Jobbcoacher utanför Arbetsförmedlingen i Stockholms City.
Bild: Sören Fröberg
Jobbcoacher utanför Arbetsförmedlingen i Stockholms City.

Ingen granskning av jobbcoacher

ARBETSMARKNAD2011-04-12

De privata jobbcoacherna är en storsatsning på 1,7 miljarder kronor. Men Arbetsförmedlingen kan inte kvalitetsgranska företagen. Nu höjs röster även inom branschen för en kontroll som kan gallra bort oseriösa aktörer.

– Vi kan inte ha synpunkter på coachningen i sig såvida den inte bryter mot lagen, säger Charlotte Lilliestierna Ehrén, jurist vid avdelningen för kompletterande arbetsförmedlingstjänster.

Regeringen ville ha en mångfald av externa jobbcoacher. Därför slöt Arbetsförmedlingen avtal med inte mindre än 952 företag.

Arbetsförmedlingen kan endast granska efterlevnaden av avtalet. Och den efterfrågade tjänsten är vagt formulerad. Hittills har bara ett företag fått avtalet hävt. Det berodde på brott mot sekretessreglerna som ska skydda de arbetssökande.

Hoppas på mer kontroll

Inom jobbcoachbranschen finns aktörer som hade hoppats på mer noggrann kontroll och att oseriösa aktörer skulle gallras bort.

– En sak som egentligen är bra, har fått så dåligt rykte att vi känner en oro att den inte får rätt förutsättningar i framtiden, säger affärsutvecklingschefen Hans Lindholm på Manpower.

Arbetsförmedlingen hade kunnat upphandla färre leverantörer och varit lite mer specifika i vad de ville köpa, anser han.

– Då hade de kunnat följa upp snabbare och bättre och då hade de kunnat ta bort de leverantörer som inte sköter sig. Vi seriösa har investerat mycket pengar i det här för en långsiktig utveckling, säger Hans Lindholm.

Annika Mayer på Eductus tycker också att det är viktigt att Arbetsförmedlingen sållar bort företag som inte håller vad de lovar. Hon hoppas att myndigheten blir bättre på det.

– Oseriösa företag som håller på med magneter i öronen och allt vad det är svärtar verkligen ned allt det vi jobbar med. Ska inte våra duktiga, ambitiösa jobbcoacher våga säga vad de jobbar med? säger hon.

Jobbcoachning är inte något exakt fastställt begrepp. Revisionsföretaget Ernst & Young har påpekat att Arbetsförmedlingen ställt få krav i förfrågningsunderlaget som gick ut vid upphandlingen. Därför har många coachföretag lovat ytterst lite om sina tjänster. Och Arbetsförmedlingen kan bara utföra sin granskning inom avtalets ramar.

Ska handla om att söka jobb

Men några krav finns. Coachningen ska stärka färdigheterna i att söka jobb. Den arbets­sökande har rätt till en personlig coach som utgår från hennes unika behov. I övrigt innehåller avtalet främst bestämmelser om vad coachningen inte ska vara: utbildning, rehabilitering eller terapi. »Ingen hypnos« som det heter i Arbetsförmedlingens informationsmaterial.

– Sådant kan vi slå ned på. Stärkt självkänsla får bara handla om förmågan att söka jobb, inget annat, säger Charlotte Lilliestierna Ehrén.

En del jobbcoachföretag sysslar bevisligen med terapi, naturmedicin eller healing. Men det är inget avtalsbrott, enligt Charlotte Lilliestierna Ehrén, så länge dessa metoder är något företaget sysslar med vid sidan av jobbcoachningen.

Revisioner har friat

Arbetsförmedlingen har på eget initiativ gjort revisioner. 2010 granskades ett tiotal företag. Myndigheten har även följt upp flera mediala granskningar. Men alla företag har hittills blivit friade.

Bland annat granskade myndigheten uppgifterna i Aftonbladet i november 2009 om att en reporter förklädd till arbetssökande hade blivit erbjuden »psykologisk akupressur«.

– Vi talade med samtliga arbetssökande som hade varit hos den coachen. Ingen av dem hade varit med om något sådant som det tidningen beskrev, säger Charlotte Lilliestierna Ehrén.

Saknade F-skattsedel

Inte heller TV4s uppgifter i feb­ruari om att 134 coachföretag antingen saknade F-skattsedel eller momsregistrering eller hade betalningsanmärkningar resulterade i hävda avtal eller krav på återbetalning. Enligt Charlotte Lilliestierna Ehrén har vissa av företagen själva valt att sluta vara leverantör.

I övrigt förlitar sig Arbetsförmedlingen på att missnöjda arbetssökande hör av sig. Men Björn Norberg, sektionschef vid Arbetsförmedlingen i Umeå, säger att de få klagomål som kommer in aldrig handlar om tveksamma terapeutiska metoder.

– Det skulle jag hört talas om. Det verkar vara bra leverantörer här, säger Björn Norberg.

Inte heller i Malmö får man särskilt mycket klagomål och inget alls om »konstiga« metoder.

– Om det skulle ha förekommit borde jag fått veta, säger Sven Inge Larsson, verksamhetssamordnare för Arbetsförmedlingens kompletterande aktörer i Malmö.

Men de arbetssökandes eventuella klagomål stannar huvudsakligen på lokal nivå. Det finns inga rutiner för att samla central statistik.

»Entusiasm och patos«

– Vi kan säkert bli bättre på att samla information centralt för det finns många företag som har avtal i många arbetsmarknadsområden, säger Sven Inge Larsson.

Totalt sett berömmer han jobbcoacherna.

– Företagen går in i arbetet med väldigt stor entusiasm och ibland med verkligt patos att hjälpa till.

Några röster om jobbcoacher

Ulrika Andersson,
arbetssökande:

– Eva, som min coach heter, hjälper mig att plocka fram mina goda sidor. Som arbetslös tappar man snabbt självförtroende. Efter ett tag vet man liksom inte vad man kan längre.

– En del av coachföretagen hos Arbetsförmedlingen har en marknadsföring som inte ser särskilt genomarbetad ut.

Björn Nordin,
arbetssökande:

– Jag har träffat jobbcoacher
i två omgångar. Eftersom jag
inte har något jobb kan jag inte säga ännu att det varit till någon hjälp.

– Nu har jag en ny jobbcoach, en gammal säljare som ska lära mig att sälja mig själv. Jag mötte honom på en jobbsökarmässa och han verkar vettig.

Hör av dig om dina erfarenheter av jobbcoacher

ST Press fortsätter att granska jobbcoacherna i kommande nummer och vill få del av dina synpunkter och erfarenheter.

  • Mejla till tidningen@st.org
  • Skriv brev eller ring: ST Press, Box 5044
    102 41 Stockholm. Telefon (växel): 08-790 51 00
  • Skriv i kommentarsfältet till denna artikel
  • Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

    ÄMNEN:

    Arbetsmarknad
    Inlagt av elisa (ej verifierad) mån, 04/15/2013 - 00:19
    De enda som har riktiga jobb utan bidrag snart är jobbcoacherna och arbetsförmedlarna på AF. Frigör dessa pengar och satsa på utbildning åt oss i stället. Då kan vi sätta på oss våra vingar igen som de klippt av.
    Men det kanske är så här vi vill ha det i Sverige...!?

    Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

    Typ
    Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
    Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

    Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

    Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
    CAPTCHA