoleministern införa ett nationellt behörighetsprov.