Infranord varslar 400  

INFRANORD2013-09-27

Infranord varslar om övertalighet som omfattar omkring 400 tjänster. Enligt vd Lars Öhman finns övertalighet i hela landet och inom alla yrkesområden.

 – Vi har en överkapacitet i bolaget och måste anpassa organisationen till marknadssituationen, säger vd Lars Öhman till Publikt. Vår konkurrenskraft måste förbättras och Infranord bli mer effektivt.

Infranord har haft en sjunkande produktionsvolym och orderstock, säger Lars Öhman. Redan i våras minskade företaget personalstyrkan med 120 personer. Men ledningen såg då inte problemets storleksordning, säger han.

Och kommer de nedskärningar ni aviserar nu att vara tillräckliga?

– Ja, vi räknar med att det här ska vara tillräckligt och att vi med de här åtgärderna får en stabil fortsättning.

STs avdelningsordförande Annelie Lundin beklagar att det blir en ny omgång med uppsägningar, samtidigt som hon delar företagsledningens bild av den ekonomiska situationen.

– Det blir jobbigt för medlemmarna att gå igenom detta en gång till. Men tyvärr är det nog nödvändigt om man ska se det långsiktigt. Vi tar inte hem den mängd förfrågningar och anbud som krävs för att klara kostnaderna. Alla anställda ser att något måste göras.

Hon understryker att Lars Öhman, som tillträdde som vd 15 juli, har vunnit förtroende både bland chefer och de fackliga organisationerna.

– Det förtroendet är viktigt inför framtiden. Neddragningarna i höstas och i våras var en punktinsats. Lars Öhman står mer för långsiktighet, och vi upplever att han tog fram ett bra underlag inför det här beslutet.

Infranord arbetar med underhåll och modernisering av järnvägar. Företaget har cirka 2 600 medarbetare i Sverige.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kommunikationer
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA