Infranord fick nytt branschavtal

INFRANORD2012-05-10

Ett nytt branschavtal har sett dagens ljus. Statliga Infranord är först med att gå in i Almegas Branschavtal Järnvägsinfrastruktur.

Banverket produktion bolagiserades 2010 under namnet Infranord. Sedan dess har det pågått utdragna förhandlingar eftersom bolagets ledning önskat lämna Arbetsgivarverket för Almega.

– Infranordledningen valde att söka inträde i Almega. Då inledde vi kontakter och inrangeringsförhandlingar, säger STs förhandlande ombudsman Maria Olwæus.

Försök har gjorts för att få in bolaget i Branschavtalet för spårtrafik, men Infranord bygger och renoverar; det kör inte tåg.

Till slut var enda lösningen att skapa ett helt nytt branschavtal, järnvägsinfrastruktur, där Infranord nu finns som ensamt bolag. Konkurrenterna är medlemmar i Sveriges Byggindustrier.

Maria Olwæus är nöjd med resultatet.

– Vi har fått ett genomgripande avtal där allt finns på plats. Arbetstider, restidsregler, löner och så vidare. Det är komplett.

Vilka vinningar har ST gjort?

– I förhållande till hur våra avtal ser ut hos Almega annars, så är det här bra mycket bättre. Här har vi till exempel fått en arbetstidsförkortning på 32 timmar per år. Vi har också fått stringenta regler för arbetstiden, i synnerhet vid nattarbete. Det ska falla ut vilotid när man jobbat två eller tre nätter.

Några försämringar?

– Nej, egentligen inte. Infranord behåller sina lokala avtal. De anställda får behålla sina pensionsvillkor i stort, men går över till ITP. I längden kan de dock inte behålla semestervillkoren, säger Maria Olwæus.

Hon hoppas att det nya branschavtalet ska ha inverkan på de andra som gäller kommunikation och spårtrafik.

– Med lite god vilja kan det få smittoeffekter på de andra branschavtalen, säger Maria Olwæus.

Infranord har 3 000 anställda. 120 är medlemmar i ST.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA