IAF kritiserar Arbetsförmedlingen

A-KASSA2019-11-27

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, riktar omfattande kritik mot hur Arbetsförmedlingen arbetar med återkallande av programanvisningar. Men handläggningen har förbättrats sedan myndigheten granskades senast.

IAF har granskat om Arbetsförmedlingens handläggning av programanvisningar är rättssäker. Myndigheten har gått igenom återkallade anvisningar till två arbetsmarknadspolitiska program, jobb- och utvecklingsgarantin och etableringsprogrammet, samt intervjuat representanter för Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. IAF konstaterar att konsekvensen för deltagaren kan bli stor om Arbetsförmedlingen felaktigt återkallar en programanvisning. Den enskilde förlorar då sin rätt att delta i programmet och drabbas ekonomiskt.

Andelen återkallanden var betydligt större i jobb- och utvecklingsgarantin, 6,2 procent, än i etableringsprogrammet, 0,8 procent. Fler män än kvinnor fick sin anvisning återkallad under 2018 på grund av att de missköter sig eller stör verksamheten. Däremot var det vanligare att kvinnor fick sin anvisning återkallad på grund av särskilda skäl, enligt IAF.

Enligt rapporten har Arbetsförmedlingens regeltillämpning förbättrats jämfört med resultatet av IAFs granskning 2015, då andelen felaktigt återkallade anvisningar till jobb- och utvecklingsgarantin var större. Men det kvarstår en del brister, konstaterar IAF.

IAF kritiserar Arbetsförmedlingens gränsdragning mellan att återkalla programdeltagarens anvisning eller att underrätta om sanktion. Det händer också att Arbetsförmedlingen återkallar anvisningen i situationer när programdeltagaren i stället skulle ha skrivits ut från programmet.

I vissa fall återkallar Arbetsförmedlingen anvisningar av fel anledningar, myndigheten brister i hur reglerna för hur en ny anvisning tillämpas och det förekommer att myndigheten felaktigt anvisar deltagare innan karenstiden på 45 dagar har gått. IAF påpekar också att Arbetsförmedlingens ärendehanteringssystem har brister som försvårar regeltillämpningen när programanvisningar återkallas.

Senast 31 mars 2020 ska Arbetsförmedlingen skriftligt redogöra för IAF vilka åtgärder som vidtagits för att komma till rätta med bristerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA