IFAU: Långtidssjuka söker sig till offentlig sektor

SJUKFÖRSÄKRING2018-10-30

Personer som ofta varit sjukskrivna söker sig till arbetsplatser i offentlig och kommunal sektor, visar en ny studie från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

I en ny studie försöker IFAU besvara frågan vad som utmärker arbetsplatser som anställer tidigare sjukskrivna. Slutsatsen är att nyanställda som hade varit sjukfrånvarande minst 14 dagar under 2011 oftare började på arbetsplatser i offentlig och kommunal sektor.

De arbetsplatser som anställt de tidigare sjukskrivna var i högre grad kvinnodominerade, hade få anställda och en högre andel av de anställda var lågutbildade. Medelåldern på arbetsplatserna var dessutom högre än hos andra arbetsgivare i urvalet.

IFAU kan inte dra några slutsatser om orsakerna till att det är så:

”En förklaring skulle kunna vara att personer med hög sjukskrivning är grupperade i vissa yrken och finns på vissa delar av arbetsmarknaden, till exempel i offentlig sektor. En annan förklaring skulle kunna vara att de som varit sjukskrivna dras till vissa typer av jobb eller arbetsgivare, eller att arbetsgivare agerar olika vid rekrytering. Det är något som fortsatt forskning inom området bör fokusera på”, kommenterar Gun Johansson, som är en av flera rapportförfattare, i ett pressmeddelande.

Så gjordes studien

Rapportförfattarna studerar svenska arbetsplatser med fem anställda eller mer år 2012. Den studerade gruppen består av knappt 4 miljoner anställda från 138 081 arbetsplatser. Sannolikheten att nyanställda på arbetsplatsen hade en historia av sjukfrånvaro beräknas genom en oddskvot.

Källa: IFAU

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA