”Infödd svensk” skulle ha jobbet

FÖRLIKNING2003-12-16

Evelina Puentes fick inte sin projektanställning förlängd.
– De ville att en ”infödd svensk” skulle sköta jobbet, säger hon.
Arbetsgivaren förnekar diskriminering.

Evelina Puentes kom till Sverige från Venezuela 1971. Hon har gått på folkhögskola i Sverige och haft ett flertal olika anställningar innan hon kom till Medborgarskolan i Nyköping:

– Jag jobbade i ett projekt för invandrarkvinnor. Idén hade jag tagit med mig från Livstycket i Stockholm. Kvinnorna får lära sig svenska, sy och sticka och får dessutom information från svenska myndigheter och föreningar, berättar Evelina Puentes.

Projektet startade som ett samarbete mellan kommunen, arbetsförmedlingen och Medborgarskolan.

När Evelina Puentes var med och drog igång projektet för tre år sedan fanns inte ens möbler i lokalerna:

– Vi fick börja med att storstäda och samla ihop gamla möbler i kommunens förråd, säger hon.

Evelina Puentes uppgift var att ta hand om sömnad och broderi. Bland annat gjorde kvinnorna babypaket till Röda Korset. Men de läste också tidningar och böcker tillsammans.

– Kvinnorna vände sig ofta till mig med sina frågor. Jag var den enda av oss anställda med invandrarbakgrund. Kvinnorna förstod mig och jag förstod dem. De flesta var analfabeter och för dem var jag ett exempel på hur man kan komma in i det svenska samhället trots att man är invandrare och inte har studerat vid universitetet.

Projektet förlängdes med ett halvår eller ett år i taget. I januari i år beslutade kommunen om ännu ett års förlängning.

– I februari fick jag ett samtal från Medborgarskolans chef. Hon förklarade att kommunen ville ha en ”infödd svensk” på mitt jobb. Därför kunde jag inte vara kvar. Hon tyckte att jag hade gjort ett bra jobb, och sade att hon inte rådde över beslutet.

– Jag blev jätteledsen och arg. Jag har bott och jobbat här i snart 30 år. Svensk blir jag aldrig, men jag har alltid känt mig accepterad. Ingen har behandlat mig på det här sättet förut.

Evelina Puentes tog kontakt med kommunen där man svor sig fri från att ha ställt krav på vem som skulle inneha tjänsten.

– Min familj och mina vänner stöttade mig. De tyckte också att jag borde ta kontakt med facket och Diskrimineringsombudsmannen.

På ST, där Evelina Puentes är medlem efter en anställning vid Invandrarverket, fick hon kontakt med förbundsjuristen Gunilla Ejefors Lublin:

– Jag tyckte att det här såg ut att vara ett klart fall av etnisk diskriminering, en uppfattning som delades av DO, säger Gunilla Ejefors Lublin.

Hon tog kontakt med Medborgarskolan som förnekade att det skett någon diskriminering. Uttrycket ”infödd svensk” hade aldrig använts.

Trots det har Medborgarskolan träffat en uppgörelse med Evelina Puentes.

– Vi är nöjda med uppgörelsen och driver därför inte ärendet vidare till Arbetsdomstolen, förklarar Gunilla Ejefors Lublin.

Evelina Puentes bor i dag i en andrahandslägenhet i Stockholm och har jobb på ett daghem. I Nyköping fanns inga nya jobb att få.

Statstjänstemannen har varit i kontakt med Medborgarskolan som ger följande kommentar: ”Vi från arbetsgivaren anser inte att det har förekommit någon diskriminering.”

Fakta

l Lagen mot etnisk diskriminering förbjuder diskriminering på jobbet och under anställningsprocessen. Arbetsgivaren är skyldig att aktivt motverka diskriminering. Den som anser sig diskriminerad lägger först fram sina fakta. Därefter övergår bevisbördan till arbetsgivaren som ska visa att missgynnandet inte har med etnisk tillhörighet att göra.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA