I huvudsak god styrning och kontroll

STATSFÖRVALTNING2019-03-29

De statliga myndigheternas interna styrning och kontroll är i huvudsak tillfredsställande, konstaterar Ekonomistyrningsverket, ESV, efter en genomgång. Men det finns påtagliga brister som behöver åtgärdas.

ESV har lämnat sin årliga redovisning över den statliga internrevisionen och myndigheternas interna styrning och kontroll. ESVs bedömning är att myndigheterna överlag har en betryggande intern styrning och kontroll och att internrevisionen fungerar bra. Men det finns en del myndigheter som behöver utveckla sitt arbete.

Sju av tio statliga myndigheter redovisar internrevisionens arbete i sina årsredovisningar. Två tredjedelar av myndigheterna redovisar också risker i verksamheten och hur de hanteras. Men mer än var tionde myndighet bedömer själv att det finns brister som är väsentliga för regeringens uppföljning, prövning eller budgetering av verksamheten.

Nästan fyra av fem av myndigheterna har analyserat resursbehovet för internrevisionen, vilket är en förbättring jämfört med tidigare år. Men enligt ESV finns det fortfarande myndighetsledningar som avsätter för lite resurser till sin internrevision för att kunna leva upp till god internrevisionssed.

Vid en av fem av de granskade myndigheterna rapporteras inte internrevisionens interna kvalitetsarbete till myndighetsledningen, konstaterar ESV. Nästan lika många myndigheter saknar en åtgärdsplan för att hantera de brister och åtgärdsområden som framkommit.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA