Individuella löner medför kostnader

DEBATT: LÖNER2009-12-15

Individuella löner försvårar samarbete och är ett av de större arbetsmiljöproblemen på arbetsplatserna, skriver Robert Lundqvist vid Luleå tekniska universitet.

Det finns mycket att säga om de individuella lönerna. Många är för, en del är emot. För egen del tillhör jag motståndarna, och det av flera skäl.

Sammantaget utgör de individuella lönerna ett av de större arbetsmiljöproblemen på arbetsplatserna. De försvårar samarbete, och många mår rätt dåligt av den ständiga jäm­förelse som är inbyggd. Det kan kanske finnas en del positiva effekter också, men hittills verkar forskningen haft svårt att påvisa några sådana.

Det finns flera negativa effekter som kanske inte är direkt påtagliga. En är att de antagligen driver upp kostnaderna i verksamheten. Skälet till detta är att de förmodligen indirekt driver på en ökning av antalet chefer, och sådana kostar ju en del.

Logiken i detta är att de individuella lönerna är en del av ett sammanhang där chefer förväntas ge mycket återkoppling till oss som individer. Lönesamtal och utvecklingssamtal förekommer kanske inte överallt, men där de hålls hörs chefer ibland klaga över att det tar så mycket tid. En tumregel tycks också vara att chefer ska ha högst ett trettiotal underställda.

Mycket kontakt mellan individer och chef kommer alltså att kosta så pass mycket tid att alla berörda vill ha fler chefer, så att de både har tid för kontakterna och kan ha meningsfull kunskap om berörda individer. Omvänt verkar det också rimligt att anta att i ett mindre individorienterat system kunde man klara sig med färre chefer.

Är detta då ett skäl för att skrota de individuella lönerna? Nej, inte direkt. De individuella lönerna driver fram ett större behov av fokus på individen än vad som hade varit nödvändigt i ett annat system. Likafullt kan det förstås finnas situationer där det är bra med mycket individuella kontakter mellan chef och underställda. Men frågan är om våra arbetsgivare, som hittills drivit på för en allt högre grad av individbetoning i organisationerna, är medvetna om dessa indirekta kostnader som systemet leder till?

Robert Lundqvist

Ledamot i sektionsstyrelsen för ST vid Luleå tekniska universitet

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Inlagt av Mats-Åke Morit… (ej verifierad) fre, 12/18/2009 - 01:11
Alltid lika uppfriskande att läsa Roberts kloka åsikter! Jag undrar om det gamla systemet med lönegrader var mer konfliktfritt? Jag brukar då och då säga vad jag tror, nämligen att det gamla systemet var orättvist och lätt att förstå, medan de individuella lönerna är orättvisa och omöjliga att förstå. Jag har ingen egen erfarenhet av tiden innan individuella löner (jag var skolbarn på 80-talet...) men jag har hört ett antal medlemmar drömma sig tillbaka, i synnerhet de som tillhör grupper som klart upplever "glastak" för sina löner som är omöjliga att komma över. Föga överraskande är det, hos oss, givetvis kvinnodominerade grupper som t.ex. administratörer och laboratorieassistenter, där "individuell lönesättning" oftast mäts i skillnader i hundralappar istället för tusenlappar - lönegraderna verkar ha överlevt alla reformförsök. Vad som däremot minskar irritationen över löneläget hos många är väl genomförda löne- och utvecklingssamtal samt väl kända och accepterade lönekriterier. Mycket riktigt kräver det mycket mer tid av våra chefer och troligen fler chefer, men det ser jag som en billig investering jämfört med kostnaderna för frustrerad personal som känner sig osedda och orättvist behandlade.

Mats-Åke Moritz Lundkvist
Sekreterare i sektionsstyrelsen för ST vid Umeå universitet

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA